четвъртък, 21 януари 2010 г.

Хотелът на Самоковеца: В луксозната бърлога на звяра!


Снимки: Феста Хотели

Казвам ви аз, че от родната мафия може да се печели! Публикуваната преди няколко дни тук идея за туристически маршрути по стъпките на мафията, намери своето естествено продължение или идеалното място за настаняване на туристите, поели по този път.


В бърлогата на звяра!

Само преди ден имах удоволствието да посетя прословутия палат на Косьо Самоковеца в Боровец, някога познат като Константин Палас. Константин Димитров-Самоковеца беше застрелян на 6.12. 2003 г.пред бижутериен магазин на централния площад Дам в Амстердам. Имотите му бяха конфискувани, а през 2006 г. недовършеният палат в Боровец премина в ръцете на веригата Феста Хотели, собственост на банкерката, винарка и хотелиерка Петя Славова. Три години и 20 млн. лв инвестиция по-късно петзвездният хотел Festa Winter Palace отвори врати.

Струва ми се, че човек не може да разбере напълно що за самозабравил се кич мафиот с тежки комплекси и копнеж за величие е бил Самоковеца, докато не пристъпи в творението му. Нали се сещате как мутрите кичат по себе си всичкото злато,с което разполагат. Ами ето така и Косьо е искал да накичи по тази сграда всичко, което е можел да си позволи. А то е много и за още по-много пари.

Фасадата е внушителна. Бял мрамор с красив фонтан пред овално стълбище. Минаваш през тежката врата и попадаш...и ти не знаеш къде! Това е една пищна архитектурна еклектика, в която си съжителстват барок, ар нуво, ренесанс, ампир и какво ли още не. Подът е изпъстрен с венециански мозайки, само за които според специалисти са били похарчени около 300 000 евро. В единия кът на сладкарницата към лоби-бара е виснал купол с фрески на средновековни девойки-музикантки и зодиакални знаци!
Електрически свещници с формата на ангели и херувими красят допълнително и без това кичозната обстановка. Огромните огледала със старинни рамки са нарочно състарени. Мениджърът на хотела Деян Дянков ни разказа през смях как са искали директно да ги изхвърлят „тия криви огледала на петна“, после са разбрали обаче какъв е номера и са ги запазили. За автентичност. Картините в лобито, по мое мнение не биха могли да присъстват заедно в едно помещение никъде другаде, освен тук. Толкова са разностилни. Мебелите са тежки и кожени.

Почти нищо не е променяно на първия етаж. Запазена е обстановката такава, каквато е била замислена от Самоковеца. Подменени от новите собствениции обаче са мебелите в стил Луи XIV в 23-те стаи на оригиналната сградата, както и голяма част от настилките и някои други елементи, най-вероятно защото са били непоносимо претенциозни. Всички тоалетни са били обзаведени с бидета и тоалетни чинии със златни орнаменти.

„Подменихме „Версачетата“, тъй като са изключително трудни за поддържане и се захабяват бързо“, обясни Дянков. Все пак тези тоалетни и баните с позлатените кранчета могат да се видят в ресторанта и във ВИП апартамента, който е от мансарден тип на последния етаж.

Самоковеца е замислял това помещение като казино, но новите собственици решават да бъде ВИП апартамент. Горната част на мансардата, където сега е една от спалните на апартамента, е куполно помещение, в което изключително странно се срещат алпийската стилистика, в лицето на онези типични подпорни греди и тежкарската соц стилистика в лицето на една изумителна дървена ламперия, която покрива половината стая и адски напомня на НДК примерно.

Да не пропусна, че мебелите във ВИП апартамента са оригиналните от косьово време. Говорим за едни от най-скъпите мебели въобще. Италианската компания SELVA е известна с това, че прави уникални, изключително качествени и адски скъпи мебели, както и че минават месеци преди да приемат поръчката, още месеци преди да започнат да я изработват и още месеци преди да са готови и доставени самите мебели. Целият този процес, който обикновено отнема над година, за палата на Самоковеца е отнел точно един месец!

Не е ясно каква е била конкретната идея на Косьо за сградата. Не точно къща, не точно хотел, но може би един вид мегалуксозна резиденция, в която да настанява „бизнес“ партньорите си, както и свои близки и далечни колеги от бранша.

Суперлуксозен хотел с 23 стаи, разбира се, не може да избие огромната инвестиция за много години. Поради това, новите собственици са изградили ново крило с още 43 стаи, в които е запазен тежкият стил на хотела, но за щастие е избегнат кича. Всъщност обстановката в стаите е доста приятна. Направили са и добър СПА център, закрит басейн, фитнес, конферентни зали, гурме ресторант и БГ ресторант, който има и външен вход за туристи от комплекса.

Мениджмънтът разказа, че повечето хора се стряскат от скъпия и претенциозен вид на хотела и не смеят дори да прекрачат прага, очаквайки убийствени цени. Всъщност собствениците явно не се заблуждават къде се намират и въпреки огромната сума, похарчена по хотела, предлагат доста изгодни за категорията промоционални предложения с начална цена от 93 лв за нощувка. Което за петзвезден хотел от този тип наистина е нищо и със сигурност няма да остане така, когато разработят обекта.
Кухнята в БГ ресторанта не е супер забележителна, но е достатъчно прилична, още повече че цените далеч не са като за Боровец, а на съвсем приемливо равнище. Например, като в повечето кръчми в София, но с доста по-приятен интериор. Не битов, слава Богу. По-скоро стил 30-те години.

Туристите може и да се страхуват да влязат, но не се страхуват да се снимат пред косьовото наследство. Както каза Деян Дянков, ако взимахме по левче на снимка, досега да бяхме избили поне басейна!

2 коментара: