четвъртък, 20 май 2010 г.

Една голяма СПА излагация...

Тази сутрин залата на БТА беше пълна с журналисти, чакащи да разберат повече за събитие, първо по рода си у нас.
"За първи път в България на официална церемония ще бъдат връчени годишни СПА номинации, свързани с популяризирането на СПА и уелнес туризма у нас", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Събитието е под патронажа на министерството, а инициативният комитет включва една от големите СПА асоциации у нас, както и кметове на редица населени места с потенциал в СПА туризма.

Това, което се случи в залата обаче беше смешнострашно. Фирмата организатор на събитието с името RD Partners е и "лицензиант на марката СПА Номинации". Представителят й - Николай Диковски, имаше представа от СПА хотели и СПА туризъм, колкото аз от хедж фондове, тоест зироууууу!
Човекът не можа да отговори и на нито един въпрос: Какви всъщност са критериите за оценка на обектите? Какъв е регламентът за участие и оценяване? Как точно и къде ще се популяризират отличените обекти? и т.н. Не можа да отговори и на въпроса защо ни ни губят времето...
RD Partners е агенция за рекламно обслужване. Ако вярваме на сайта й, опитът й в събитията е организиране на Мотосъбор Добринище 2007 и Мис Пролет Добринище 2007, а портфолиото им включва изработване на флаери на багери и транспарант за ФК Вихрен...

Друг присъстващ зад микрофоните беше Александър Пеновски - Председател на Българската федерация по спортни танци и бизнес консултант. Какво правеше този човек там, на никому не стана ясно. Освен че наричаше СПА индустрията "това нещо", на него като цяло му беше трудно да състави смислено изречение.
Малка справка из нета показва, че всъщност преди няколко седмици Федерацията е снела доверието от него като председател, защото го подозира в пренасочване на средства от бюджета на Федерацията по негови лични банкови сметки...
Освен това Пеновски е административен директор на фирма Биснесинфоконсулт, която се занимава с "консултации относно въпроси, касаещи НАП, НОИ, Община, МТСП, АЗ, ИТ, обучение на персонал".
В кое му качество присъстваше, не мога да отговоря.

Трето действащо лице: кметът на Белоградчик, който вече е усъвършенствал изкуството да бъде излъскан и нахилен до уши по европейски и, говорейки, да не казва почти нищо съществено. Предричам му скорошна политическа кариера.

И накрая, но не последен по-важност, зам.-министърът по туризма Иво Маринов, който доста безизразно, примирено и безучастно наблюдаваше как журналистите навираха организаторите сещате се къде...

Ситуацията беше абсурдна и доста скандална. Кой реално е инициатор на тази недомислена бутафория, не стана ясно. Но по всичко личи, че "събитието" ще бъде поредният кух лъскав конкурс (ще се проведе в петзвездния РИУ Правец Ризорт), на който някакви измислени и нищо незначещи награди ще получат едни неясно защо и как избрани хотели.
Ако това е начинът, по който ще се рекламира българската СПА индустрия, значи положението е по-зле, отколкото се вижда.

И един сериозен въпрос: Мисли ли някой, преди да постави герба на България и името на Министерството на икономиката върху един неграмотен и безумен (виж по-долу) пресрилийз за едно непрозрачно и неразбираемо събитие? Защото той стои там. Заедно с емблемата на една уважавана СПА асоциация, която уж се бори за въвеждане на европейски нормативи в СПА хотелите и СПА центовете.
Кой плаща за това реално? В списъка на т.нар. инициативен комитет "СПА Номинации" седят имената на кметове, хотелиери, инвеститори и двамата "лицензианти" от RD Partners Николай Диковски и Лъчезар Павлов.
Въобще...Who are you, people?!

П.С. За да е безумието пълно, официален медиен партньор е сайтът на Бареков.

Из пресрилийза
(в оригиналния му вид, без поправки. Щях да го снимам, но от възмущение го надрасках целия)

СПА Номинации на годината
  • Да представи България в качеството си на туристически, икономически, културен, спортен и социален център на света.
  • Да представи водещи компания в сферата на дизайн, изграждане и оборудване на СПА центрове.
  • Да покаже, СПА Мениджърите и личности с най-голям принос за развитие на балнеология и СПА.
  • Събитието цели да популяризира конкретни обекти със здравна, културно-историческа и географска стойност, както и природни забележителности в България.
Критерии за участие/Номинации за:
  • Компании избрани от водещи СПА центрове и СПА хотели за изграждане и оборудване на СПА
  • Номинирани личности за развитие и популяризиране на балнеология и СПА
  • Наложени СПА комплекси в страната, отговарящи на световните изисквания за СПА център
  • СПА дестинации в България ,известни с климат и природни забележителности
  • СПА хотели с подходяща визия и условия
  • СПА козметика, подходяща за услугите на СПА центрове
...Просто Наско Лазаров и Профайл пасти да ядат!
.
.

7 коментара:

  1. Много мъка има по този свят... и колко голяма част от нея е събрана в Българийка...

    ОтговорИзтриване
  2. До автора: евала!
    До всички останали/мислещи/ : четете Джон Кенеди Тул "Сговор на глупци"...кво да му четете, той е написал 1/един/ роман...не е издържал и се е самоубил...
    Работя в този бранш...СПА е бутафория принципно...и конкурсът им такъв...

    ОтговорИзтриване
  3. „уелнес туризма“ кърти мивки...

    АФерим за статията!

    ОтговорИзтриване
  4. 99% от присъстващите, както и от отсъстващите представители на туристическия бизнес, разните там министерства "отговарящи по съвместителство" за туризма и подопечните им агенции, журналисти и който се сетите от паназнайващите всичко и между другото и от СПА "там нещо си" - НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е СПА. Първо, не знаят дори значението на "вълшебната" думичка, която ще ви обяснят с ... всеки според безхаберието си, скрито в логореен потап. За просветените - има едно вълшебно селище в Родопите, което трябва да се "извезе" на знамето на СПА, което дори е вклрючвано между природните чудеса на земята. Но нейсе,.... Който не знае, да търси в източници на СЗО, Българската енциклопадия и др., па белким нещо ни просветне. Докато поне т.н "браншовици" (всички) не разберат за какво става въпрос, няма защо да пенявим със СПА-то, оосвен... ако няма по някой келипирец
    Т.К.

    ОтговорИзтриване
  5. Тамара Иванова12 юни 2010 г. в 7:21

    Много ми е чудно защо всички които критикувате сте анонимни??? Старх ви е да сложите имената си под това което пишете. Почнахте да пюете по нещо което не се е случило. Ако сте толкова вещи в бранша защото не го направихте вие? Защото нито може да го организирате , нито имате средства да го финансирате. Това не се финансира от държавата или от спонсори, а се самофинансира от всички номинирани, независимо че само 1 ще победи в категория. Хората занимаващи се със СПА се самоорганизират да направят нещо , а ние веднага сме вещи по всичко и критикуваме още от зародиш нещата-Българска работа . Осъзнайте се малко ей!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ъм, ами то се случи. и то така както се очкваше: Награда "СПА верига на годината" получава единствената съществуваща СПА верига в България... Мислиш ли, че това е КОНКУРС?Защо просто не дадоха някакви отличия на накакви хотели от името на някоя организация, вместо да наричат това събитие конкурс. Егати бутафорията

    ОтговорИзтриване
  7. А този Пеновски, цитиран в статията, не стига че яко е ужилил танцовата федерация и сума ти нейни партньори, в т.ч. и министерства, ами е забъркал и гей-скандали с танцьори от средите и. От СПА може и да не разбира, ама в мошеничеството и педе....стията е Специалист!

    Боже,боже, накъде върви тая държава, Боже???!!!

    ОтговорИзтриване