сряда, 3 февруари 2010 г.

Летищно воайорство от нов тип: Скенери за цяло тяло

Помните ли онази сцена от култовия „Зов за завръщане“, когато Арни минава въоръжен през скенера на междупланетното летище и всичко започва да пищи. Когато филмът излезе у нас на кино, аз бях в началното училище и картината с движещия се скелет с пистолет на хълбока ме забавляваше и изумяваше едновременно. Е, двадесет години по-късно (толкова много? къде се мотахте досега!) въпросните whole body scanners вече са факт. Е, добре де, не са съвсем като във филма. Даже съвсем не са. Пасажерите никак не изглеждат като скелети ами са си направо голи!

На лондонското летище Хийтроу и на летище Манчестър започнаха предполетни проверки със скенери за цяло тяло. Устройствата бяха въведени по-рано и на 2-3 летища в САЩ. Там обаче пасажерите могат да избират между обичайната проверка и цялостното сканиране, докато във Великобритания – не.

Проверките с новите скенери ще се извършват избирателно. Но не ти избираш. Те избират теб. Както подчерта министърът на транспорта лорд Андрю Адонис, ако пасажерът бъде избран от службата за сигурност, но откаже да бъде сканиран, няма да бъде допуснат в самолета.

Сега интересната част. Лордът каза, че служителите ще избират пътниците не въз основа на пол, възраст, раса и националност, а по поведението им. Британските власти решиха да въведат устройствата, за да засилят сигурността, след като на Коледа нигериец успя да пренесе взривно устройство и се опита да го задейства в самолет, летящ от Амстердам за Детройт. Но не, пасажерите няма да бъдат избирани по раса и националност ;)

А като се има предвид какво се вижда на скенера, как ли ще гарантират, че пасажерите няма да бъдат избирани и по пол и възраст (и по фигура!) никак не ми е ясно.

Служител по сигурността на летището - това сигурно е новата работа-мечта на всички извратеняци!

Всъщност след случая с нигериеца и неуспешния взрив в ЕС бе подхваната дискусия дали този нов вид воайорство да стане задължително на всички летища в Общността, но не беше взето решение, тък като някои страни се обявиха в полза на „безопасността“, а други – в защита на личната неприкосновеност като Германия и Испания. Така че засега всяка страна решава сама за себе си относно модерните скенери. Британците са първи, а готовност да ги последват имат Холандия, Италия и Франция.

Тероризмът определено изигра стимулираща роля за темповете на развитието на технологиите на летищата. Днес скоростта им е по-висока от всякога. Едно проучване за IT тенденциите по летищата показва, че бюджетите на летищата за IT развитие почти не са били повлияни от кризата. Световната летищна IT индустрия е на обща стойност от около 3 млрд. долара, като 45% от анкетираните оператори очакват увеличение на бюджетите за 2010, а само 14% очакват по-малки бюджети, но не драстично.


4 коментара:

  1. ново 20 :) между другото на летището в хамбург, а може би и не само на него, скенерите засичат татуси. смешно, но факт. и въобще темата летища е необятна и мен също ме вълнува силно тези дни (ще ти кажа на ушенце защо).

    btw - много добър блог. пишеш за интересни и полезни неща! супер! продължавай :*

    ОтговорИзтриване
  2. бе последния път ме прекарваха 4 пъти и все пищи. а то да забравя, че имам кутия цигари в страничния джоб на панталона...егати бандерола!!

    ОтговорИзтриване
  3. и още малко (прясно, топло) по тази тема http://www.neurope.eu/articles/98968.php голям шум се вдига :))

    ОтговорИзтриване
  4. ами предлагам направо да сваляме гащите всички по летищата, кво си играем на дребно. пък на някои може и да им хареса :))

    ОтговорИзтриване