вторник, 5 януари 2010 г.

За софийската „Коледария“ и как го правят по света

В сряда, 7-ми януари 2010 г., т.нар. „Коледария“, софийският еквивалент на коледен пазар, ще затвори врати. И слава Богу. Коледните пазари в Европа са традиция, която в някои градове датира още от Средновековието. Първият по-сериозен опит през 2009 година София да се сдобие с това невероятно сложно постижение на цивилизацията, наречено коледен пазар, по мое мнение се провали напълно.
Единственото ми посещение на „Коледария“ предизвика тотално скапване на и без това скапаното ми настроение. Нашенският коледен пазар всъщност представляваше голяма найлонова шатра, пълна с простотия и много маси, на които шастливи „граждани“ мухат кебапчета и жулят бири и евтино вино. По-скоро много лошо подобие на бирен фест посред зима, отколкото на коледен пазар. Да не забравя сцената. Да, имаше и сцена, на която удивителни девойки с анцузи кършеха снаги. Имаше и певачки като суперзвездата Лора Караджова и др. Имаше и цели три щанда със сувенири и арт бужитерия. Пред шатрата също имаше маси и честно казано там беше по-приемливо да се изпие чаша греяно вино, но пък, разбира се, газовите отоплителни гъби не работеха...
Инициативата за "Коледария" беше частна - на ивент компанията 24/7, част от продуцентската компания Old School. Генерален спонсор беше Нестле България. Фестивалът се реализира и с подкрепата на Столична община, щедро дала разрешение да се използва площта пред паметника на руската армия.
Наистина не разбирам защо никога нищо не се получава добре, независимо дали го прави частна фирма или държавна институция? Толкова ли е трудно? Само ако иницаторите на всичко това си бяха направили труда да си зададат въпроса „Би ли ми било приятно да посетя този „коледен пазар“? и ако бяха си отговрили честно, може би резултатът щеше да е малко по-добър. А може би не. Може би толкова си можем.
Толкова за софийския пазар. Надявам се догодина да го няма! Наистина.

А сега, ето малко занимателна информация относно истинските коледни пазари в Европа:)

Много от тях наистина се провеждат още от Средновековието, а днес привличат милиони посетители. Апелът им е простичък: Пазаруване без стрес в традиционна празнична обстановка. Да повторим: БЕЗ СТРЕС. Голяма шатра с лоша музика и тъпчещи се, крещяши хора за мен беше доста сресиращо изживяване.
На коледните пазари в Европа няма да откриете огромно разнообразие от стоки и подаръци, много по-различни от коледни чорапи за камината (и все пак има повече от три щанда). Те традиционно се фокусират върху местно изкуство, занаяти и ръчно изработени коледни декорации. Много от тях имат и обособени детски кътове с традиционните въртележки, захарен памук и други забавления за децата, което ги превръща в малки атракционни паркове.
Страната, която се свързва най-пряко с коледните пазари, е

Германия

Тук се намират някои от най-старите в света. Всеки град има по няколко, а общото между тях е автентичният външен вид – дървени къщички и щандове, както и традиционните стоки, които предлагат – декорации, занаятчийски изделия, ръчно изработени подаръци. Греяното вино с подправки – глювайн, е задължително и обилно се лее навсякъде. Задължителни са и местните специалитети, които варират в различните региони, но някои от тях са универсални като наденичките, джинджифиловите сладки, щолена, печените ябълки, бадеми и кестени, както и марципановият хляб.
Кьолн е една от най-известните коледни дестинации на Германия, макар че тук коледните пазари не са твърде много – под 10 (в сравнение с берлинските, които са 50–60!), но всеки декември те привличат около 2 млн. посетители. Най-зрелищен и популярен е "Ам Дом" на площада пред Кьолнската катедрала – най-посещавания обект в Германия. На Alter Markt в сърцето на стария град е най-жизнерадостният коледен пазар в града със старомоден и по детски атрактивен вид. Тук има традиционни въртележки, куклен театър и много щандове с ръчно изработени вълнени играчки, сладкиши и захарен памук.
Един от най-добре познатите коледни пазари е в Нюрнберг, макар че не е нито най-големият, нито най-старият. Пазарът, датиращ от 1628 г., е познат като регионален център за търговия с ръчно изработени вълнени фигурки, но по-интересна е традицията, според която на всеки две години се избира млад мъж или жена за своеобразен приемник на Исус, който открива пазара и минава през града, разпръсвайки коледни приветствия, облечен в златно и бяло и с голяма златна корона. Оставяйки настрана ексцентричните традиции, пазарът е прочут с храната си и особено нюрнбергския братвурст.
За пръв път коледният пазар в Дрезден е споменат през 1434 г., което го прави най-стария в Германия. Тук традициите са дълбоки и местните много държат на своя щризелмаркт, кръстен на местния щризел или щолен – традиционния немски коледен сладкиш. Логично, акцент на годишния пазар е именно Фестивалът на щолена през втората неделя на декември. През ХVІ век тукашните пекари трябвало да презентират щолените си на местния принц, носейки ги тържествено през целия град чак до двореца, където принцът ги разрязвал и подавал парчета на бедните. Днес всяка година гигантски 3-тонен щолен обикаля града като част от фестивала, воден от очарователната Щоленмедхен или Мис Щолен.
Понеже Берлин е динамичен и модерен град, и коледният му пазар е по-съвременен в сравнение с другите традиционни пазари из страната. В Берлин през декември можете да откриете между 50 и 60 по-малки или по-големи коледни пазара, но най-популярният и посещаван е този при Възпоменателната църква "Кайзер Вилхелм" – миналата Коледа е бил посетен от 4 млн. души! Щандовете са разположени около църквата, която през Втората световна война е била ударена от бомба и е възстановена само частично, за да напомня за унищоженията на войната.
Пазарът не е особено голям – стотина щанда в традиционен рустикален стил, които сякаш не пасват на Берлин. Но ако се загледаме, сред обичайните традиционни стоки ще открием и селекция от доста разчупени и дори радикални творби и декорации, както и еклектична селекция от антични или модерни бижута. Все пак Берлин е дом на някои от най-популярните съвременни автори, артисти и дизайнери и това не е без значение.

Виенските коледни пазари

са класика в жанра – може би най-известните в Европа и света. Класиката на класиката е Christkindlmarkt пред разкошната Градска зала, привличащ милиони посетители. Това е един от най-старите коледни пазари в Европа, чиято история датира от 700 години. Той стартира рано – в средата на ноември, което е удобство за всички, които искат да избегнат големите предколедни тълпи.

Брюксел

е известен с добрата си кухня, така че е логично това да е акцентът на местните коледни пазари. Основният е разположен на централния площад между пищните фасади на общинските сгради. И понеже това е Брюксел, всяка от дървените къщички представлява различна европейска страна, въпреки че предлаганите стоки във всяка са почти еднакви – основно коледни декорации и дрънкулки. Храните обаче са по-разнообразни: глювайн, купища френски маслини, планини от белгийски шоколад във всичките му проявления, плата с миди на пара или задушени охлюви, буркани със сладко и speculoos – твърд джинджифилов хляб във формата на Дядо Коледа.

Скандинавските коледни пазари

са голямата атракция за туристите и предлагат множество сезонни коледни стоки и подаръци с местен характер, както и национални храни и напитки. Най-големият в Швеция е в центъра на Гьотеборг, с много традиционни стоки и храни, атракциони за децата, както и ледена пързалка. Столицата Стокхолм също се гордее с коледните си пазари. Те са няколко и всички си заслужават – историческият коледен пазар в открития музей "Скансен", който се организира от 1903 г., коледният пазар в двореца Розендал, чиито павилиони са в градината на двореца, коледният пазар на Гамла Стан – стария град близо до Кралския дворец, както и тези в парка Kungstradgеrden и в атракционния парк Grona Lund.
Норвежката столица Осло преди няколко години реши да създаде най-големия коледен пазар в историята на града. И успя. Пазарът в Осло е огромен и няма как посетителите да не го открият.
Домът на Дядо Коледа, Лапландия, е чудесна дестинация за зимни пътешествия и предлага незабравим коледен пазар на полярния кръг, на 5 км от град Рованиеми. Наричан селото на Дядо Коледа, този пазар е най-голямата коледна дестинация на Лапландия. Включва магазини с коледни декорации и занаятчийски предмети заедно с интересно коледно изложение. Тук има дори специална пощенска станция, където можете да пуснете истинско писмо до Дядо Коледа.
В Хелзинки пък има специален коледен пазар, който се провежда в 3 последователни периода на различни места в града. Внимавайте, когато поръчвате традиционния глювайн – тук в него добавят и водка!
Наздраве:)

2 коментара:

  1. За добър фестивал е необходима не само професионална организация а и две други много важни "съставки" - участници във фестивала - артисти, търговци и т.н., и посетителите, които са co-producers на магията, дето трябва да се случи. Колкото и да не ми се ще да е така, подозирам, че идеалът за коледен базар на народа тук е да мирише яко на скара и да се лее пелин, и музиката да е на шест... Креативната индустрия, която би трябвало да формира някакъв вкус, спи. И така.

    ОтговорИзтриване
  2. ами точно такова си беше. та предпочитам да го няма въобще..

    ОтговорИзтриване