неделя, 23 май 2010 г.

Реквием за соц рекламата

Доста хора вече писаха по темата, но да си дам и аз лептата:
Жалко, че махнат старите соц табели и надписи от сградите. Не че са ми толкова драги и не че тъгувам по някакво минало, но те пък са може би най-безобидният и симпатичен остатък от едно минало време - добро или лошо, то е било и няма да изчезне току така заедно с рекламите.
Освен това са част от културното наслояване на града, което носи своята уникалност. Чарът на старите градове е и в това, да откриваш тези културни пластове и епохи, едно от нещата, които го правят интересен за туристите.
Предполагам, че някои от тези надписи наистина са опасни и трябва да се отстранят, преди да пострада някой. Но както отбелязва и Събина, може би е добре многобройните проблеми на града да се приоритизират някак, защото на мен, а и предполагам на всички, които понякога стъпват по земята, ни е по-важно да вървим по здрави тротоари, а не да подскачаме като зайци в дъжда, бягайки от плочки-мини и накрая пак да стигаме до работа в кал до колене.





Но докато оригиналите изчезват, добрият стил остава, защото е без епоха.

14 коментара:

  1. Toгава беше много по-добре от колкото сега!!!

    ОтговорИзтриване
  2. аз съм магистър стенописец.старите реклами не са кичозни.сегашните-КИЧ–КИЧ–КИЧ–КИЧ всички до една. минавайки покрай сегашните ми се повръща.трябва да се въведе закон че всяка реклама трябва да е проектирана от професионален художник иначе България продължава да прилича на турска тоалетна.не че Българските художници имат много талант

    ОтговорИзтриване
  3. хм, прав си, повечето реклами са пълен шит. и наистина не е зле да се правят от професионалисти - художници, дизайнери и т.н. всъщност в свястните агенции има и такива, разбира се, но доколкото знам от приятели, проблемът не е само липса на професионализъм или липса на креативност,а най-вече самите компании, които настояват рекламата им да бъде направена по тяхната некадърна идея.просто си държат на тъпото, скучното, кичозното. А някои дори си ги правят сами. нали знаеш, ние си можем сичко, за какво са ни някакви профита да ни wзимат само паричките

    ОтговорИзтриване
  4. Осемдесетте години имаше циркулярно писмо до поделенията на СП"Реклама" или там както се казваше в което четох и се смях, че рекламата не трябва да изобразява прдмети или деиствия предизвикващи жажда, глад и още куп глупости.Не можеше да се прави анкета.Смях се тогава, ала сега разбирам,че всички глупави забрани от преди 1989 година се експонираха в идиотски изхвърляния сега. Концепцията за свобода не е свобода, а е "да изкараме всички задръжки на показ". Няма виц,естетика и чар.По мое мнение това е извратения образ на свободата.

    ОтговорИзтриване
  5. Тези фотографии са крадени от мен, профилът ми във Фейсбук е Ivaylo Zlatkov. Ако не ме цитирате като автор, ви съдя незабавно по Закона за авторското право!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Николина Богдан13 март 2013 г. в 0:49

      Подкрепям, не се използват с комерсиална цел, но задължително трябва да се отбележи: автор: Ивайло Златков. Още повече, тези снимки са в албум, не са любителски попадения а търсена тема- няма как да се пренебрегне авторството, дори без запазен знак!
      Колкото до дизайна, за к'ъф дизайн говорим, к'ви шрифтове! Добре, че са русите, да направят някой шрифт, като погледна флаерите на съвременната българска сцена, просто си пишат на Х'английски и проблема е решен, иначе се иска да се мисли, да се работи

      Изтриване
    2. А за неоснователни претенции и тормоз мисля се полага незабавно уведомяване на съответните органи, г-н Златков. И понеже силно се съмнявам в добрите ви намерения, може би е добре да се извините.

      Изтриване
    3. Като гледам тук и във фейсбук има заплахи за физическо насилие. А това е много, много неприятно.

      Изтриване
    4. Извинявам се за грешката! Моите заплахи бяха за съд, другото беше реплика на чужди коментари. нямам никакви намерения за саморазправа, единствено бих подвел под отговорност ползващи мои снимки лица. В случая грешката е моя, затова моля нека запазим добрия тон! Относно вашите заплахи, моля да прекратим дотук с добър тон!

      Изтриване
  6. Здравейте Ивайло,

    както ви писах и в личния меил, снимките в публикацията са направени през май 2010 година с чисто новия ми и подарен ми за рождения ден тогава фотоапарат Канон лично от мен по Графа и Шишман. При това в присъствието на свидетели. И също така са обработени и кадрирни от мен, отново пред свидетели. Ваше право е да предприемате каквито и да е действия ако се читате ощетен. Все пак може би е добре да се вгледате хубаво и да сравните всички детайли в кадрите с вашите, защото подобни снимки има не един и двама души, аз лично съ виждала стотици подобни снимки. И ще установите, че не сте прав.
    В блога ми няма нито една не-моя и неподписана снимка. Ако го разгледате, ще се уверите. Уважавам авторското право и никога не бих си позволила подобно нещо.

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  7. Изивнявам се за грешката! Тъй като вашите фотографии много приличат на мои такива, а и понеже и друг път са крали мои снимки, помислих, че и сега е такъв случаят. Да, признавам грешката си и моля за извинение!

    ОтговорИзтриване
  8. И на вас, относно фотографии от София, с такива разполагам в голямо количество и особено ценни са тези с изчезнали гледки от града. Ако желаете, мога да сътруднича за каузата. Интерес ми е град София, следя развитието му и снимамм много, особено през последните 6 години.

    ОтговорИзтриване