вторник, 13 април 2010 г.

Българският Лувър: Комплексите на един малък народ и неговите управляващи

"За какво отиват туристите във Флоренция? 40 милиона души минават от там за година, за да снимат галерията Уфици, скулптурата на Давид, църквата на Пиаца Дуомо, академията, където са Умиращи роби на Микеланджело. Направете сметка Флоренция колко носи от туризъм". Така министър Рашидов защити проекта за българския Лувър, чиято първа копка бе направена днес.

Супер Бойко подкрепи министъра си, като на журналистически въпрос дали не е по-добре да не се инвестират милиони от издънения бюджет точно в музей по време на криза, разкри следното гениално прозрение: "Нека малко да ви обясня икономиката. Ние инвестираме в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират. Министър Рашидов не случайно обясни, че 40 млн. души посещават Флоренция и остават по 100 евро за билетчета. Тези пари в условия на криза са инвестиция, която донася пари".

Господи помилуй....
Снимка: 24 часа

Вече виждам бъдещето:
Флоренция, Рим, Париж, Лондон, Берлин, Атина и София - центровете на културния туризъм в Европа. София е пълна с тълпи, който ще оставят сторици евро в българския Лувър, който ще разполага с невероятни експонати, невиждани досега...Рашидов ще разгърне космополитните идеи на космополитния си дух.

Началото е поставено: Супер Бойко от името на правителството дари Пикасо, купен "за без пари (но от държавния продънен бюджет) от близки хора, почти без пари, на ръба на дарението, ако мога да кажа, 5 хил. лв. - това пари ли са за оригинал на Пикасо?!". Има и още - Дали и Шагал....

А какво ще последва, само гледайте! Това след 3-4 години Бритиш Мюзиъм ще ни диша във врата. Ще го напълним с Микеланджеловци, ако трябва от Ватикана ще си ги откъртим, но ще са при нас. Щото тва е индустрия. На откриването ще поканим всички чалга певици, да види света що е то красиви жени, що е то блясък и изкуство. Нали видяхте колко успешно се получи в галерията на Краси. Не, не питайте дали той "дари" картината, моля ви, меценатството е занимание анонимно...

Ако си мислите, че няма с какво да я напълним, нищо не знаете вие. Като поотупаме още малко бизнесмени - "дарители", като им обещаем по някоя и услугичка, ще изпаднат още и Леонардовци, и Реноаровци, и Монета, Манета, Маанета...Може и някой Рембрандт да извадим. Или списъците от Наг Хамади, втори том. Веднага Супер Бойко ще поръча на баба Горка да изтъче още една торинска плащаница.

И една зала за Рашидката, разбира се. Най-големият скулптор, творил нявгаж по-тия земи. Голям мъж, голям пияница, голям ум, голям талант. Голям...

Хвала, маймуни. Колкото по-малки са хората, толкова по-големи са комплексите им. Срам ме е от вас. Дълбоко и искрено.

П.С: "Защото вижте, приятели, когато отидете във Флоренция, за какво отиват туристите – 40 млн. на година. Отиват, за да снимат пет обекта, аз съм ги изброил... и тези фотоапарати остават по 100 евро минимум, 40 млн. за 30 дена. Направете сметка Флоренция колко получава от туризъм."

П.П.С. Не ме разбирайте погрешно. Искам да имаме свестен музей, в който да може да се види истинско изкуство. Но изроденият начин, по който евентуално ще се случи някакво подобие на такъв и магаломанията на тия хора за пореден път навява само и единствено в мен желание да се махна ASAP. Защо просто не направят нещо хубаво за радост и удоволствие на хората, без много приказки, перчене и гръмки изказвания как ей сега, видите ли, София ще стане Флоренция на Балканите? Колкото България е Швейцария...

.

18 коментара:

  1. Много свеж коментар, браво! Но правописните грешки са малко в повече. Грамотното оформяне на мислите не е маловажна подробност, а въпрос на уважение към читателите. И на самоуважение...

    ОтговорИзтриване
  2. А може и да се получи? Трябва да се оправят толкова неща, но освен бахура, може и културата да живее. т.е., да се съживи. Похвалете инициативата, изчакайте малко и ако видите, че не се получава, тогава слагайте епитети и порицавайте. Моля. От толкова песимизъм, найстина, нищо няма да се подобри около нас.

    ОтговорИзтриване
  3. Като гледам часа на публикацията и настроението, което излъчва пишещия, мога да кажа, че е по-добре да си беше легнал да спи.

