четвъртък, 7 януари 2010 г.

Да закусим заедно (част 1)

Когато хората пътуват, много често отсядат в хотели. За жалост, храната, която се предлага в тях, е унифицирана, така че да пасне на повечето гости и много често туристите не успяват да усетят истинския „вкус“ на живота в страната, която са посетили. Това важи особено за закуската. Закуската в хотела навсякъде е една и съща – континентална или английска. Или пък многозвездна, което ще рече от всичко по много.
И все пак, докато разликите между европейските и американските вкусове не са чак толкова значими, в много краища на света хората закусват непонятни за нас неща. Наистина непонятни. Вижте какви.

Централна Америка

Основните продукти за закуска тук са яйцата, силно подправената свинска наденица (и други наденици), тортии, сладкият хляб пан дулче, пресни плодове и сокове, както и пържени банани. Тъй като това е родината на шоколада, шоколадовите изделия на закуска са доста популярни, а особено типични са овкусените с различни подправки като канела или ачиоте. Централна и Южна Америка задоволяват световния глад за кафе и тук то е разпространено в най-различни форми, сред които най-популярни са кафе кон лече (подсладено и с много мляко) и кафе де оя (с канела и кафява захар).
Уевос ранчерос е един от многото местни специалитети с яйца.



На полуостров Юкатан популярен избор са яйца по мотулски (Мотул е неголям град на Юкатан) – запържени яйца, шунка, сирене и грах, завити в тортия. В Коста Рика пък харесват гайо пинто, което означава петнист петел. Ястието наистина е петнисто – комбинира запържен ориз и черен боб, сервира се със сметана и бъркани яйца за закуска.



Южна Америка

Южноамериканската закуска е лека в континентален стил – просто чаша кафе с много мляко и малко хляб или пан дулче. Малките кроасани, наречени медиалунас, са също популярна закуска, като се предлагат сладки или солени. Тези, които предпочитат още по-лека закуска, пият чай или херба мате.
В Аржентина кафе кон лече се пие само сутрин. Следобедите тези, които обичат кафе с мляко, пият кортадос – кафе с малко мляко. Друга типична за Аржентина напитка на закуска е субмарино – кипнато мляко с разтопен в него сладко-горчив шоколад.
Мнозина закусват нещо много леко като втора закуска след кафето. В Боливия този вид снек най-често е салтеняс – малки кръгли тестени топчета, пълнени със сочна смес от месо, грах, картофи, накълцано на ситно твърдо сварено яйце, стафиди и маслини.



Африка

В Северна Африка, където кулинарните традиции имат много общо с Близкия Изток, закуската включва чай или кафе и хлябове със сорго или просо. В Египет за традиционна закуска може да се сметне т.нар фул медамс. Съдържа кафяви бобови зърна, запържен лук, чесън, зехтин, лимонов сок и магданоз.
В Източна и Западна Африка закуската най-често съдържа ужи. Това е рядка каша от касава (вид корен), просо, ориз или царевица в зависимост от региона.



Като цяло закуската в Африка зависи от региона. В някои места към кашата се добавят фъстъци.
В Мадагаскар с нея се яде китоза – деликатес, приготвен от сушено биволско месо и след това изпечено на скара с дървени въглища. Пресните плодове, където ги има, също са популярни.
В градовете закуската в европейски стил не е необичайна. Годините на европейската колонизация са повлияли и върху храненето. В Западна Африка по-силно е френското влияние и там закуската е континентална, докато на изток и юг преобладава закуската от английски тип.

2 коментара:

  1. супер! бих яла закуска на закуска, закуска на обяд и закуска на вечеря :D да не пропуснем и следобедната ЗАКУСКА!

    евалачка за блога!

    ОтговорИзтриване