сряда, 6 януари 2010 г.

СПАсение няма...

Днес туристическите новини ме сащисаха от пръв, все още не съвсем разбуден поглед в пресата.

Хотелиерите по курортите не възнамеряват да свалят цените след отминаването на празничния пик,

пише "Монитор". „Ще увеличим добавената стойност, поясни Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. На Нова година заетостта в курортния град била 100%, а в първия работен ден на 2010 г. е вече около 50%. Като цяло се готвим за криза, допълни Златанов. В оптимистичен вариант велинградските хотелиери се надяват на 50% сезонна заетост.“
Значи: хем е криза, хем заетостта е ниска, хем са раздули цените по празниците, хем няма да ги свалят...Маркетинговият гений на българският хотелиер е забележителен.
Да видим сега кой е ощетен в случая. Като вземем предвид, че цените на пакетите за чуждите туроператори се договарят предварително и винаги на доста по-ниски цени, това означава, че от високите цени на рецепция както винаги ще страдат индивидуалните туристи, които в огромна част от случаите са българските туристи.
След невероятната врява, която хотелиерите вдигнаха през последната година как българският пазар трябва да бъде приоритетен, как българският турист е най-добрият турист и трябва да остане в родните курорти, всъщност не направиха абсолютно нищо, за да подплатят говоренето си.
Разбира се, няма нищо по-лесно от това да превърнем всичко горе написано в цифри. Една елементарна проверка по сайтовете за резврвации показва, че от какъвто и пакет с намаление да се възползвате, нощувката във висококатегориен хотел във Велинград си е от 120 лв. нагоре и това е положението. За цените на самите СПА процедури просто няма смисъл да говорим. А доколкото сочи собственият ми опит в тази конкретна дестинация, не бихте искали да отседнете в невисококатегориен хотел във Велинград, вярвайте ми!
Кой ли може да си позволи всичко това? Отговаряме си на ум и ни става ясно защо положението във Велинград и подобните му е такова, каквото е.

Въпрос: Хев ю евър бийн ту Велинград и другите подобни супер СПА дестинации?

Градчета, в които абсолютно няма какво да правиш. Няма какво интересно да видиш. Няма къде да се нахраниш като хората, освен ако не си падате по мега гнусни кръчми и бирарио-пицарии. Във Велинград не отиваш на курорт. Отиваш на хотел. Над града се извисяват няколко четири- и петзвездни палата, построени с не особено чисти пари от знайни и незнайни хора. Простете – предприемачи. Тях не ги смятам съвсем за хора.
Хотелите се посещават основно от тежки мутри (средно около 110 килограма) с още по тежки ланци, придружени от селски пръчки в леопардови краски на ръба на пълнолетието. Мутрите обичат да пият уиски на лоби бара, да говорят по джи-си-емите си на висок глас, а пръчките ходят на СПА по цял ден.
В периферията на курортната част с палатите има още други, по-малки хотели, новички или пък позакърпени бивши почивни станции. Те пък са пълни в повечето случаи със селяндури, чиято мечта е да направят толкова пари, че да могат да почиват горе на хълма при истинските мутри.
Ако някога се объркам много и отида на СПА хотел във Велинград, моля, някой да дойде и да ме пребие с пръчки!

5 коментара:

  1. Напълно съгласна съм с всичко, само едно - 120 лв. не е висока цена за петзвезден спа хотел. Не разбирам защо трябва да се намали, за могат повече хора да отседнат там, тази категория хотели просто не са таргетирани към широката маса потребители.

    ОтговорИзтриване
  2. Lynn, промоционален уикенд (2 нощувки и закуски) в 4* Гранд Хотел Велинград струва между 290 и 545 лв, в зависимост от стаята. Петзвездните сигурно са и по-скъпи. Цените наистина не са високи като за високогатегориен СПА хотел. Спрямо какво обаче? Спредните европейски цени на тази услуга? Доходите на българите? Дестинацията? Да, навсякъде по света това е доста скъп вид туризъм. В момента обаче в Баден Баден има хотели 4*, чиито цени започват от 85 евро за нощувка. Баден Баден vs. Велинград?? :))
    Целият проблем опира до това, че някакви хора изсипват безумни пари в база, която не е на мястото си. Тези дестина палата за десетки милиони там седят като на свинче звънче. С удовлствие ще дам 85 евро за нощувка в Баден Баден, но никога няма да дам 60 евро за нощувка във Велинград. Пък ако ще и втори Версай да ми построят.

    ОтговорИзтриване
  3. вярно е. и се получава така, защото нито общината, нито държавата си мърда пръста, за да подпомогне развитието на туризма, най-малкото с инфраструктура. в добрия хотел и високите му цени няма нищо лошо - лошото е, че той не може да се отдели от дестинацията. и съм сигурна, че доста хора ще платят за тези хотели, въпросът е те ли са хората, които хотелът желае и какво печели градът и местната общност от всичко.

    ОтговорИзтриване
  4. т.е. решението не е - лускозни хотели на ниски цени, а инвестиции в целия курорт.

    ОтговорИзтриване
  5. Точно така. Едни хора обаче имат твърде много пари за пране. И въпросът за тях е да ги изсипят някъде, а кой ще идва там им е все едно. Те успяват някак даже и имидж да си създадат, защото разни организации ги подкрепят. Велинград - СПА стилицата на Балканите! WTF?!?

    ОтговорИзтриване