четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Приятна изненада от хотелите в Русе

Само до преди 5-6 години години Русе имаше доста сериозен проблем с хотелите. Изборът беше сведен до чудовищата от комунистическо време Рига и Данюб Плаза, Сплендид със своя потресаващ early 90's decor и няколко съвсем непретенциозни малки хотелчета. А най-доброто, което можеше да ви се случи беше Best Western Бистра и Галина, който сам по себе си също не е нещо особено, но поне е нов.
Наскоро имах повод да пътувам до Русе. Посещението ми беше кратко – една нощ, и смразяващо – „само минус питнайсе е таз вйечер“, както ни осведоми един местен жител. Но пък успях да забележа една добра тенденция. Проблемът с хотелите русенци го разрешиха по изненадващо приятен начин – не основно с безлични и грозни нови сгради, а като започнаха да превръщат разкошните стари къщи в бутикови хотели.

Точно в един такъв имах удоволствието да отседна. City Art Hotel е на две крачки от центъра на града, в реставрирана сграда - паметник на културата с национално значение. Тя е била едновременно работилница, магазин и дом на Жак Лазар – голям производител и търговец на шапки. Построена е през 1896 година по проект на арх. Удо Рибау. В неговият стил тухлата е строителен, но и декориращ материал, а елементите от ковано и лято желязо са му били любими и ги има в изобилие. В минали времена къщата е била и декор на няколко български филма, между които и сериалът "На всеки километър".

Следвайки това архитектурно наследство днес сградата е превърната в бутиков хотел с 19 стаи и един апартамент. Общите пространства, включително и коридорите, са декорирани със стил. Стаите са мънички, но много приятни и са индивидуално обзаведени. Във всички има климатик, който за щастие може да се регулира от стаята, сателитна телевизия на мънички LED екрани и безплатен wi-fi интернет.

Чувствах се приятно и комфортно в хотелчето, въпреки малките гафове като вледенения ресторант (повреда в ел.инсталацията), иначе в много приятен средиземноморски стил. Единствената ми забележка е относно козметиката в банята – само сапун и шампоан и то в най-евтините грозни опаковки. Не си отива ама хич.


Друг подобен пример е Чарлино Плаза, също в стара сграда с аристократичен дух в центъра на града. Сградата е построена по проект на австрийски архитект в духа на Виена през 1905 година и е изцяло обновена през 2004 година. За разлика от City Art обаче във вътрешността на хотела не са се справили толкова добре, макар че самата сграда предразполага към толкова много идеи за хубав интериор. Стаите изглеждат старомодни, а и има доста дразнещи елементи като златничкото по рецепцията, потресаващо грозния лоби бар, пласмасовите маси и столове в градината и др.

В категорията хотели в стари сгради не трябва да изпуснем и тризвездния Ана Палас, също наследил атмосферата на един аристократичен дом. Фасадата е красива, ресторанът е доста приятен за категорията си, а някои от стаите са обзаведени в стар стил и то доста прилично.

Така че, давай Русе! Стари къщи има в изобилие, действайте смело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар