сряда, 10 февруари 2010 г.

In food we trust: Кой ще е новият ресторант на годината

Малко неща са по-приятни от хубавата храна в добър ресторант. Ето защо, когато започне конкурсът на сп. Бакхус "Ресторант на годината", наострям уши.
Вече са известни имената на номинираните ресторанти в пет отделни категории, които ще се борят за наградите.

За голямата награда "Ресторант на годината" продължават Акант Руж, Капитол и Мезон Годе.
За „Авторска кухня“: Андрей Стоилов, Велин Великов и Валери Нешов;
За „Отлична селекция на напитките“: Стара София, Мусала Палас и Нино;
За „Дебют“: Cru, Истанбул и Его;
За “Най-добро вкусно място”: Commercial, Махалото и Leo's.

Малко информация за ресторантите, които се борят за голямата награда. “Акант Руж” е новата голяма работа на Варна. Между другото варненските ресторанти набират сила и са на път да изпреварят софийските по качество и идейност, но за това ще ви разкажа по-подробно скоро.

“Акант Руж” се помещава в сутерена на сграда от средата на XIX век, която е била девически колеж. Менюто е "фюжън", както и обстановката, меко казано. Ако трябва да я обрисувам със собствени думи - пълна манджа с грозде с огромна доза претенциозност.
Но храната е по-важна все пак. (Макар че може да се поспори). Менюто е дело на Йонко Дяков, един от младите таланти у нас. Още едва навършил пълнолетие той печелеше конкурси, а сега на 25 определено има собствен почерк.
Гурме ресторант "Капитол" се намира в хотел Капитол във Варна. Отново. Ключовите моменти в него са дискретното обслужване и класическата изискана храна. Нали се сещате - леко френч, леко хай... Що се отнася до обстановката, отново не се вписва точно в представите ми за приятно - твърде бяло, твърде сатенено, твърде... През 2004 това беше победителят в категорията "Ресторант на читателите" и беше единственият извънстоличен ресторант сред финалистите. 6 години по-късно ситуацията е доста променена, нали?

Столицата отсрамва френският ресторант Мезон Годе, създаден под ръководството и с основното участие на френската компания Cognac Godet SA. Годе са една от най-старите фирми за производство на коняк във Франция и един от малкото останали независими производители. Освен коняк фамилията произвежда и много качествени вина в шатото си в Сент Емилион, Бордо. От години Годе създават собствени винени центрове в Полша, съчетаващи винобар, ресторант, продажби на дребно и дистрибуция на вина и именно този модел компанията ще следва и у нас. Първа крачка е ресторантът, в който освен прекрасна кухня с френски ястия има и чудесни вина. Главният готвач е Стефан Кралев, един от добрите готвачи в София, с опит в ресторантите Крим, Талисман, Класик Гурме (Ресторант на годината 2008).
В авторската кухня личното ми мнение е, че Андрей Стоилов е ненадминат не само като техника, но и като способност да създава концепции и цялостна визия и развитие на ресторанта. Доказателството е ресторантът на хотел Метрополитън, където всичко е адски вкусно, продуктите са перфектно подбрани, а цените са изненадващи и то в приятния смисъл.

В „Отлична селекция на напитките“ не очаквам някой да измъкне приза от Мусала Палас, макар че никога не се знае. И все пак ресторантът във варненския хотел има огромно винено самочувствие поради факта, че е един от много малкото ресторанти със сомелиер в България и то не кой да е, а най-добрият у нас - Любомир Стоянов. Той вече не работи там, но годините, прекарани в Мусала Палас, изградиха на ресторанта имидж и класа.
Сред дебютантите вдигам палец за ресторанта за здравословно хранене Cru на Джун Йошида (познат ни от Brasserie) заради модерната и актуална концепция на органичните продукти и здравословното хранене. Вече и у нас.

Иначе много добри думи из пространството се носят за висококласния ориенталски ресторант “Истанбул” в Кемпински Зографски, където турският майстор Абидин Джошкун приготвя пред клиента ливански и турски кулинарни изкушения.
За Его (бившият италиански ресторант Il Caffee) се носят слухове за впечатляващ дизайн с фотографски класики на Лорънс Шилър и за чудесна храна, но също за един мнооого докачлив управител, който не разрешавал да се снима в ресторанта, така че не успях да добия представа дали е толкова впечатляващ.
Що се отнася до Най-доброто вкусно място, гласувам с две ръце за добрия стар Комерсиал, където си хапвам редовно и никога не съм оставала разочарована.

Победителите във всяка категория, както и носителите на приза “Ресторант на читателите” 2010 ще станат известни точно след месец, на 10 март. Дотогава можете да лласувате за за любимия ви ресторант ето тук.

* На снимките последователно: Акант Руж, Мезон Годе, Мусала Палас, Истанбул

П. С. Приемам залози ;)))

П.П. С. Гледам снимките и си мисля, че що се отнася до интериора, в българските ресторанти цари ужасна скука!

3 коментара:

  1. Понеже съм пристрастна - Комерсиал, Комерсиал, Комерсиал!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм пристрастна към него:))дано спечели в категорията си. И ако четат: гласувах за вас, да го имате предвид, мухахахахах

    ОтговорИзтриване
  3. От мен имат един глас, ще поискам отстъпка следващия път.

    ОтговорИзтриване