понеделник, 3 май 2010 г.

За туризма и фашизма

Новият туристически символ на София ще бъде макет на четирите храма на различни световни религии, които се намират в рамките на 1 кв.км в центъра на столицата - източноправославната църква „Света неделя“, джамията, синагогата и католическия храм, стана ясно днес.
Конструкцията ще е разположена на площ от 100 кв.м в подлеза на ЦУМ, като акцентът в нея ще е върху храмовете.Тя ще е покрита със стъклен купол, а с помощта на телефони и инфотабла ще може да се получава информация на пет езика за храмовете. На стъпалата, водещи към площадката за наблюдение на инсталацията, ще са изписани в градация думите

Благородство, толерантност, търпение, диалог, знание

Проектът "София - мъдрост в действие" беше представен днес в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Петър Диков. Последният посочи, че столицата ни е уникална със събирането на четири храма от четири големи религии в територия от един квадратен километър.

Като прочете това и ще вземе да си помисли човек, че България наистина е пример за толерантност, търпение, диалог и други тинтири-минтири.

Държавата, в която откровено фашистка партия е четвърта сила в парламента, но с решаваща роля за управлението, регистрираните политически и неполитически формации с фашистки и неонацистки характер са двуцифрен брой и нарастват, групите във фейсбук, които призовават към изселване/колене/бесене/изгаряне на цигани, турци, евреи и гейове никнат като гъби след дъжд и събират десетки хиляди последователи, а скинари си организират сбирки, концерти и манифестации на публични места, където необезпокоявани развяват знамена със свастики и пеят неувяхващия хит „Убий евреина“...тази държава иска да гради туристически имидж, основан на толерантността...?!?

Още факти за всички онези, които искат България на три планети, пет океана и осем планини: те са застрашително много и застрашително опростени форми на съществуване, което ги прави устойчиви и опасни.
Момчета с нацистки униформи се разхождат по улиците на този, иначе претендиращ за толерантност, град. Призивите за насилие срещу малцинствени групи и свастиките вече са на всяка сграда. Някои от тях са нарисувани наобратно. Защо ли? Ами защото тези момчета са толкова неграмотни, че всъщност нямат никакво понятие какво пропагандират. Те искат да пият и да бият. Което ги прави чудесни инструменти в нечии ръце.

Случаите на насилие не са малко, нищо че се неглижират. За медиите е по-важно да се публикуват (без редакция) невероятните литературни шедьоври на полицейските дописки, оповестяващи арестите на младежи с по пет джойнта в себе си и разбиването на домашни „лаборатории“ с марихуана, отколкото да се започне диалог по проблема с насилието към малцинствени групи от страна на фашизоидите – и физическото, и вербалното, и емоционалното, че и дори икономическото в някои случаи. Защото това е проблем и той няма да изчезне, колкото и да си завират медиите главата в пясъка.

Най-лошото е, че нито един представител на властта – независимо управляващата, опозицията или местната, не е заел някаква позиция относно тези тенденции. Сякаш не съществуват. И няма защо да се учудва човек: самата управляваща партия негласно подкрепя острия национализъм, разчита на подкрепа и крепи мнозинството си на една откровено фашизоидна партия.
Избутаната от парламента, но иначе все повече радикализираща се ВМРО пък в момента събира гражданска подкрепа на всеки трети ъгъл на София за провеждането на референдум против членството на Турция в ЕС...

Общински власти пускат както си искат дискриминационни наредби и никой и нищо не е в състояние да ги спре, а вице-премиер (и вече кандидат-президент) си позволява нееднократно да прави изявления, които криминализират форми на сексуалната ориентация. Нищо, че официално имаме антидискриминационни закони.

Още: как политическо-икономическата кампания срещу една партия някак съвсем естествено се превърна в омраза към цял един етнос. А омразата на българина към друг един етнос пък вече му е генетично заложена. Виждала съм как майка учи двегодишната си дъщеря на „кажи мамо „мръсен циганин“!

Много ми се ще макетът с четирите храма наистина да можеше да се нарече символ на София/България – заради благородството й, заради толерантността и диалога. Само че такова нещо няма. Има само едно огромно лицемерие.

И понеже вече знам, че коментарите под този пост ще бъдат масово в стил как не трябва да се оставяме на негативизма, как трябва да подкрепяме добрите идеи вместо изначално да критикуваме и т.н., бързам да синтезирам посланието на този пост за тези, които не са схванали: Идеята е чудесна и наистина ми харесва. Сега остава само да направим така, че държавата някак да пасне на идеята, защото към настоящия момент прословутата българска „толерантност“ е дебела лъжа, която не може да се оправдае дори с хиперболизиращите похвати на имиджмейкинга.

.

34 коментара:

  1. Браво! Много добра статия! Жалко, че толкова малко хора виждат огромния проблем...

    ОтговорИзтриване
  2. Към абсурдите можем да добавим и воят на народа и забраната от Борисов да се построи втора! джамия в София и то не в центъра а в Малинова долина.

    ОтговорИзтриване
  3. А може би го виждат, но не смеят да го кажат! Щото то, виждането, няма нищо общо с казването... или отстояването! За мен лично по-голяма глупотевина няма! Още едно потвърждение на приказката за вола и жабата!

    ОтговорИзтриване
  4. Еми така е - първата е повод за национална гордост, но втората би била гавра с БЪЛГАРЩИНАТА!

    ОтговорИзтриване
  5. Масово хората са нетолерантни,управлявашите представляват хората.Така погледнато няма нищо ненормално /не казвам,че така е редно да бъде!/.

    ОтговорИзтриване
  6. @ Генко - за съжаление тези, които не виждат, са много повече. Защото който разбира, но си трае, може някак да се стресне, да се пречупи, да се изтъпани на мегдана някой ден...
    А този, който гледа описаното в текста, и вика "Ква ти толерантност бе, те циганите и педалите ни диксирминират в тая шибана държава" - е май непоправим.
    А такива са много от "нормалните" ..

    ОтговорИзтриване
  7. Българите са подложени на геноцид, през 1989 г. България имаше население от почти 9 милиона, а днес сме 7!

    НК- Чл.416. КОЙТО С ЦЕЛ ДА УНИЩОЖИ изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група: б) ПОСТАВИ ГРУПАТА В ТАКИВА УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение; в) предприема мерки, насочени към ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ РАЖДАЕМОСТА сред такава група; ... СЕ НАКАЗВА с лишаване от свобода от 10 до 20 години или с доживотен затвор без замяна.
    http://lambo.blog.bg

    ОтговорИзтриване
  8. В цяла Европа има притеснения за засилващия се десен екстремизъм, в Източна Европа е доста по-ярко изразен. о кей, проблемът не е само български. притеснява ме обаче, че за това не се говори, не се взимат мерки, не се заема политическа позиция против тенденцията. даже има мълчаливо политическо одобрение. както и медии, неспособни (или нежелаещи) да работят за формирането на разумни нагласи. трябва ли нещата да излязат извън граници, за да им се обърне внимание?

    ОтговорИзтриване
  9. 1. За какво ни е втора джамия в София?
    2. Полуостровът, на който се намира Турция се казва Мала Азия (а не Европа)
    3. Нямам нищо против малцинствата, те са хора като всички останали и също като всички са задължени да спазват законите, и също като всички имат право на социални придобивки, ама като всички останали, без привилегии.
    4. Страхувам се от екстремистки групировки, които прокарват манипулации за нетърпимост, докато хората си живеят нормално със съседите си от други националности, религии и раси.

    ОтговорИзтриване
  10. В България много повече пострадахме от червената чума!

    Защо нямаше Нюрнбергски трибунал за комунистическите престъпници?

    Защо пак на власт са пребоядисаните болшевишки изроди и техните наследници?

    ОтговорИзтриване
  11. Българите от двадесет години са подложени на тотално изтребление.За какви погазени права говори авторът.Статията е тенденциозна,не отговаря на реалната действителност, а може би добре платена.Проблеми има, но трябва да се набляга на българското самосъзнание и българщината, на добрия живот на българина.Но такъв за народа няма!

    ОтговорИзтриване
  12. "Благородство, толерантност, търпение, диалог, знание"

    Красиви думи, но от тях трябва да отпадне думата "търпение".
    Едва ли има друга нация, която да е търпяла повече от Българската.И това не е довело до нещо добро.
    Ако през 1978г и следващите, са били изгонени всички турци, сега нямаше да има проблем.Както всъщност са били изгонени тракийските българи от Българските земи, които са останали и в Турция и в Гърция и в Македония и в Югославия и в Румъния. Ама за това никой не говори.Само ние трябвало да сме търпеливи.
    Айде, стига толкова.

    Същото се отнася и за всички боклуци на обществото от вида на педераси, чуждопоклоници,мръсни цигани и т.н.Би било оздравително отстраняването им от обществения и политически живот.

    ОтговорИзтриване
  13. много добра статия!

    ОтговорИзтриване
  14. Току що видях в новините, че Данчето решило да имаме нов девиз "София - мъдрост в действие", е много мъдро това Данче.

    ОтговорИзтриване
  15. Крайно време беше някой да подхване темата и то не на Фейсбук-ниво: за/против, а както тук: да се поиска политическа отговорност и позиция, да се визира законовата и държавническата страна на въпроса. Поздравления за авторката! Подкрепям я напълно. Отдавна ме отвращава тази новобългарска гледка и разказвам за нея навсякъде по света, където мога.
    Смятам, че на първо място трябва в България да се изостри чувствителността още към езиковите прояви на крайно десните, да се създаде нетърпимост към тези словестни изстъпления, направо да се низвергнат от обществения живот. Не разбирам и не приемам сегашната поносимост и разнасяне по всички медии, криворазбрана "толерантност"-овчедушие (дори в Парламента) към такава лексика, светоглед и пропаганда.

    ОтговорИзтриване

  16. 1. На ВАС може и да не ви трябва втора джамия в София. Тя трябва на хората, които са я поискали. Логично нали?
    2. Географските понятия не оправдават дискриминацията на верска и расова основа.
    3. Май имате нещо против малцинствата - намеквате, че 'те' не спазват законите? кои закони точно не спазват??

    @Валериан
    Аз пък си мисля, че вашият коментар е добре платен. И какво ли значи 'да се набляга на българщината'? Вие как точно наблягате на българщината?? Като призовавате да мразим други хора ли?? Освен това на добър живот имат право всички, не само българите.

    А статията има доста общо с реалността - съвсем точно отразява инстуционализирания расизъм, прикрит с фалшиви акции.

    ОтговорИзтриване
  17. Като чуя за таз българщина и лошо ми става вече...Кое е точно е "българщина"? Масово хората се държат сякаш все още живят под чужда власт, която трябва да излъжат и масово управляващите се държат сякаш не управляват собствената си държава, а нечий чужд народ, който трябва да прецакат. Това ли е Българщина? Ами май е...
    Що се отнася до коментара на номер 12..копеле, ти къде живееш бе? Ако толкова те е страх от това, че хората са различни, ходи се затвори в някоя пещера и не се показвай навън,ще направиш услуга на всички ни. Търпението в смисъла, в който го обясняваш, не е добродетел. Това е безинициативност, мързел и неспособност. Проблемите не се решават с такова търпение. Решават се с онова търпение, което се съдържа в понятието за толерантност - да си напънеш мухлясалия мозък и да разбереш, че никой не лош за това, че е различен. Ако някой е извършил престъпление, му се полага наказание и толкова. Да третираш една етническа, сексуална и т.н. група като престъпна сама по себе си...е трябва да си много прост, мама му стара. И колкото повече я третираш като такава, толкова повече тя ще бъде такава. Няма смисъл да ти говоря въобще всъщност..

    ОтговорИзтриване
  18. прекрасна статия! проблемът не е, че има фашисти в бг, проблемът, е че има само фашисти и нищо друго в "полето" на политическия-граждански активизъм.

    Е как няма да тропат копита нацисти в София, след като президента на тая държава ни изнася "открити" уроци в Батак, а един вече министър всяка събота по БНТ ти напомня как едни съседи на запад от нас просто не съществуват.

    ОтговорИзтриване
  19. В последните две години се наслушах на хейтърски изказвания на сегашното ми работно място. Просто това е любима тема - колко мразим циганите, а се водят образовани млади хора, щото всичките са студенти. В същото време имаме колега етнически турчин, който е абсолютно интегриран за мен, което не пречи някои колеги да се чувстват в правото си да нареждат турците в негово присъствие. Двуличие е най-точната дума.
    На съзнателно ниво българите като цяло са доста расистки настроени, друг е въпросът, че съжителстваме някак си и тия хора от другите етноси имат приятели българи.
    Принципо, разликата между Изтока и Запада е, че на запад нещата се изкарват наяве, дискутират се и се осъзнават, докато на изток мъдростта съществува като подмолно течение :) И Запада изпада в полежение тотално да му се изплъзва неуловимото щото се опитва да хване, а на Изток като се огледаш и... а бе какъв толерантен гражданин си ти

    ОтговорИзтриване
  20. Добре че обществеността на запад почна да се осъзнава и първо Швейцария забрани строенето на джамии а после Белгия носенето на бурките..сега дори има предложение "толерантна" Европа да забрани изцяло употребата на последното... Тук разбира се подаваме ръка на братята ни мохамедани но нека Турция един път влезе в ЕС и когато в родината ни дойдат 2 милиона мохамедани от които 100000 крайни ислямисти.. нека тогава да Ви видя каква песен ще пеете всички вие дребни "толерантни" душички!

    ОтговорИзтриване
  21. За това Швейцария понесе доста сериозен икономически удар от страна на арабския бизнес, че и се ще да не беше вдигала врява за петте минарета дето ги има в цялата страна. Никой не е спрял Турците да пътуват и сега. Има сериозни общества в цяла Европа. Погледни Германия. Да, всяко общество си има измет, но като цяло тия хора там се счупват от работа и поддържат и тяхната икономика. И ако ще дойдат и тук, за да работят, ами аз нямам против. Щото българите просто не желаят да работят и да развиват тази държава. те искат да правят тарикатлъци и да минат по лесното. И ако продължава така, ще трябва да ни закрият.
    Притесненията, които ти имаш за турците, цяла Европа ги имаше за нас и Румъния. И с право. Може да не сме радикални, но сме мързеливи, некадърни и арогантни. приеха ни по геополитически причини и мисля, че вече съжаляват...

    ОтговорИзтриване
  22. @Анонимен 1:50

    Информирайте се по-добре:
    Швейцария не е забранила строенето на джамии, а само на минарета към джамиите. Т.е. джамии продължават да се строят, но без минарета - има разлика нали? И забраната има отношение към облика на швейцарските градове, а не към ограничаване на вероизповеданието, за каквото вие, расистите, си мечтаете. Друг въпрос е самите мохамедани какво отношение имат към забраната.

    Белгия е забранила носенето на бурки само на публични места. Освен това, не знам доколко сте наясно какво точно е бурка, но такива носят единствено жените в и от Афганистан и Северо-западен Пакистан от всички арабски страни. А именно тотално закриване на лицето и цялото тяло. Т

    За ваше сведение и сега има много мохамедани, изселени от България през Възродителния процес преди 20-30 години - около 300 000 - които имат български паспорти и могат да живеят и работят в България. Те обаче не го правят. Т.е. вашите драматично-патриотични напълно безпочвени прогнози звучат все едно сте ги чули от Б Димитров, АТАКА или ВМРО и директно сте ни ги предали тук без изобщо да са преминали през нечия трезва, непромита мисъл. И накрая, ако ми обясните какво точно значи "крайни ислямисти" - това от Яне Янев ли го чухте?

    И е права findley - в полунощ на 1 януари 2007 британските журналисти точно като вас чакаха на Хийтроу тълпа от български и румънски имигранти. И май само те си прекараха Нова година на летището хахаха

    Май е по-добре някой път да поговорите С хората, а не само ЗА тях.

    ОтговорИзтриване
  23. В мойто обкръжение има и арменци, и евреи, и турци и цигани. Всички се разбират помежду си / с изключение на някои цигани за които сме "гаджо"т.е. циганския еквивалент на гяур, чифут и т.н./.Мисля, че нещата в статията са пресилени - скинари и неонацистки групи си има навсякъде в белия свят. В Азия пък си имат талибани, да не говорим за ислямския тероризъм. Много пристрастна и невярна статия.

    ОтговорИзтриване
  24. @Pavel
    Благодаря за дискусията. Уточнявам:
    1. Какъв е процентът мюсюлмани, живеещи в София, отнесен към другите религии. В районите с преобладаващо мюсюлманско население е нормално да има повече джамии, но за София...
    2. Аз също съм против дискриминацията даже на всякаква основа, но тук става въпрос за нещо съвсем друго, а именно евентуалното членство на Турция в ЕС.
    3. Наистина нямам нищо против тях, даже имам приятели. Това, което не намеквам, а натвърдвам го виждам с очите си - неплащане на сметки за ток, недупчене на билети, джебчийство, признай какъв признак ги обединява, няма какво да си кривим душата - етнос, факт.

    ОтговорИзтриване
  25. @С Защо ти пречи членството на Турция е ЕС? Това е въпрос, който засяга стратегическа политика и се решава от една голяма европейска общност от много народи. И няма нищо общо с бългрските комплекси спрямо Турция. It's bigger than us, u know;)Ако беше по реални заслуги, то България няма място там.
    Относно проблемите с етносите - да има ги. Но мислиш ли, че се решават с насилие, отричане и обиди? както написах вече - престъпленията изискват наказания. Но никой не трябва да е по-виновен заради етноса или сексуалната ориетация. В интерес на истината затворите са пълни с цигани-кокошкари, а големите "бели" птици са навън, нали...Много добре знаеш, че да те осъдят е нещо, което зависи от това кой си, къде си, колко си платил и т.н.
    Интеграцията на проблемните малцинства е проблем навсякъде. Знам, че много хора се вбесяват от факта, че за тях се отпускат пари по програми, които потъват и няма резултати. Но истината е, че тези пари в голяма част потъват в чиновнически джобове. Всеки, който е работил в близост до такива програми ще ти го каже.
    @Пухи, диър...как трябва да го напиша, за да се разбере най-сетне...Да, скинари и неонацистки групи има навсякъде. проблемът е, че тук няма политическа, медийна и обществена позиция спрямо тях. Няма кой да излезе и да каже, вижте сега, тия не са ок и трябва някак да се озазптят. не може тези групи и сруктури да се множат прогресивно и никой да не реагира. че даже и да ги подкрепят негласно. Ние сме в Европа, човече, в ЕС, не сме в Азия, не сме Афганистан и т.н. не мо обяснявай какво има по света. по света има племенни войни, където осемгодишни деца разстрелват наред с автомати. Ти искаш ли да живееш в такава среда? аз не.

    ОтговорИзтриване
  26. ДрОгари, да заклеймим фашистите, социал-фашистите, аграр-фашистите, великобългарските шовинисти и империалисти!

    Слава на БКП! Смърт на фашизЪма и капитализЪма!

    ОтговорИзтриване


  27. И аз благодаря за дискусията - от нея има крайна нужда. Не може да се планира един град без да се анализират всички видове групи хора и техните желания.

    1. В София (ако цитираме преброяване от 2001) живеят 11'997 мюсюлмани или 0.83% от цялото население. След като те са преценили, че им трябва джамия, вие защо казвате 'не'? Страх ли ви е от нещо? Купили са си земя, смятат, че им трябва джамия - строят си джамия... Тук съм писал какво мисля, няма да се повтарям.

    2. Това няма да го коментирам - доста повече хора от старите страни-членки на ЕС не смятат, че България и Румъния трябваше да влизат в ЕС. Но въпреки това сме там - даден ни е шанс. Ако бяха разсъждавали като вас (и послушали този тъпак например) това нямаше да стане.

    3. Радвам се за приятелите ви. А сега ми отговорете кой точно етнос обединява следните престъпления: източване на еврофондове, манипулиране на обществени поръчки, източване на милиони ДДС, укриване на данъци и акцизи за алкохол и цигари, търговия с влияние, подкупване на магистрати, фабрикуване на фалшиви лични документи, митнически измами, наркотрафик, побои над журналисти... Кои престъпления са от по-голямо значение за вас и за начина ви на живот - само не ми казвайте, че непродупчените билетчета.

    ОтговорИзтриване
  28. Живея от извесно време в Германия и дъщеря ми ходи в немска детска градина. В началото силно се притеснявах, че другите деца ще изолират моето, защото не говори езика. Нищо такова не се случи. И знаете ли кое е най-интересното? Някои от родителите ме гледат с леко презрение, но това ама никак не се отразява на децата им. Което значи че у дома не им се обяснява "Остави това дете, то е такова или онакова". За краткия престой в България и игра в парка и на детската площадка, детето ми бе наречено "путка" (от дете на видима възраст 4-5 години и с майка с джип), ударено по главата с лопатка от дете на не повече от 2 години без видима причина и блъснато от висока пързалка от друго дете, което не искаше да си изчака реда. Диалога с родителите на тези деца не искам и да описвам. Само ще кажа че в нито от един от трите случая не стана и въпрос за извинение. Изводът ми е: повечето хора учат съзнателно или несъзнателно децата си още от люлката да мразят. В представите им едно агресивно и невъздържано дете има много повече шанс да пробие. Толерантността се смята за опасен недостатък, за "смотаност". Тогава какво ни учудва, че тези деца стават подвластни на фашистки внушения младежи?

    ОтговорИзтриване
  29. Еми, какво да кажа, не знам ние колко сме търпеливи ама Али от нашия офис се прави на разсеян и демонстрира адското смирение... Със същия човек дето толкова мрази турците после се уговарят да ходят на тенис, аз ако съм щеше да ми е много болно...
    И въобще някои ценности е добре да се институционализират, например в училищата. Примерно колко от днешните тинейджъри са чували една любима народна мъдрост "Пари като шума, няма кой да ги гази". Тия неща се забравят с времето.
    Далече съм от мисълта, че западняците не ги схващат тънките моменти, тук просто си говорим в категории. Още помня едно детско по Картун нетуърк дето учителката завършваше урока с "Какво научихме днес деца?" :) Но закъде без нея и емоционално интелигентните изпълнителни директори.

    ОтговорИзтриване
  30. @Pavel Виждам, че си се заел да изправяш кривите краставици, пожелавам ти успех, пич! Няма да споря с теб, ОК!

    ОтговорИзтриване
  31. Това дали трябва да има мюсюлманска джамия или не, не е точно изправяне на кривите краставици, доста конкретно е.
    В Европа има една основна ценност - многообразието. За да не се хванем за гушите, предвид това че двете религии враждуват от векове и понеже трябва да се заеме някаква позиция в живота, в обществен план е най-добре тази позиция да е многообразието. Това експоненциално увеличава шансовете ни да оцелеем и моите и на мюсюлманите.
    Като защитаваш мюсюлманската джамия ти също така защитаваш твоето място под слънцето. В момента, в който започне да ти се привижда хегемония пък било то и на едно парче земя като България, се вкарваш в едно въртележка, в която ще трябва да отстояваш любовта си с оръжие.
    Което може би не е очевидно ако се вдъхновяваме от държави като Саудитска Арабия. Но Европа не е монолитен християнски блок както може би сега изглежда. Сещам се за поне две течения - католицизъм и протестанство, които исторически доста са воювали. Това което сега чуваме за "християнската идентичност на Европа" и дъра бъра сигурно датира от последното едно столетие. Ако през това едно столетие всеки си беше гледал неговата религия и неговия етнос, Европа сега въобще нямаше да може да се мери със САЩ. По стандарт на живот, ако някои не ги е еня за свободите.

    ОтговорИзтриване
  32. Католицизмът, протестантството и православието са клонове все на християнската религия. А защо изобщо поставяте религията като водещ критерий за членство. Защо трябва да се обсъжда членството на една неевропейска държава в европейски съюз. Ами да поканят Япония или САЩ, тогава.

    ОтговорИзтриване
  33. Павел,

    Ти лъжеш типично като азиатец - Цитирам те от "04 май 2010 17:15"

    "1. В София (ако цитираме преброяване от 2001) живеят 11'997 мюсюлмани или 0.83% от цялото население."

    А виж какво пише тук - точно в тая статия за която самият ТИ си дал връзка:

    НАСЕЛЕНИЕ КЪМ 01.03.2001 Г. ПО ОБЛАСТИ И ЕТНИЧЕСКА ГРУПА
    София (столица) – Турска - 6 036

    НАСЕЛЕНИЕ КЪМ 01.03.2001 Г. ПО ОБЛАСТИ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ
    София (столица) – Мюсюлманско - 8 614

    НАСЕЛЕНИЕ КЪМ 01.03.2001 Г. ПО ОБЛАСТИ И МАЙЧИН ЕЗИК
    София (столица) – Турски - 6 263

    Къде ги видя тия "11 997 мюсюлмани" не е много ясно.Или може би разчиташ, че всеки ще го домързи да направи проверка и ще реши, че щом е дадена връзка, значи информацията е верна ? Надявам се, че е минало времето на наивните и всеки може да разсъждава самостоятелно.
    Освен това, ти сигурно знаеш, но не казваш, че джамии, църкви, болници, кина и т.н. се проектират и строят за определен брой хора - по-рано имаше нормативи, които казваха на колко души се пада по едно кино, супермаркет и т.н. За 8 614 мюсюлманина и съществуващата джамия е твърде голяма.
    Не ми се говори за църквите в Турция и ислямския свят.

    И защо ни омайваш за Швейцария и минаретата, те не са били 500 години под турски ятаган.Ако бяха, как мислиш, щяха ли да са толкова добронамерени?

    А защо не кажеш нещо и за циганите - в Италия ги изгониха и после гориха копторите им с огнехвъргачки.А в Словакия преди 2-3 дни министърът им каза, че с циганите те вече не знаят какво да правят - дотам са я докарали с твоята толерантност.

    Въобще, темата с малцинствата наистина е време да се дискутира - аз, например, не знам как става, но от 2000 души евреи в България, в Народното Събрание има най-малко 20.
    За ДПС да не говорим.

    Бах ти и малцинствата, бах ти и толерантността.

    ОтговорИзтриване
  34. @Анонимен 16 май 2010 00.08

    Айде сега събери мюсюлманите от София и София (столица) 8'614 + 3'368 = 11'982 - ок, сбъркал съм с 15. За тях има една джамия и не ти определяш дали им е достатъчна.

    Вече не сме "по-рано" и "по нормативи" - тоталитаризмът свърши. Всичко се строи "ако някой иска, законно е и ако има пари". Разкарайте се с вашето "по-рано", че заради него бяха косвено изгонени 300'000 човека в Турция преди 1989 и още 2 милиона из останалия свят в последните 60 години.

    А това, че за теб 'турци' и 'мюсюлмани' е едно и също изобщо няма да го коментирам - най-добре спри да четеш в-к атака.

    Това, откъде произхождам, го коментирай като имаш информация, защото иначе звучи просто като една от многото глупости, които си написал без да ти работи мозъка.

    ОтговорИзтриване