четвъртък, 18 март 2010 г.

Няколко места, където сервират домашния ви любимец за вечеря (I част)

Говорим ли за храна, всичко е относително. Ако за някои хора определени животни са сладки и верни приятели, то за други те са деликатес. Когато пътувате, по-правилният подход е да отворите съзнанието за храната. Никога не се знае в какво може да се влюбите...

1. Южна Корея: Супа „Bosintang“ а.к.а супа от куче

Кучешкото месо е основна съставка в южно корейската супа Bosintang, която е много харесвана от всички там. И е скъпа - струва около 10 долара порцията. Приготвя се от варени парчета кучешко месо (по-слабите и жилави породи се считат за по-вкусни), подправки като зелен лук, праз, джинджифил, чесън, стръкове от растението таро и перила – билка от семейството на ментата, която помага за неутрализирането на отвратителната интензивна миризма на сготвено куче, по дяволите...

Трябва да се каже, че супата съвсем не е известна с кулинарните си качества. Казват, че кучешкото е слоесто месо, което мирише силно. Цени се обаче заради медицинските си свойства - през лятото подпомагало охладителната система на тялото, а като цяло подобрявало мъжката потентност. Това в името на фалоса, какво ли не правят, ще ти изядат приятелчето даже...Не знам, не знам...Всъщност от 1984 г. консумацията на кучешко в Южна Корея е забранено, но ако си мислите, че някой спазва закона, жестоко се лъжете. Ето нещо сходно между българи и корейци.

2.Япония: Basashi (Конско)

Япония е популярна с предизвикателната си кухня и басаши не е изключение. Ястието съдържа конско месо, сервирано сурово като сашими със семпъл соев сос отстрани. Басаши се приготвя из цялата страна, но особено популярно е в градовете Матсумото и Кумамато, където твърдят че се отглеждат най-добрите коне за хапване...Божееееее...

Конското месо го описват като сладникаво, гладко и дори леко кремообразно. За това не се изненадайте, че местни компании са създали и басаши сладолед, който се продава със замразени парчета месо...Жива да не бях!

3. Китай: Супа от змии

Въпреки че супата от змии е традиционно ястие в цял Китай, най-добрата версия на деликатеса се намира на улица Куеилин в Хонг Конг. Тази улица е известна с изключително прясното змийско месо – влечугите са още живи, когато им ги доставят. Феновете на супата са особено многобройни на улицата между ноември и април, когато кантонците смятат, че консумацията на змийска супа е нещо крайно необходимо. В тяхната култура тази супа е съществена за осигуряването на „вътрешна топлина, която остава с теб дълго след като погълнеш супата“. Казват,ч е въпросната вътрешна топлина пази от студения зимен въздух и болестите. Змиите са толкова популярни през зимните месеци, че ежегодно в Хонг Конг са доставяни над 200 000 живи влечуги и още много тонове замразено змийско месо.

4. Камбоджа: Пържени тарантули

Тези “малки“ приятелчета ги хапват из цяла Камбоджа, но най-вкусни са на пазара Сукон - не случайно той се е превърнал в задължително място за туристите, но и местните идват специално до Сукон заради тарантулите. За този вид снак се използва определен вид тарантула, наречена а-пинг - доста едра разновидност.

Приготвят се като се пържат цели на тиган – с краката, зъбите и всичко. Добавя се само щипка сол и чесън на прах. Почитателите казват, че гадините имат чудесен натурален вкус, а консистенцията им – хрупкава отвън и лепкава отвътре, е уникална и много вкусна.

5. Филипини: Балут (Патешки зародиш)


Ето това е нещо, което би ме накарало да повърна наистина. Балут е ястие популярно в цяла Азия, но във Филипините е особено на почит. По същество това са варени,оплодени пачи яйца, с оформен вече зародиш в тях. Яйцата се варят около 15 дни след като са били снесени и само няколко дни преди ембриона да се излюпи. После се заравят в пясък, за да се запази топлината им и се сервират топли. Особено популярни са като мезе и в нощните заведения из Камбоджа, не само защото някои ги намират вкусни, но и защото, казват, са мощен афродизиак и подобряват мъжката потентност...Отново. Вече започвам крайно да не се кефя на начините да държим героя в изправност! Хмммм...


Още гадости очаквайте съвсем скоро. Съвсем не сте видели най-доброто.


2 коментара:

  1. Аничка, какво те подтикна да се занимаваш с тези отвратителни манджи. Я виж, дали ще намериш такива без сварени трупове?

    ОтговорИзтриване
  2. хъм, ами много обичам шоковите различия в културата, особено като става дума за храна. а и ако ти сервират нещо подобно, би ли забравила някога това пътуване:)) но не се шашакай още, не съм стигнала до напитката от ферментирали миши зародиши;)

    ОтговорИзтриване