сряда, 17 февруари 2010 г.

Седем много странни бара...Които убивам да посетя!

Гигер бар
Chur &Chateau St Germain, Швейцария


Може и да не сте чували името Ханс „Руди“ Гигер, но всички сте гледали Пришълеца, нали? Гигер е човекът, отговорен за цялата биомеханична визия и стилистика на филма.

Швейцарският художник с непоповторим стил също има слабост и към интериорния дизайн. Гигер бар е негово начинание, което започва в Токио, където е трябвало да бъде първият от няколко бара. При реализацията му обаче японската организация, седяща зад проекта, от нетърпение не дочакала финалния дизайн на Гигер, а започнала работа още с недовършените скици на художника.


Тежко разочарован, перфекционистът Гигер зарязал проекта, но само за да го реализира в родната Швейцария.

Двата Гигер бара в Грюер и Шур са създадени под негово пряко наблюдение и отразяват концепциите му точно. Казват, че чувството да изпиеш питие там, е абсолютно уникално и незабравимо. Декорът е мрачен и потискащ. Структура, наподобяваща скелета на пришълеца, опасва в арки цялото пространство. Столовете пък създават отвратителното чувство, че седиш в слузестия скут на чудовището. Сякаш наистина си на друга планета, в друг свят, в тотално различна среда. Сякаш си в гробница, където скрит в мрачните ниши пришълецът дебне своите жертви.

Не знам за вас, но аз умирам да го пробвам.

Звездата на Червено море
Ейлат, Израел

Red Sea Star някак напомня на подводното скривалище на Стромберг в Джеймс Бонд: Шпионинът, който ме обичаше, което не е изненада, като се има предвид, че се намира 5 метра под водата в Червено море.

Интериорът на този бар и ресторант поражда мисли за резиденцията на Малката русалка – столове във формата на медузи и лампи във формата на морски звезди. Прозорците разкриват любопитни и дори агресивни морски създания. Вие наблюдавате морския свят и морският свят ви наблюдава както отвън, така и в чиниите ви.

Депеш Мод Бар
Талин, Естония


Това тъмно кътче на Естония е пълно с облечени в черно, кльощави и дрепесивни фенове на Депеш, смучещи коктейли Master&Servant или Personal Jesus.

Няма нужда да споменавам, че меланхоличната музика на Депеш Мод върви на огроми екрани с видео. Помещението е окичено със снимки на бандата с автографи и всякакъв мърчандайз, какъвто съзнанието ви може да роди. За едни – истински ад, за други – абсолютния рай. За мен: определено второто. Барът се намира на улица Nunne 4. Просто следвайте депешарите и няма как да го подминете.


Албатрос

Токио, Япония

Мъничкият бар Албатрос се намира на също така мъничката, но осеяна с барове уличка Shomben Yokocho или наречена още Опиканата алея (Piss Alley), тъй като доскоро всички барове са деляли обща тоалетна – самата улица. За щастие вече има нормални такива, така че не бойте се.

Барът е толкова мъничък, че десет души трябва яко да се тъпчат, за да се каже, че са вътре. Има три нива и пространството е така тясно, че има дупка в тавана, през която барманът подава питиетата на тези, които са на втория етаж. На третия пък има специални телефони, по които се поръчва.

Ако не дишате, не опитвате да се почешете по главата и не мърдате много (знае се за случаи на хора, паднали през дупката за питиета!), може и да прекарате добре. Албатрос ви очаква всеки ден от 6 следобед до 3 вечерта, с метрото до спирка Шинюку, западния изход и направо към опиканата алея!

Къщата на хобитите
Манила, Филипините

Това тематично местенце, посеветено на героите на Толкин, се е провъзгласило за единственото място в света , притежавано и обслужвано от хобити – всъщност екип от джуджета и хора с много нисък ръст. Декорът е очарователен и рустикален с дървени панели и селкса украса. Високите хора ще се наложи да се наведат много, за да минат през вратата. Къщата на хобитите, освен заради цялата си атмосфера и идея, е харесвана и заради качествената музика на живо всяка вечер.

Бар НАСА
Бангалор, Индия


В бар НАСА персоналът е облечен в австронавтски костюми, а декорацията е като в ракета или совалка. Вместо бар има „Fuel Tank“, а вместо тоалетни - „Humanoid Disposal“. Лазерно шоу и маси закрепени за ракетни стойки са другите интересни неща. Пространството е декорирано и със снимки на земята от орбита, които се виждат през илюминаторите. Бар НАСА се намира на Church Street, точно срещу Бенетон.

Хотел Регата
Брисбейн, Австралия

Мъжките тоалетни тук влизат в графата „кенеф с гледка“. Задната стена, където е писоарът, е и огромно едностранно огледало (изглежда прозрачно) и мнозина са се хващали на номера. Спокойно. Вие можете да видите навън, но те не могат да ви видят. Дали няма да дойде ден, в който барът ще обърне оптиката? Хо-хо-хо!

6 коментара:

  1. Барчето в Швейцарско е уни-хипокално! С удоволствие бих гаврътнал 3-4 бира там.

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубав пост :-)
    Включих линк към него при мен...

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ти харесва и благодаря за линка:)

    ОтговорИзтриване
  4. Хахаха според вас всички фенове на Депеш ли са "кльощави и депресивни"? Аман от тъпи клишета. Иначе барът е готин, Депеш Мод барът в Мадрид също е много приятен.

    ОтговорИзтриване
  5. ех, уважавайте художествените похвати:) описанието е малко нарочно, а и малко защото така ги описват разни пътешественици драскачи, споделящи вчапетления в туристически форуми и сайтове. иначе, аз лично съм фенка на DM. и в интерес на истината съм слаба, а понякога и депресивна. ахахахаха. може би е случайно, или не. всъщност клишетата не са лошо нещо, нали са се родили заради масови истини:)

    ОтговорИзтриване
  6. Художествени похвати?! Аз пък имам доста познати ДМ фенове от цял свят, които са пълни(мъже, жени, и че вие, аз или още няколко човека сме слаби, това не може да обобщи феновете на дадена група. Плюс това "кльощави" аз го асоциирах с друго клише и етикет, който се поставя на хората, които слушат такава музика, а то е че са наркомани, което не е така. Всички хора се депресират понякога, но в музиката на тази група освен депресия винаги има оптимизъм, двете неща се преплитат.

    ОтговорИзтриване