петък, 29 януари 2010 г.

Пет нови тенденции в коктейлите

Напоследък манията по органичното хранене и разбиването на съставките (т.нар. молекулярна кухня) се е пренесла и зад бара. Барманите вече приличат на готвачи. Подочух, че тази година и у нас ще бъдат пуснати крайно новаторски и интересни продукти. Например спагети от алкохол. Смукваш две-три и връзваш кънките. Ихууууу:)
Тенденцията за навлизането на храната в коктейлите е неотменно на първо място. Но има и още.


#1 Бар-шефът
Всеки може да смеси различни съставки и да ги налее в чаша. Съвсем друго е обаче, когато имате бар-шеф – специалистът, който умее да си служи с всичко около него, за да създаде от тези съставки една перфектно балансирана напитка.
Бaр-шефовете обикновено работят съвместно с кулинарния екип на ресторанта/хотела и използват съставки като свежи ментови листа, лимонена трева, нерафинирана захар, свежи билки като босилек и кориандър, ванилия, джинджифил, чили и лавандула, както и плодове: боровинки, ягоди и всякакви други сезонни и регионални плодове. Професионалните миксологисти са вече вид висши кулинари. Взаимодействието на бара с кухнята се засилва, а обогатяването на вкусовете е в посока характерни нагарчащи, все по-често домашни и пикантни вкусове като тези на Aperol, Campari, Cynar и Amaro’s.

#2 Природата в чаша
Тенденцията на 2009 е да се върнем към природата, използвайки това, което планетата е създала и ни предлага от началото на летоброенето: пресни плодове и зеленчуци, органични чайове, естествени минерални и пенливи води от чисти източници и дори бамбукови сламки и шишове, които се рециклират.
Така, вместо да допълним коктейла с тоник или сода, естествената газирана вода от бутилка добавя точното количество пенливост и свежест, но без добавената сода.

#3 Олд-скул напитки с нов облик
Старомодните напитки се завръщат и барманите вадят изпод тезгясите прашни книги с рецепти. Знанието за продуктите е ключ за модерния барман. Да знае какво съдържа например коктейлът Sidecar (един от най-старите коктейли, първите рецепти за него датират от 1922 г.) е точно толкова важно, колкото да знае и какви други съставки могат да му бъдат добавени, за да се издигне тази класическа напитка до ново ниво за потребителите.

#4 Овкусени алкохоли
В миналото в американските барове е можело да се видят големи стъклени контейнери, в които алкохолът отлежавал с плодове или други тайни съставки, за да придобие определен вкус. Е, днес за щастие такива алкохоли се произвеждат в дестилериите, които са усъвършенствали техниката на "пропиване" и са създали собствени брандове. В глобален смисъл тази тенденция е топло прегърната. Защо? Защото добре овкусеният алкохол е чист, богат, свеж и е перфектната съставка на много от модерните коктейли.

#5 Тайната на забравените ликьори
Кои са "другите" ликьори, скрити на втора линия зад титулярните напитки на бара? Тези забравени ликьори са някои от най-добрите съставки за много специални коктейли: Drambuie, Benedictine, Galliano, Pernod, Sambuca, Absinthe, Licor 43, Chartreuse, Grand Marnier или Amaretto – само да назовем някои. Утрешните бармани трябва да знаят не само имената им, но най-вече вкуса и аромата на всеки от тях, защото те могат да бъдат перфектно допълнение към високоалкохолните съставки.

2 коментара:

  1. Кога ще пием коктейли, уважаеми Финдли?

    ОтговорИзтриване
  2. Вие забъркайте хапването, а аз пък ще забъркам коктейлите ;)

    ОтговорИзтриване