сряда, 6 януари 2010 г.

Ice, ice, baby!

Зимата сигурно си има много положителни страни, но честно казано много малко от тях разбирам наистина...Като морско чедо, всеки един вариант на ваканция, който не съдържа плаж, море и коктейли, ми се струва крайно съмнителен. А най-необяснимо за мен е влечението към снега и планините...Честно! Студено, мокро, скъпо...Но това си е друга тема:)
И все пак има поне едно нещо, което ужасно ме привлича като идея:

Ледените хотели и иглу селищата.

Идеята да спиш в ледена стая или пък в истинско иглу при нула градуса температура, като преди това си вечерял в леден ресторант и си се опитал безуспешно да се напиеш в леден бар, ми се струва толкова извратена, че няма как да не си падна по нея.



Ледените хотели набраха доста популярност в последните години и вече могат да се открият на доста места - в Швеция, Канада, Китай, Чили, дори Румъния и пр. Лошото е, че се топят с идването на пролетта и трябва отново да бъдат изграждани всяка зима. В тези хотели всичко е от лед- постройката, мебелите, дори чашите в ледените барове.
Най-големият леден хотел в света е

Ice Hotel в град Юккасярви,

северна Швеция и тази зима ще бъде неговият двадесети сезон. Той има 48 стаи, леден бар, киносалон и дори параклис, в който могат да се сключват бракове.
Срещу 200 до 500 долара на вечер туристите могат да прекарат нощ в спални чували върху направени от сняг и покрити с еленска кожа легла.
Барът заслужава особено внимание според мен, защото е адски куул (и в двата смисъла) и е брандиран от Абослют (нали сме в Швеция все пак).http://www.icehotel.com



Съседна Румъния също предлага леден хотел с десет стаи. Той се намира в планините Faragas , до езерото Balea. Цените тук определено са по-приемливи – 75 евро на нощувка. Разбира се, хотелът си има и задължителния леден бар.
http://www.icehotelromania.com
Не по-малко интересни от ледените хотели са ледените иглу селища. Те са особено разпространени в Алпите, а най-популярна е

„веригата“ Iglu Dorf, която обединява седем ледени селища в Швейцария, Германия и Андора.


Идеята се зародила съвсем непринудено. През зимата на 1995–1996 г. един млад швейцарец, Адриан Гюнтер, запален скиор и фотограф, решава да прекара нощта в Алпите, за да бъде първи със сноуборда по девствения сняг рано сутринта и за да снима изгрева високо в планината. За целта той си построил иглу, в което да нощува. Скоро приятелите му започнали да споделят неговата страст и заедно те създали малък лагер от иглута до Скуол, в швейцарските Алпи, недалече от световноизвестните курорти Давос и Сейнт Мориц. Местните скиори и туристи пък станали любопитни и поискали да пробват. И ето ти един уникален бизнес.
www.iglu-dorf.com
Селищата се състоят основно от няколко иглута за нощувка – за двойки или по-големи групи, общи помещения – иглу бар, леден ресторант и задължителния СПА елемент – малък горещ уърлпул басейн. През деня баровете и ресторантите на иглу селищата са отворени за посетители, скиори и всички, които пожелаят. Вечер те са достъпни само за смелчаците, престрашили се да прекарат една нощ в иглу.



Постройките са задължително декорирани с ледорезби и ледени скулптури. Баровете предлагат атрактивни коктейли в ледени чаши. Температурата в спалните иглута е под нулата, но туристите не усещат студ в удобните спални чували и сред меките еленски или овчи кожи.
Ресторантите пък неизменно предлагат неустоимото швейцарско изкушение – фондю. Всички селища предлагат и атракции като разходки със снегоходки, моторни шейни, кучешки впрягове, курсове по строеж на иглу или леден карвинг.
Доста популярно е и

бялото селище Alpeniglu Dorf в един от най-популярните австрийски курорти – Кицбюел.

Големината на помещенията тук впечатлява, както и изящните ледени скулптури и нетипичната светлина от модерна LED техника.В големия централен комплекс на селището редом с ледения бар ERISTOFF-Eisbar и ледения рестрант е разположена и залата с ледени скулптури от чуждестранни автори.



Ледената църква е за смелчаците и търсачите на силни преживявания, които тук могат да сключат брак.
www.alpeniglu.com/
Това съвсем не са единствените иглу селища в Алпите. Още такива с намират и до австрийските курорти Кютай, Зьолден и др. Но всъщност ескимоските жилища са много по-познати на север – сред финландци и скандинавци, отколкото сред австрийци или швейцарци. Ето защо не е изненадващо, че един от най-интересните и луксозни комплекси е във Финландия.


Hotel & Igloo Village Kakslauttanen


се намира на около 250 км отвъд полярния кръг, сред снежните полета на Лапландия. Уникалният хотелски комплекс разполага с 32 дървени къщички, 20 снежни иглута и 20 стъклени иглута, както и най-големите в света димна сауна и снежен ресторант. www.kakslauttanen.fi
Разбира се, най-голямата атракция са стъклените иглута, специално разработени за суровата зима. Стъклото е специално – осигурява нормална стайна температура и не позволява заскрежаване, така че гостите могат да се насладят на гледката на Северното сияние, белите нощи през лятото или дори на снежна буря. Северните страни се славят с уникално красивия си, изчистен и природосъобразен дизайн и това селище не е изключение.




Снежните иглута, за разлика от стъклените, са с постоянна темпаратура между –3°C и –6°C. Но гостите няма да усетят студ в спалните чували, меки кожи и предоставените от хотела вълнени чорапи и шапки. Снежните иглута са осветени от вградени в леда светлини.
В иглу селището има още ледена галерия, леден бар, леден параклис, който се ползва за сватбени церемонии, най-големият леден ресторант в света със 150 места и стъклена кула. В галерията всяка година се провежда международна седмица на ледената скулптура, която събира творци от цял свят. Гости също могат да се пробват в това изкуство. Стъклената кула се ползва за партита и наблюдение на Северното сияние.
Леденият ресторант има собствена кухня и предлага пълен курс на хранене. Той се строи всяка година и работи между декември и май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар