сряда, 27 януари 2010 г.

Кратка история на бара

Днес съм в баровско настроение, така че темата е барът. Като истински почитател на баровете съм си направила труда да се поразровя и от разкрия малки частици от еволюцията и пребогатата история на това гениално човешко изобретение!

Прародителите на бара

Първите свидетелства за места с функции, близки до тези на днешните заведения, са отпреди хиляди години. Развитието на заведенията и хотелите са е свързано с транспорта, разбира се. Колкото повече хора са пътували, толкова повече заведения и хотели са се появявали.

Известно е, че в древен Египет са съществували специални места за отдих, еднакво отдалечени едно от друго по протежение на целия т.нар. царски път, който се е простирал от Ефес до столицата на Персия. В тези станции куриерите и пътуващите представители на властта получавали топла храна и уютен подслон.


В древна Гърция обектите за отдих и настаняване не били нещо необичайно, особено по светите места, където са се стичали хиляди поклонници, или пък по време на олимпийските игри.

Сериозен принос в развитието на странноприемниците и "баровете" имат средиземноморските държави, които приютявали множество търговци.

В Азия пък са били известни кервансараите - също един вид заведения.

В средновековна Европа странноприемниците били добре познати. За пътешествениците и посетителите в онези времена били приготвяни елементарни и стандартни храни, които почти винаги били сервирани с бира или вино - отличен начин за предпазване от множество болести, често пренасяни чрез водата.

С течение на времето се изменяла и клиентелата - все повече местни жители, които живеели наблизо, се отбивали в тях. Не след дълго акцентът на пребиваването в подобно заведение се изместил - това вече не било осигуряване на храна и подслон, а развлечението, срещата с другари и… пиенето.

Европейските заселници в Америка пренесли на новия континент и идеята за тези заведения, с които вече били свикнали. Там те еволюирали и през XVIII век се появили първите, наподобяващи съвременните барове. През XX век пък направо завладели света.

Но родината на съвременния бар безспорно е Америка.

Американският бар

Разбира се, първите барове имат малко общо с модерните си наследници. Това били най-обикновени помещения, които осигурявали на преселниците през XVII - XVIII век възможност за отдих и почивка и разговор на по чашка. Най-важната им особеност е бюфетът - прав или кръгъл, на който посетителите се подпирали, тъй като в началото липсвали познатите ни високи столчета. Пред самия плот имало предпазна релса, чиято цел е да пази бармана от буйни клиенти и опити за "самообслужване". Именно от тази релса, наричана бариера, произлиза и името бар - постепенно посетителите започнали да назовават бар целия бюфет с крановете за бира, а впоследствие - и цялото заведение.

През XIX век баровете започват да се модернизират. Големият дървен плот е заменен с красиви метални стойки - значително по-високи от дървените. Появява се и долната релса за подпиране на краката. Все още обаче липсват високите столчета.

Това, което прави този прашен и съвсем не безопасен американски бар различен от европейските му съвременници, е фактът, че там се предлага разнообразие от напитки. Само и единствено напитки.Едва към края на XIX век барманите започват да сервират и сандвичи, което води до появата на т.нар. снекбар, но икономическата криза през Първата световна война слага край на това увлечение. И началото на друго - именно войната прави американския бар изключително популярен в Европа.

Модерният бар

Днес барът е попроменен, но основната му част е същата - бюфетът, вече с разположени пред или около него столчета с високи крака - щъркели. В зависимост от интериора те могат да варират от табуретки до луксозни фотьойли, а част от помещението може да бъде обзаведено с ниски масички или пък сепарета. Барманът често има няколко помощници, които сервират и отсервират - в американските барове няма сервитьорки, а само бармани.

Самостоятелен или част от по-голям комплекс, днес американският бар е в основата на голяма част от заведенията по света. Срещаме го в нощните клубове, в хотела, в ресторанта, на кораба… практически навсякъде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар