петък, 8 януари 2010 г.

Посока: Чайната

Не, не става дума за китайския квартал. Дори си нямаме такъв. Напоследък в София се появиха няколко симпатични местенца, но от вида магазин за чай и чаена посуда и аксесоари. Въпреки че някои от тях предлагат възможност за консумиране на място, истинската чайна е нещо съвсем различно и много специфично.

Tea House "Чай във фабриката"

Да наминем през чайната. Да се отбием на "Бенковска". Ще изпием ли по чаша във фабриката? Всички тези реплики указват едно и също място – Tea House "Чай във фабриката", която се намира на столичната улица "Бенковска". Заведението е добре познато на любителите на чая, тъй като е може би единственото по рода си в София.
Tea house предлага над 60 вида чай и е известно със своята артистична обстановка. Тук хората идват, за да изпият чаша добър чай, да послушат хубава музика – всеки уикенд има джаз сешъни на живо, а освен това заведението е и галерия. Като прибавим интересната вегетарианска кухня и непринудената арт атмосфера, става ясно защо мястото е с потенциал да бъде любимо.



"Идеята беше да превърнем мястото в един вид културна среда извън мейнстрийма", казва собственикът на "Чай във фабриката" Огнян Енев. Чайната отвори врати през декември 2006 и за кратко време придоби доста голяма популярност. Имаме много редовни клиенти, които се отбиват често за по чаша чай, но също така си купуват чай и за вкъщи", добавя той.


Чаената листа


на заведението предлага не само класическите чайове от Китай, Япония, Тайван, Индия, създадени на основата на растението Camellia Sinesis (бели, черни, зелени, Оолонг и Пу-ер чайове), но също така и ароматните френски чайове на фирмата Nina’S, обогатени с екзотични плодове, подправки и аромати, както и непознатите у нас Yogi Tea – голяма група чайове, приготвени по стара аюрведична рецепта, които имат пречистващо и релаксиращо въздействие. В менюто срещаме още и популярните южноафрикански Ройбос – както с чисти, така и с комбинирани вкусове и неотменно българските билкови чайове.



"Бих казал, че най-търсени са зелените класически чайове, както и родните билкови отвари, които българите традиционно си обичаме. Ароматните Nina’S също се харесват, макар че истинските ценители не ги признават. По света в момента много модерни са и белите чайове, но сякаш тази мода още не е стигнала до нас", казва Огнян.
Според него в България е изключително трудно да намериш висококачествени и пресни чайове. Те са много скъпи, а търсенето не е голямо, ето защо повечето вносители купуват стар чай (на година и повече), който е по-евтин, но е загубил и голяма част от вкусовите и ароматните си качества. Затова в "Чай във фабриката" работят с големи търговски компании от Западна Европа. "Те имат възможност да отидат на място – в Китай, Индия, Япония, и да опитат чая, който купуват. Това е важно, защото чаят донякъде прилича на виното – всяка година реколтата е различна – по-добра или по-лоша. Ние купуваме чайовете си от тях – разходите са немалки, но качеството е гарантирано", обяснява ми Огнян.



Менюто периодично се допълва или променя, като основните съображения са търсенето и качествата на реколтите. По думите на Огнян Енев разходите на заведението само за закупуване на чай възлизат на около 5000 евро годишно. Задавам му открит въпрос: "Успяваш ли да покриеш тези разходи?" И получавам открит отговор: "Не. Донякъде това е и причината да предлагаме други напитки, както и вегетарианска кухня и да правим всички останали неща – концертите, изложбите." Другата причина е, че Огнян Енев много харесва това, което прави, и му личи:)

В някои висококатегорийни хотели също се предлагат висококачествени чайове, което е нормално, имайки предвид, че те се посещават от чуждестранни бизнес туристи.

В ресторанта на "Радисън"

има специална чаена листа с подбрани сортове. Не много, но пък качествени - черен дарджилинг Jungpana, черен асам Mokalbarie, черен цейлонски St. James, ароматизиран черен дарджилинг Earl Grey, зелен дарджилинг, зелен с аромат на манго и лимон Morgentau, зелен жасминов, както и плодови и билкови инфузии.

Във варненския "Грандхотел Мусала палас",

един от най-добрите хотели в България въобще, предлагат цялата гама на търговската марка Magrett, тъй като марката е дистрибутирана у нас от компанията собственик на хотела "Варимекс" ООД. Тук използват прозрачни чайници. Наистина е удовоствие за окото да гледаш как някои видове чай просто разцъфват в запарката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар