петък, 29 януари 2010 г.

Винаги е време за коктейл!

Твърдо стоя зад това твърдение. Няма неподходящ сезон, ден или час за един коктейл. И причината е, че те са тоооооолкова много видове, че поне един от тях може да пасне перфектно на всяко едно обстоятелство.

Напоследък манията по органичното хранене и разбиването на съставките (т.нар. молекулярна кухня) се е пренесла и зад бара и навлиза усремено в коктейлите. Повече за тази супермодерна тенденция може да прочетете тук, но сега да се върнем към класичеките коктейли.

Магията в чаша се ражда тогава, когато сладките, горчивите и киселите съставки са в абсолютна хармония помежду си, казва един от най-добрите бармани в света, Салваторе Калабрезе. И имаме всички основания да му вярваме. Но за да се превърне коктейлът в "магия в чаша", той е изминал дълъг път.

Първото коктейлно парти в света

според последни изследвания е било в Месопотамия преди 5000 години. Тогава се е пиело вино с мед, ябълков сок и отвара от ечемик (предшественик на бирата). Археолози са открили глинени изделия край река Тигър, съдържащи следи от тартарна киселина. Тя е характерна за познатия днес коктейл сангрия.
Древните етруски също са пиели подобен коктейл и са познавали виното още преди пристигането на гърците на територията на страната.

Други пък намират корените на коктейлите при китайците отпреди 3000 години, които пиели плодови сокове, смесени с лед и сняг (сорбе?), или при древните гърци и римляни, които забърквали коктейли от вино и билки.
Нашите прадеди също не изоставали от модата. Славяните първи пробвали коктейл от мед и вино, познат в историята като медовина.


Родината на съвременния коктейл е Северна Америка


По време на златната треска находчив американски младеж на име Джеремая Томас започнал да прави шоу в заведението си, като смесвал различни напитки, за което изисквал от клиентите си входна такса, хитреца. Това американците не са истина...Измислят как да правят пари от въздуха, трябва да им се признае.

Първият писмен документ, в който думата е употребена със собственото й значение, е нюйоркското издание The balance от далечната 1806 г. Там коктейлът е определен като "стимулираща напитка, съставена от силни алкохоли, захар и горчиви настойки".

Никога не можем да бъдем сигурни, но най-вероятно коктейлите, близки до днешните, са създадени по време на сухия режим в САЩ през 20-те години на миналия век, когато находчивите американци започнали сами да си произвеждат алкохола, но с толкова долнопробно качество, че барманите го смесвали с различни сокове и подправки, за да направят питието поносимо.

Днес съществуват хиляди рецепти за коктейли и всяка година към тях се добавят стотици нови, а възможностите са практически безкрайни. Всичко зависи от познанията и въображението на бармана.

Съвременният коктейл обикновено се състои от 3 различни вида съставки


За основа се използва спиртна напитка - водка, джин, уиски, текила и т.н., към нея се добавя съставка, която да промени основния й вкус - вермут, някакъв плодов сок, вино, ликьор, дори и яйца и сметана, а накрая се добавя специална съставка, която да подобри вкуса и да добави цвят на питието - гренадин, синьо кюрасо и др.

Класическите коктейли

са около стотина и всеки уважаващ себе си барман знае рецептите им наизуст. Официалните коктейли са няколко вида - аперитивни (разновидностите на "Мартини", "Манхатън", "Олд фешън", "Маргарита", "Дайкири" и др.), лонг дринкс ("Блъди Мери", "Джин физ", "Текила сънрайз"), афтър динър ("Александър", "Френска връзка", "Уайт рашън") и популярни ("Космополитън, "Мохито", "Куба либре", "Секс на плажа"). Разбира се, съществуват и множество други класификации на коктейлите според съдържанието и вида на алкохола в тях, количеството и какво ли още не.

Едни от най-известните

са именно "Манхатън" коктейлите известни отпреди 110 години и смятани за типично американски. Според основната съставка имат различни наименования - "Манхатън скоч", "Манхатън бренди" и др. "Мартини" коктейлите също са сред най-популярните и немалка роля за това има Джеймс Бонд, който особено държи то да му се поднася разклатено, а не разбъркано.

Според специалистите обаче това е по-скоро израз на неговата ексцентричност, защото класическото мартини се пие именно разбъркано. Това се прави винаги когато се смесват два или повече вида алкохол. Коктейлите обикновено се разклащат, когато две течностите са с различна консистенция, като например чист алкохол и сок.

Най-скъпият коктейл


в момента струва забележителните $515 и през последните 3 години е поръчван само 60 пъти, поради което намери място в книгата на "Гинес". Напитка се нарича Ritz Side Car (на снимката) и се предлага в бара "Хемингуей" на хотел "Риц" в Париж.

Съставките му са коняк, ликьор Cointreau и малко прясно изстискан лимонов сок. Причината за неморалната цена е именно конякът 1830 Ritz Reserve, от който са запазени само няколко бутилки в света. Иначе по света се предлагат напитки, в които се слагат злато, диаманти или перли, които изкуствено вдигат цената.



Няма коментари:

Публикуване на коментар