вторник, 26 януари 2010 г.

Има ли сомелиер в ресторанта?

Повечето хора у нас почти нямат представа какво е то сомелиер, а ресторантите, които разполагат с такъв са колкото пръстите на ръката ви. Така че ако зададете въпроса от заглавието в български ресторант, най-много да ви помислят за непоправим сноб. Или за чужденец. На Запад тези специалисти не са символ на изключителен лукс, а по-скоро на качество. Двете понятия не са равнозначни.

Кой е сомелиерът?

Един добър ресторант безспорно трябва да предлага разнообразие от качествени вина. Да имате богата винена листа и дори редки и много скъпи бутилки обаче съвсем не е достатъчно, защото доброто вино изисква перфектен сервиз, а това е истинска наука. Нарича се сомелиерство, нещо, в което утвърдените страни винопроизводителки, като Франция например, имат стари традиции.
Сомелиерството е висш пилотаж в ресторантското обслужване, и по-точно в сферата на виното.

Сомелиерът е човекът, който:
  • Трябва да усети какво вино бихте желали, дори и ако вие самият не знаете;
  • Трябва да може да препоръча най-добрата храна за съчетаване с избраното вино или обратно – ако вече сте избрали храната, той трябва да ви препоръча перфектното за нея вино;
  • Трябва да бъде добър психолог. В сомелиерството е много важно да „усещаш“ клиента – характера му, вкуса му и социалния му статус, разбира се, за да можеш да препоръчаш правилното вино на правилната цена;
  • Трябва да има солидни познания за храните и съчетването им с вина. Не става дума за „риба и бяло вино“. Говорим за конкретни сортове, реколти, региони и брандове;
  • Трябва да е безупречен в ритуалите за сервиране на вино;
  • Трябва да познава етикета на пурите и прилежащите им питиета. Всъщност трябва да познава детайлно всички спиртни напитки;
  • Трябва да умее да съставя балансирана винена листа, която да отговаря на стила и вида на заведението;
За скъпите и реномирани ресторанти в цял свят е въпрос на чест и престиж да имат сомелиер не само защото това им носи имидж, но и защото именно сомелиерът е този, който може да превърне вечерята в неповторимо удоволствие и да повиши продажбите на вино.
Да се намери истински добър и професионален сомелиер е трудно начинание, особено в България. Тези хора притежават дълбоки и обширни познания не само в областта на виното, но и за спиртните напитки, пурите и храните и са скъп лукс, който много малко ресторанти могат да си позволят. Освен това броят им е толкова ограничен, че у нас едва ли могат да се назоват повече от две-три имена. Дори в Англия, известна със своя снобизъм, сертифицираните сомелиери са едва петнадесетина души.


Къде трябва има сомелиери?

Сомелиерството е една от най-престижните и добре платени професии в сферата на ресторантьорството по света. Но сомелиерите не са запазена марка само за ресторантите. В Западна Европа, а и много други места по света, всички сериозни винопроизводители разполагат със сомелиери, защото точно те могат да подберат най-доброто за своите клиенти - ресторантьори, да изготвят индивидуална и уникална селекция за ресторанта, да помогнат при избора на качествени и разнообразни вина. Освен това изборът на вино за ресторанта не е свързан само с вкусовите характеристики на виното. Той трябва да отговаря и на добро съотношение цена/качество и тук отново сомелиерът може да бъде безкрайно полезен.
А какво да кажем за хипермаркета? Ако смятате, че не му е там мястото, грешите.
В големите и специализираните търговски обекти също е важно да има сомелиери,
защото много ресторантьори предпочитат да зареждат обектите си от тях, тъй като те предлагат голямо разнообразие на едно място. Един хипермаркет със сомелиер би спечелил много повече клиенти, защото той може да предложи на клиентите си специална селекция, която да пасва и на профила и нуждите на ресторанта.

Къде у нас има сомелиери?

У нас е трудно да срещнеш такъв специалист. Изключение са няколко по-скъпи и класни ресторанти. Може би най-популярното място е ресторантът на хотел Мусала Палас във Варна, където работи Любомир Стоянов – може би най-известният български сомелиер, както и в ресторант “Веритас”. В София това са ресторантите “Чепишев”, “Сомелиер”, ”Тополите”, „Лозенец“, „Пасторант“ и може би още един два. Дори в петзвездните хотели от международни вериги в София няма такива специалисти. В Пловдив сомелиер има в ресторанта на хотел „Хеброс“. В Благоевград – винарна „Вароша“. Със собствен сомелиер разполага и винарска изба „Росеново“, близо до Бургас.

1 коментар: