Когато един ресторант е собственост на готвач и то на добър готвач, това определено има значение. В един такъв ресторант има много по-голям шанс акцентът да е върху качествените продукти и кухня, обслужването и доброто съотношение цена/качество, а не върху чисто маркетинговия подход на излъскания интериор, безумните цени и скапания сервиз.
Става дума за ресторант Кактус и неговия собственик Иван Манчев, един от добрите готвачи у нас.
Предполагам, че ресторантът на ъгъла на Солунска и Христо Белчев е добре познат на тези, които обичат да се хранят навън. Новият Кактус пък отвори врати в края на миналата година в кв.Лозенец, на ул. Милин камък и, макар че предлага същото меню, хубавото е, че ястията са точно толкова добри колкото и в първия ресторант. Тоест може да говорим за стандарт. Нещо, което не се удава на много вериги.
Подобно на добрите ресторанти в Европа менюто на Кактус е кратко, но много добре издържано. А това е нещо, което на мен лично ми липсва в огромна част от ресторантите. Като видя меню с обем колкото отбраните произведения на Вазов и просто ми прилошава. В света на ресторантьорството количеството не е гаранция за качество.
Винената листа е на много добро ниво, както и обслужването. Цените са може би малко над средните и порциите не са огромни, но пък стигат, за да се нахрани човек, а петте лева отгоре за обяд според мен се компенсират от качеството на храната.
Кухнята е европейска – има както френски, така и немски и австрийски специалитети, прясна паста (различна всеки ден), риба, а любимото ми е патицата Теряки с оризови спагети. Вкусно. Телешките стекове също са добре приготвени.
За най-месоядните има и барбекю, а добри новини за най-немесоядните е вегетарианското меню, което е точно толкова изискано, колкото и основното.
Разликата с други ресторанти всъщност не е толкова в менюто или в продуктите, колкото в авторските и леко гурме елементи, гарнитури и сосове. Ако сос от смокини, чипс от праз или билков дресинг ви звучат твърде екзотично, може би това не е вашето място.
Менюто можете да разгледате тук.
Хубавото на ресторантите Кактус е, че са активни – обедни менюта, сезонни менюта, неделни брънчове. Нещо се случва. И това е чудесно, защото еднообразието може да убие и ресторанта с най-добрата храна.
В новия Кактус особено очарователна и грабваща е атмосферата.
Старият никак не е малък като капацитет и има няколко обособени помещения, но човек остава с леко чувство на хаос и нееднородност.
Новият обаче е нещо съвсем различно като концепция. Той разполага с едва десетина маси и малки сепарета, които осигуряват прайвъси, благодарение на вградени над тях високи табли. Стилът е хм...един вид ”стар градски”. Интериорът , изцяло с мебели от 20те и 30те години и то автентични, е напълно очарователен. Цялостното усещане е сякаш си във френско бистро някъде много назад във времето
Към момента обаче голямото предимство на стария е, че си има градина.
И въобще, който и от двата да изберете, няма да сбъркате.
.
.
Да, определено готвят много вкусно, а телешкото беше направо добро, което е доста трудно у нас.
ОтговорИзтриванеНякои приятни дребни неща като топлите питки с масло с чесън също правят впечатление.
В стария "Кактус" най ми харесва лучената супа с дъх на мастика (анасон?), хубавото чилийско вино и питките.
ОтговорИзтриванеС Кактуса на "Солунска" винаги сядам в салона откъм "Христо Белчев" - там обстановката е силно рустик, да си призная в другия салон никога не съм надничала даже.
Новият като концепция звучи интересно.
Мммм тези питки наистина са супер, как можах да пропусна:)))
ОтговорИзтриванеБях в началото на март в "Кактус" на ул"Милин камък",в събота и опитах предлагания брънч.Много съм доволна и препоръчвам на всеки, който има възможност да опита!Интериорът е стилен и уютен.
ОтговорИзтриванеПриятен апетит!И пак ще отида скоро,
Д.Манолова
Ох, ама какъв приятен стил имате, наистина! Рядко някой толкова бързо ме транспортира на мястото, за което пише!
ОтговорИзтриванеБях наскоро в "Кактус" на Милин камък заедно с трима приятели. Храната е перфектна, спор няма, виното също. Две неща не ни харесаха: бяхме на маса до прозореца и постоянно духаше. Така и не разбрахме от дограмата ли е или от вентилацията над нас, но ни беше студено с тази януарска вечер. Другото, заради което не бихме се върнали (а това вече е лошо, макар кухнята да е перфектна) е, че сервитьорът постоянно ни пришпорваше. Моята приятелка си поръча второ узо за салатата и в този момент вече и пристигна основното, което ни бяха накарали да поръчаме още със салатата. След това се почна едно "Ама тази чиния свободна ли е?" и така си тръгнахме рано-рано малко разочаровани. Аз също съм работила като сервитьорка по време на студентските си години и знам, че собствениците искат масите им да се завъртят 10 пъти, но нали най-важното е да имаш repeat visits:-))
ОтговорИзтриванеСтрахотен ресторант - един от най-добрите в София. Поздравления от мен
ОтговорИзтриванеЗа мое голямо съжаление ресторанта е пълно разочарование. Отидохме група 10 човека приятели , поръчахме си салати и когато дойде време за основно ястие, 3 от ястията които харесахме и поръчахме бяха свършили. Както и да е избрахме си друго основно и така и на трима от нас основното. Накрая поръчах десерт крем брюле, които за съжаление също не донесоха. Ако така държат на името си и това е един от най- добрите ресторанти в София.........хора, по добре си стойте в къщи.
ОтговорИзтриване
ОтговорИзтриванеНай-добрите ресторанти в София Доставка на храна в София и Вкусна храна за вкъщи София, се появи на пазара, не само за да се увери, но и за изменение на концепцията за приготвяне на храна.
Огромно разочарование- липсващи неща от менюто, мноооого бавно обслужнане, забравиха да ни сонесат поръчани ястия. Сервитьорите изобщо не знаят какво има и кое е квършило! След толкова много приказки очаквах много повече. Не бих отишла отново- особено като е залепен за Хаджидрагановите изби.
ОтговорИзтриване