петък, 15 януари 2010 г.

Продават скандалния хотел, който "изяде" вятърната мелница на Несебър

Несебърският хотел "Менабрия", заради който бе унищожен паметник на културата - старата вятърна мелница в града, е обявен за публична продан, пише днес в. Сега. Причината е, че собственикът на "Менабрия", бившият общински съветник от Несебър Здравко Маждраков, не е обслужвал задълженията си към сливенския бизнесмен Димитър Въжаров и по кредит към "Райфайзенбанк". Първоначалната цена е една от най-високите, обявявани при подобни продажби досега - 4 400 000 лв.

Случаят "Менабрия"

"Менабрия" се намира в началото на провлака към Стария град, където се намираше старата вятърна мелница. Мелницата от ХVI век е обявена за архитектурен паметник от местно значение още през далечната 1964 г. и е вписана в листата на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство. Това означава, че всяко строителство наоколо може да се извършва само след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата. Странно как обаче, въпросният екс-общински съветник, е построил хотела си на най-видното и знаково място в Несебър. Явно без управата на Несебър да забележи. Може би е използвал огромна шатра невидимка, защото според мен строеж на това място се забелязва дори от София! В крайна сметка един от древните символи на Несебър се оказа заклещен между крилата на хотела.

През 2007, след като вече комплекса беше завършен, несебърската управа може и нищо да не е видяла, но ЮНЕСКО видя и заплаши да извади Несебър от списъка си. Прекрасно нали.

И тогава, за да заглади скандала, комисия към Националния институт за паметниците на културата се сети да разгледа случая.

Та, комисията тогава реши две неща: Първо, че хотелът е построен в нарушение на всички изисквания на НИПК. И второ, вместо да бъде заведено дело и да бъде санкциониран нарушителят за незаконните му действия, комисията обяви, че ще отпише от регистъра "архитектурно-строителен паметник "Вятърна мелница" в Несебър, с което де факто узакони хотела. Случайно или не, въпросната комисия тогава се оглавяваше от проф. Божидар Димитров, сега министър без портфейл.

"Мелницата е вградена в обема на хотелски комплекс, поради което е необратимо компрометирана културно-историческата стойност на паметника на културата и е загубена възможността за неговото експониранe", пише в решението, подписано от проф. Димитров.

Три години по-късно хотелът е на тезгяха. Трябваше ли да се случи цялата тази поредна идиотия? Кога ще стане ясно, че не си струва да съсипваме вековните ни културни или природни ценности, заради краткосрочните печалби на една или друга мутра, облечена в малко власт.


6 коментара:

  1. Ам, такова, не става дума за тази мелница на първата снимка, а тази в началото на провлака откъм новия град - една овална, която преди беше кръчма и дискотека.

    ОтговорИзтриване
  2. ммоя грешка със снимката:) не че това променя положението:)

    ОтговорИзтриване
  3. Съсипали са хубавата дискотека. Като по-млад мечтаех да отида в Несебър за да ходя на дискотека в Мелницата. За мен няма какво да търся повече в този град. Жалко за децата след нас.

    ОтговорИзтриване
  4. Жалко, но факт, дискотека или не, трансформацията е необратима. В случая не е засегнат просто предмета на експлоатация, а цялостната конструкция на архитектурен паметник, което безвъзвратно води до загубата на съответния статут.

    ОтговорИзтриване
  5. Жалко е да се мисли за паметниците на културата като за кръчми, а не като за нещо красиво и достойно за уважение! Докато е така, от Ганьо няма да стане нищо свестно!

    ОтговорИзтриване
  6. Вие не сте хора бе .

    ОтговорИзтриване