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно съм съгласна с авторката.В главите на управляващите още се въртят мегаломанските социалистически идеи,които още не можем да изплатим. По-добре да бяха оправили инфраструктурата,тогава можеше някой турист наистина и да спре макар и пътьом и да поразгледа.

    ОтговорИзтриване
  5. Един такъв музей е повече от необходим. Неговите създатели ще останат в историята. Авторът на статията не вижда по далече от носа си.

    ОтговорИзтриване
  6. Авторе, изпий отровата, вместо да тровиш с песимизма си другите хора. Ако имаш изостряне на сезонна депрессия, обърни се към психотерапевт. София има нужда от подобен музей.Аз съм за музея и чакам го с нетърпение. Ще се радвам да го видя, ако все още ще съм тук в България, понеже не съм българин.

    ОтговорИзтриване
  7. Ами можете да помислите и да прочете до края, преди да си вадите изводи за песимизма и носа на автора. Авторът не е срещу идеята за музей. Напротив. И съм писала за това. Но съм против културата на хората, които претендират, че ще го направят. Хора, те не могат два смислени и правилни изречения да вържат бе, какъв Лувър, какъв Пикасо за 5 хиляди лева, каква Флоренция, вие чувате ли ги тия ...Ненова е напълно права. Идеята за "българския Лувър" е точно мегаломанска и социалистическа. Ще видите кога ще се появи това животно, ще се появи ли и на какво ще прилича.Залагам си главата. Пак ще си говорим.

    ОтговорИзтриване
  8. п.с. публикацията е от 4.30 следобед. ще ме прощаваш Светозаре, ама махмурлука ми беше минал отдавана:)

    ОтговорИзтриване
  9. Авторът на поста е напълно прав в песимизма си, да не говорим че откриването беше толкова далече от културата, колкото е Рашидов от скулптурата и Борисов от управлението на държавата...
    Толкова простотия на едно място не е имало от пияното интервю на въпросния министър от преди няколко месеца.
    Куп глупости, убеждения че при бюджетен свръхдефицит трябва да се инвестира в строеж без обявена поръчка, Пикасо 33то копие от Гергов, дето премиер-министът го подаравя, ама всъщност го купил с пари от бюджета.
    Български Лувър е нелепо сравнение, а колкото до създаване на Национална галерия - ами хора, вече има, ако не сте чували, може би е добре някой да се погрижи за гниещите платна в нея.
    Би минало за поредната серия на Лолек и Болек, ако не беше страшно. И то много страшно.
    И нека и аз ви обясня малко икономиката - едни пари трябва да потънат нанякъде.

    ОтговорИзтриване
  10. Аз питам, както казва Костов: Кой, Коооой, кой бе, кой, кой, кой, кооой ще даде по 100 евро за да дойде в софийския "Лувър"? Кой?
    Популистките изказвания, на популистките управляващи и маймунския народ, вярващ им няма да променят факта, че състоянието на България е достигнало до последния стадий. Следва слагането на катинара на цялата държава.
    Holly shit!!!
    Той автора си го е казал по-горе: магаломанията на тия хора за пореден път навява само и единствено в мен желание да се махна ASAP.

    ОтговорИзтриване
  11. Каквото си пожелаваш, това получаваш. Дори конкретната полемика демонстрира мазохизма на българите. Всичките коментари са на интелигентни хора, затова е страшно, че няма позитивна нагласа, а само приказки за провал. Ако мегаломанските инициативи на египетските фараони така ги забиваха...А за Лувъра, не са 100 евро, а 14. Тук грешката е вярна. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Написах предния коментар, като продължавам да го подкрепям - за негативизма и резултата от него. Обаче седнах да пресметна, за колко време може да се изплати инвестицията от 25 млн. лв. Ако влизат по 500 човека, 250 дни в годината и плащат по 10 лв. ще са нужни 20 годни. Излиза доста нерентабилно, точно в тази криза да се дават парите там. А че има нужда от музей на съвременното изкусто - има.

    ОтговорИзтриване
  13. Виж, проблемът въобще не е в това колко пари ще печели музея. Никъде по света никой не се е замогнал от музей. Това е добавена стойност към продукта. И точно за това се ядосвам - защото премиер и министър се събрали да говорят пълни глупости. Идеята за такъв музей не е никак лоша. Но, първо, не сега, когато държавата е на ръба на финансов колапс, и , второ, не искам тия карикатури да превръщат проекта в някаква чалга, каквото правят. Единият пияндурник говори несвързани врели не кипели, а другият мегаломан повтаря глупостите му и се чуди на какъв следващ балон с горещ въздух да направи първа копка.
    Писна ми да слушам за нереалистични мега проекти. "Българският Лувър" е име, за което ще ни се смее цяла Европа. После: за какви 40 млн. туристи говори рашидов? има ли идея, че в цяла България годишно идват 5 млн туристи и това е заедно с турските и гръцки бизнесмени и шопинг туристи, които общо са близо 2 млн.; какви са тия сто евро????ходила съм из Европа, такава такса никъде не съм виждала. Какъв е тоя оригинал на Пикасо дето някой им го харизал за 5000 лв? И още Шагал и дали, всеки от който за под 5000. Това е такава чутовна глупост,че ако нещо от тия се окаже оригинал, аз ще се обеся на първото дърво! И защо се купуват с пари от бюджета??? С какво друго смятат да напълнят този музей и с пари от бюджета ли ще купуват експонатите? Не правеха ли така и по соц време? За слава на партийния лидер! Защо бе мама му маса народ не вижда нищо нередно в това един крайно ограничен човек дето ни е премиер и един пиян скулптор -министър, при това некадърен, да изливат 20 млн. от бюджета в проект, наречен "Българския Лувър" в разпадаща се държава!?!

    ОтговорИзтриване
  14. РАВНОСМЕТКА

    Казах аз, но кой да чуе.
    Пожарната не е държава.
    В пожарната със два маркуча
    и малко пипе става.

    Държавата е сложно нещо -
    здравеопазване, финанси.
    Проблемите са твърде много
    за аматьори - патиланци.

    Колко пъти ще те лъжат
    теб, народе глуповати.
    Сбирщина от кол и въже
    да направиш депутати.

    Защо бе братя нискочели
    избрахте тоя главанак.
    Не го ли виждате - само мели,
    не става даже за чирак.

    Дадохте му много време,
    да седне да се обучава.
    Но къде ти, няма начин,
    свикнал е да поучава.

    Проблеми купища се трупат.
    Прииждат нови на пълчища.
    А министрите нещастни,
    са като патки във калчища.

    Прекарал се е и си трае.
    Такъв е нашият народ.
    Който и да дойде знае,
    пак ще си е идиот.

    ОтговорИзтриване
  15. Не познавам лично нито Рашидов - може и да е пияница :(, нито Б.Б., а и нямам време да ги слушам много. Б.Б. не е Чърчил, по-скоро ми напомня за Дучето. Но аз съм от Варна, а ти сигурно си чувала кой командва тук от години, за ужас на всички нормални хора. Не знам, ако не беше Б.Б. на власт, дали някой щеше да посмее и с пръст да бутне Гуцанката ( чети Кирчо, мисли ТИМ ). А това за мен си е голяма червена точка за бат Бойко. А на теб искам да благодаря, защото блогът е добър. Айде, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Духовната криза е повсеместна и не е от вчера или днес. Всичко казано до тук е абсолютно вярно. Остава въпросът, А сега накъде и как? Как може да се възроди духовноста на българина, накъде трябва да се тръгне, кой път да се избере? Погледнато отстрани изглежда лесно. При сегашното ниво на техниката, огромното количество информация е достъпно за всеки грамотен българин и е достатъчно малко сиво вещество за да заработи умственото динамо и да генерира съзнание. Да, ама не. Тези неща не се случват от само себе си. Необходимо е умствената нива да се разоре през първите 7 години, да се хвърлят семената на познанието, за да се очакват добри резултати след години.Когато започнат да ми говорят, че няма пари в България, ме напушва смях. Не може да има такъв просташки разкош и такава разюзданост в харченето пред очите на всички и същевременно да се говори, че в държавата няма средства за КУЛТУРА..

    ОтговорИзтриване
  17. http://galleria2.blogspot.com/2010/07/5-000.html

    ОтговорИзтриване
  18. Много ми хареса стихотворението което споделиха като коментар, ето тези строфи....' Колко пъти ще те лъжат теб, народе глуповати.Сбирщина от кол и въже да направиш депутати. Защо бе братя нискочели избрахте тоя главанак. Не го ли виждате - само мели, не става даже за чирак....." много смислени изказвания.И аз се питам как може все още да се позволява на сегашното ни правителство да ни управлява.Макар че това е силно казано, понеже те не правят нищо.Благодаря за статията, дано често споделяте с нас.

    ОтговорИзтриване