петък, 22 януари 2010 г.

Модерен, по-модерен, CitizenM Hotel

Цял ден чета за хотели – евтини, лукзозни, семейни, градски, СПА, романтични...какви ли не и кой от кой по-прекрасни. Дълго се чудих на кой точно да се спра. И като истински градски турист избрах най-модерния.
Представям ви най-тренди хотела в момента според потребителите в сайта ТрипАдвайзър.

CitizenM Hotel в Амстердам


се намира в идеалния център на града и е изумително красив дори според холандските стандарти, а холандците, както се сещате, са доста на ти с модерния дизайн.
CitizenM Hotel грабва от пръв поглед. Буквално. Поглеждайки към фасадата му, особено вечер, сякаш сте попаднали в клип към шантава диско песен. Всички стаи са пред очите ви, наредени една до друга като клетките на кошер. През стъклените външни стени се вижда обзавеждането и осветлението, което във всяка една стая е уникално и в различен цвят.

Жестокият дизайн е идея на холандската дизайнерска агенция Concrete, печелила не една награда. Странно име, но всъщност нищо бетонно няма в този хотел – използвани са само естествени материали като стъкло, метал, дърво и камък.
Освен еко материалите на почит са и високите технологии. Всичко в стаите се контролира от специално разработените от Philips тъч скриийнове MoodPad. Чрез тях гостите управляват телевизията, музиката, затъмнението на звукоизолиращите прозорци (по-скоро стени!), температурата, цветното осветление и алармата за събуждане. Интернет достъпът и видео филмите са безплатни. VoiP телефони и плоски LCD екрани са другите екстри.
CitizenM е луксозен, но не и скъп хотел.

Идеята на собствениците, чийто първи хотел се намира на амстердамското летище Schiphol, е смепла: функционалност, съвременни екологични материали, модерна визия и изчистен дизайн. И всичко това на достъпна цена. А цента е достъпна, защото тук се срещат някои елементи от идеологията на лоу кост хотелите, които позволяват да се спестят разходи.
Например, резервациите и заплащането стават само и единствено онлайн и с кредитна карта. Настаняването става със супермодерни чек-ин/чек-аут терминали на самообслужване, разбира се, ако се налага - с асистенцията на служители на хотела, които наричат citizenM посланици и са на ваше разположение 24 часа. С тези терминали вие избирате и личните си преференции за стаята: осветление, музика, температура и др.

В хотела няма ресторант. На първия етаж се намира нонстоп кафетерия/бар canteenM, където гостите могат да намерят пресни сандвичи, здравословни храни, сашими, холандски бира, италианско кафе и още. Вечер барът пък е
зареден и предлага всякакъв алкохол и коктейли.

Една от най-интересните части на хотела е лобито, което е проектирано така, че да не прилича на лоби. Без ужасителните мраморни фонтани. Без рецепция и портиери. И без пиано. Лобито прилича на модернистичен апартамент с различни стаи, обзаведени с дизайнерски мебели, включително такива от култовата колекция на Vitra, която обдинява велики имена от света на дизайна. Някой мебели пък са специално преработени за хотела като например столът C1 на Verner Panton, създаден през далечната 1959 година, а сега преиздаден.
Има стаи за всички цели. Ако искате да работите, влезте в стаята за срещи с безжичен интернет достъп и едва забележима музика. Ако искате да разпуснете, то за вас е стаята с разкошните лаундж фотьойли и големия ТВ екран. Ако искате да побъбрите с приятели, заповядайте в lounge зоната.

Няколко думи и за стаите. CitizenM предлага както луксозни, така и бюджетни стаи, но безусловно и за двата типа важи функционалния дизайн. Всички стаи имат огромен прозорец вместо външна стена, който осигурява естествена светлина през деня, LCD телевизори с достъп до безплатни филми и огромни XL king-size легла, в случай че обичате да танцувате насън:)
Вярваме в свободния безжичен интернет, в мощните душове от типа rain shower, в електрическите адаптори за всякакви видове електроуреди и накрайници, както и в огледалата за цял ръст с театрално осветление, пише още в сайта на хотела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар