четвъртък, 7 януари 2010 г.

Да закусим заедно (част 2)

Индия

Индийската кухня е много богата и закуската е различна във всеки регион. Бъркани яйца с подправки, картофи и лук са популярните неща сутрин, както и пресните плодове и киселото мляко. Индийската закуска кхичри се прави, като се смесват ориз, леща и подправки. По време на британската окупация англичаните адаптирали това ястие, добавяйки му опушена треска, сметана и яйца, и го прекръстили на кеджери (kedgeree), тъй като имали проблеми с произнасянето на оригиналното име.
Чай се пие много повече, но кафето е по-популярно в Южна Индия. Сред другите популярни за закуска храни са аппама (тънки оризови палачинки с пълнеж с месо и подправки или картофи и зеленчуци), идли (малки кексчета от леко ферментирало оризово тесто и натрошен грах), иди-аппама (оризови нудли, които се ядат или със сладко кокосово мляко, или с месо и къри), както и путу (смлян ориз и кокосова ядка, пресовани в бамбукови форми, след което запарени и сервирани с банани и мляко).



Далече на север в Кашмир денят започва рано, така че първото ястие обикновено е чаша чай с парче хляб. Кашмирците пият зелен чай, който приготвят в самовар. Чаят може да се пие чист, но често се добавят захар, кардамон и земни ядки. Напитката с нарича кахва. Много от хлябовете, които се консумират в Кашмир, са по-свързани с кулинарните традиции на Средния изток, отколкото с индийските – например подквасените пшенични хлябове, сред които леко сладникавият бакиркхани и сусамовият тсачвару.

Китай, Япония и Югоизточна Азия

Часът за закуска в Китай е много ранен. В повечето региони храната за закуска е същата като за обяд и вечеря, т.е. основно зърнени храни, често ориз с малко зеленчуци или месо. Чаят се пие през целия ден, но най-често не по време на хранене. В Кантон за закуска могат да минат ястията дим сум и конги.



Въпреки че думата за закуска asagohan означава сутрешен ориз, днес японците, или поне тези в градовете, предпочитат закуска в западен стил – кафе, сок, яйца и тост. Почитателите на традиционното залагат на чай и супа от мисо или ориз. Понякога към него се добавя рохко яйце или и други протеинови добавки. Традиционната закуска може да се съпътства и от умебоши – неузрели сливи, мариновани с червени листа от шисо.



Както в много други части на Изтока, и тук няма определени храни, сервирани за закуска. Ориз, ястия с къри и супи с нудли са популярни за закуска, както и всички пресни плодове.
В Сингапур широка известност има оризът с кокосово мляко и риба – наси лемак. Тайландците ядат оризова каша подобна на китайското конджи. Те често добавят сурово яйце в горещата течност, така че да се стегне в нея. Резултатът е нещо като яйце по панагюрски, но вътре в кашата. Във Филипините западната закуска е поне толкова популярна, колкото и традиционният ориз и риба, отразявайки годините на испанска колонизация. В повечето части на Виетнам хората закусват същите супи и ястия с характерни подправки, с които обядват и вечерят. Извън градовете много хора ядат ксои – лепкав ориз (понякога примесен с фъстъци или други ядки или семена), завит в листа и запарен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар