сряда, 7 април 2010 г.

Smokin' destinations: Малък Преславец

Малък Преславец е от онези места, за които никога не сте чували. И ако сте чували е било съвсем случайно. Както и за общината, в която се намира – Главиница. Причината е, че и двете са далече-далече в „крайната земя“ - север-североизток.

Попадам там с конкретна цел – посещение на т.нар. блато Малък Преславец, което всъщност е езеро, отделено от Дунав само с една дига, съществуваща още от римско време. Някакви хора искат да ми покажат с гордост как са излели мнооооого бетон в една площадка, която наричат площадка за наблюдение а.к.а. туристическа инфраструктура. Има също парапет и една беседка, няколко пейки. Проект, усвояване, средства...другите ключови термини, описващи площадката.

Площадката

Но както и да е. Блато Малък Преславец е защитена местност, защото то е дом за най-голямата популация на бяла водна лилия - едно много красиво растение със статут на застрашен вид в Червената книга на България, както и на още стотици растения и птици, много от които редки видове.

Безброй бели лилии плуват в езерото

Като изключим наличието на непознатите за градското човечество (или поне на мене) гигантски, застрашително бръмчащи насекоми, мястото е красиво, зелено, спокойно, диво.

Един от най-симпатичните обитатели тук от клас насекоми. Другите предпочитам да не ги срещам отново

Тъй диво, че дори бетонa не пречи на „диворастящияCannabis indica. Трябва да е диворастящ, защото нито една от служителките на новосъздадения туристически информационен център до блатото не си призна да е техен, макар че се смееха крайно многозначително!

Хелоуууууу, май диър!

Друг е въпросът защо по-дяволите е нужен този център, след като това иначе наистина адски красиво място се посещава най-вече от местните хора и от някой друг рибар извън закона. Защото е на майна си и никой не го знае. И защото насекомите са като врабчета. И никаква бетонна площадка няма да докара туристите там. Но пък марихуанния туризъм вероятно ще ги :) Иначе сериозно - Малък Преславец е едно от най-истинските, запазени и диви места, които съм посещавала в България.


9 коментара:

  1. Ако намериш- и аз ше пуша!:))

    ОтговорИзтриване
  2. Е, не пушат точно всички. Но на непушещите като мен, идеята ще се хареса. Би било чудесно да има място, където всички кухоглави наркомани да се изолират по собствено желание. И да си стоят там. Супер.

    ОтговорИзтриване
  3. възхищавам се, счетоводителю, на извратеното удоволствие да оправяш чужди сметки и на смелостта ти тъй свободно да демонстрираш невежеството си. да наречеш всики хора, които употребяват трева кухоглави наркомани, е все едно да наречеш всички, които пият алкохол мизерни пияници. има разлика между употреба и злоупотреба. ама.. не знам...на кой му е притрябвало да си прави труда да размишлява толкова 'дълбоко' по тия въпроси... дай да сложим всички под една черта, че най-лесно. кво да правим и такива като тебе ги има. и с такова удоволствие бих се изолирала от твоята порода, само да можех, пич.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък съм крайно толерантна, но това което не толерирам е простотията, невежеството и неспособността да се разсъждава. така че тъпите коментари подлежат на изтриване. адиос

    ОтговорИзтриване
  6. обикновен диворастящ коноп, естествен за нашата флора и няма ефект при пушене.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно място :) Благодаря ти за хубавата статия и при първа възможност ще отидем да го видим :)

    ОтговорИзтриване
  8. наистина?! без ефект?! ти ми разби сърцето :)))
    шегувам се, разбира се. всъщност този пост е една закачка. в българия марихуанен туризъм никога няма да има, защото това е лошо, лошо, лошо, а Амстердам и Прага са пълни лузъри;)
    а диворастящият безобиден коноп наистина се среща на много места. тук включително.
    а самото местенце наистина е много приятно, препоръчвам го на всички, които имат път към силистренско, просто да прекарат няколко часа сред приридата. наоколо има и доста екопътеки, както и велосипедни маршрути.на 30-тина км е Сребърна, както и Сборяново със Свещарската гробница (много е красива) и Демир баба теке - уникално заредено с енергия място, за което ще напиша скоро.

    ОтговорИзтриване
  9. selo.Malak Preslavec e nay
    hubavoto selo na reka Dunav.krasivo e pokray samya rezervat i pokray Dunav

    ОтговорИзтриване