сряда, 21 юли 2010 г.

"Плати колкото искаш" вече и в български ресторант


Преди време, ровейки из нета, попаднах на ресторантите от типа Pay what you want. В разгара на кризата няколко ресторантьори из Европа - в Лондон, Барселона, Берлин, Виена и др. предложиха на клиентите си сами да решат колко струва храната и обслужването, което им предлагат. В някои от тях промоцията важеше за определено меню, в други пък беше за цялото меню, но само за няколко месеца. Идеята е, чисто психологически да разтоварят клиентите си от неприятното задължение на конкретните цифрички в сметката и да им дадат свобода.

Странно, но повечето ресторантьори твърдяха, че всъщност са спечелили от това - клиентелата им се е увеличила, защото любопитството води нови гости, а повечето от тях плащали прилично, че и дори повече от необходимото-може би заради чувството за дълг и съвест, може би защото идеята им се е харесала. Та написах статия за тези ресторанти в сп. ХоРеМаг, където работех, после я пуснах и тук.

Иновативното мислене на тези хора много ми допадна, но бях убедена, че е невъзможно подобно нещо да се случи в България. Да, но съм сбъркала.

Преди броени дни се натъкнах случайно на ресторант Българска Завера в София - на ъгъла на бул. Тодор Александров и ул. Самуил, който предлага точно тази схема - промоционално меню "Плати колкото искаш".


Тъй като не вярвах на очите си, бързичко изтичах до там и се запознах с новата собственичка на ресторанта - Александра Пеева - много позитивен и усмихнат човек. И всичко се оказа истина.

Менюто е изискано и четирикурсно - салата, предястие, основно и десерт. А клиентите ще платят за консумацията точно толкова, колкото сметнат, че струва.
Оказа се, че Александра е прочела статията в ХоРеМаг и решила да пробва. А на мене пък това, разбира се, ми достави чисто професионален гъдел и хубавото чувство, че съм била полезна с идея :)

Подробности за ресторанта и менюто можете да научите от последвалата ми статия ето тук.
.
.

2 коментара: