събота, 24 юли 2010 г.

Мементо

За първо лято не ми се очертават големи отпуски и дълго излежаване по морето, което като цяло не ме кефи много. Особено не ме кефи и фактът, че нощният живот в София, както вече писах, е под всякаква критика и всъщност свършва в часовете, в които Солун или Истанбул примерно се събуждат. Хубавото поне е, че в София продължават да се появяват уютни и сипматични местенца, където човек може да прекара няколко часа, чувствайки се повече като на гости на добър приятел отколкото в заведение.

Двата бара Мементо ги вкарвам директно в тази графа. Единият е на ъгъла на Раковска и Гурко (бившият бар Моно до инфоцентъра на МВР) и е по-голям - с вътрешна и външна част.



Вторият е на Витошка и е съвсем миниатюрен, но пък толкова чаровен, че няма как да не стане любим.


Цветовете са много светли, обстановката е средиземноморска, модерна, разчупена. Пълно е с всякакви красиви неща, които са и интериор, но могат и да се закупят - съдчета и прибори за чай, кафе, коктейли и други красоти.


Има голямо разнообразие от топли, студени и ледени напитки, както и коктейли и дребни неща за хапване - сандвичи, кроасани, кукис и др. Обслужването е другият голям плюс. Хората зад баровете в Мементо не бих ги нарекла бармани, а по-скоро баристи - специалистите по кафе. Личи им, че най-малкото са изкарали курсове, защото е истинско удоволствие да наблюдаваш как приготвят напитките с точни и премерени жестове с помощта на красивите професионални кафе машини. Ако няма твърде много работа и имате късмет, барманът може и да се е поупражнявал в лате арт върху кафето и то да дойде с красива рисунка върху пяната.


Шест точки и за музиката, за богатия избор от вестници и списания, за красивите съдове.
Въобще, вземете да наминете и сами да проверите за какво става дума. Струва си.
.
.

7 коментара:

  1. брат ми е един от барманите в Мементо и по време на краткия ми престой в София заради Меллоу имах радостта да прекарам доста следобеди там. впечатленията ми се препокриват с твоите и мога също да го препоръчам като едно от най-симпатичните места в столицата. и мохитото е чудесно! както и сладкишите.

    хубаво лято и поздрави:)
    А.

    ОтговорИзтриване
  2. Амии,разходи се до Монте Негро.Здрави чукари и яки плажове
    http://www.nasamnatam.com/grad/Budva.html

    ОтговорИзтриване
  3. @Anchett Мерси и на теб също:)
    @ Valko С удовослтвие и при първа възможност:)Чувала съм, че в Будва е много красиво

    ОтговорИзтриване
  4. Накара ме да се разходя до там с фотоапарата :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Веднъж наминах и от тогава все си намирам повод да се отбия за по едно прекрасно рисувано лате. Освен от невероятната атмосфера, съм очарована и от вниманието на барманите/баристи към клиентите, страшно приветливи и винаги ми създават супер настроение :). Момчетата напълно заслужено взеха награди в Бариста шампионата, който се проведе наскоро, за съжаление май нямаше много интерес към него.

    ОтговорИзтриване
  6. за жалост нямаше и много инфо за него. аз разбрах постфактум, иначе щях поне да опитам да отида. милата година го гледах и беше доста интересно. тогава пак тяхно момче спечели.

    ОтговорИзтриване