вторник, 5 януари 2010 г.

Вместо интро

Реших да направя този блог, защото от няколко години се занимавам с туризъм и все още не мога да проумея някои неща. Например това, че цяла една индустрия, която осигурява над 10% от БВП на страната, е оставена на самотек. Грешка, не на самотек. Поверена е на мутро селяни. Собствениците на огромна част от хотелите са такива. Частично и на ресторантите. Такива са и лицата на безбройните туристически сдружения у нас, с много малко изключения. Инвестициите в туризма са масово незаконни и все още представляват една голяма пералня.
Морският ни туризъм и ски-курортите ни отдавна са безвъзвратно загубена кауза.
Така наречените СПА курорти също са загубена кауза. Защото колкото и пари да се изсипят в тези градчета, парите никога няма да променят манталитета на хората.
Селяндури правят туризъм за селяндури, мутри правят туризъм за мутри, а отвсякъде мирише на постсоц, евтиния, кич, чалга и лоши обноски. И на никой не му прави впечатление.
Шепа хора се опитват да създадат нещо качествено, а цяла една държава им пречи.
Най-тъжното е, че ако приятел от чужбина ви дойде на гости в София, столица от Европейския съюз, просто няма къде да го заведете и какво да му покажете. Нощният живот се доминира от чалгата. Музеите ни са под всякаква критика и миришат на мухъл. Няма атракционни паркове или ентъртейнмънт центрове. Културният календар е посредствен и постен. Пълна трагедия...
И все пак в този блог не искам да пиша само за лошите неща, макар че с тази численост и гъстота няма как да ги подмина. Има обаче и добри примери, които имат потенциала да променят положението. Изумително е как във време, в което сме заринати от безплатна и общо достъпна глобална информация, огромна част от хората в България просто не желаят да видят и да последват добрите идеи.
Смятам от време на време да подхвърлям тук по няколко такива добри идеи, които срещам, работейки. Не мои. На готини хора, които мислят, че е добре нещата да се правят със стил и с уважение към хората и природата. Ако пък някой реши да им обърне внимание...би било чудесно:)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар