събота, 27 октомври 2012 г.

Less wine, less Fun House The Clock

Едно е сигурно - на ул. Цар Асен 81 готвят вкусно. Вкусно беше и преди години, когато покритият с патина интериор в тъмнокафявата гама на винен ресторант  "Часовника" създаваше едно леко меланхолично настроение за нещо извън времето - сякаш ако ей сега дюшемето пропадне, все едно ще е в реда на нещата.
Вкусно бе и точно преди година, когато ресторантът отвори врати след обновяване, вече преименуван на Fun House The Clock. Нямам никаква идея какво точно собствениците визират под fun house - може би се отнася към значително по-цветния и с много повече настроение интериор, или пък факта, че ресторантът понякога влиза в ролята и на галерия.
Вкусно беше и преди дни, когато отново се отбих там.

 Снимка: от фейсбук страницата на FunHouse The Clock

Менюто е сравнително кратко, но с всичко необходимо. Акцентът върху средиземноморската кухня, преобладават готвените ястия във френски стил, има и изобилие и от морски продукти, сирена, колбаси, паста, ризото.
Десертите са на място - препоръка за шоколада със синьо сирене.
С две думи: с храната в "Часовника" нещата са що годе наред - заведението е в горния среден сегмент и като презентация, и като качество на продуктите, и за жалост като цени  (за добра вечеря - около 50 лв на човек с виното).

Страдах от известни липси все пак - за мое съжаление заекът май трайно е избягал от менюто. В случая липсваха и пилешките дробчета по провансалски, които иначе приготвят вълшебно, както и калмарите. Това поне май беше инцидентно.

Обстановката е симпатична и уютна - няколко отделни помещения, дълъг бар, много цветове, хубава градина. Обслужването също е по-скоро добро.

Обаче! Какво става с виното, е въпросът, който ме тормози. Без хубава винена листа някак са сакати нещата в ресторант, познат с етикета winehouse пред името си. Знам, че собствениците са ценители на виното. Помня и как преди ремонта отпразнувахме там рожден ден, който бе полят с над 10-12 бутилки вино, всички от различни изби, и това бе само малка част от предлагането. В страницата на ресторанта във фейсбук пък и сега публикуваната листа (в два варианта дори) е повече от изобилна.

На място сега обаче нещата стоят иначе: три-четири предложения в бяло - португалско от среден клас (свежо и непретенциозно вердельо 2011 на изба Ешпорао, която в последно време е акцент в ресторанта), гевюрцтраминер на Cono Sur в същия сегмент, новозеландски совиньон блан в малко по-горен клас и петгодишно бяло бургундско в по-скъпия сегмент.
С червените нещата са малко по-добре, но далече,много далече от преди и от онлайн листата. Не съм фен на менюта и винени листи, наподобяващи събраните съчинения на Вазов, но все пак...

Всъщност винена листа на място продължава да липсва. В дните веднага след освежаването това бе посочено като временно положение, но и сега сервитьорът носи бутилки на ръка за избор или пък ако искаш - може да надникнеш сам в хладилника или на рафта и да видиш с какво разполагат. Мнозина може и да си мислят, че това  е някакъв вид "сомелиерско отношение" към нещата, но пък знанията на сервитьора бяха далече под сомелиерските и въобще не виждам нужда някой да ме напътства в  толкова тесен избор от сравнително познати марки и изби.

Добрата новина е, че  всички вина в ресторанта са на цени + 10 лв над доставните. Поздравления за което.

В заключение - харесва ми да ходя в The Clock, обаче less wine, less fun!

P.S. Малка утеха е фактът, че има наливна бира Schoferhoffer и Bernard, ама пък точно Bernard-а също липсваше последния път...


6 коментара:

  1. Прекрасна рецензия :) и много точна :)

    взимаме си бележка и ще се постараем да дадем повече познания на сервитьорите си относно вината който предлагаме. За виненият лист има го но е съкратен до виното ни на месеца (както много точно определяте за този месец изба "Esporao" Португалия. Имаме желанието намирането на дадено вино при нас да е като късмет (печалба. Чувството :) Я какво си открих :)да е водещо. Лично ас обожавам да разглеждам винените рафтове в заведения и магазини и когато открия вино което съм опитвал и харесал и то е на приемлива цена се чувствам щастлив :) Това щастие се опитвам да предам и на клиентите ни. Виното винаги е сделка :) добро вино на добра цена ни е лозунг :) който всячески се опитваме да спазваме. Истината е че всеки месец избираме да предлагаме дадено вино което да отговаря на качество и цена очаквана от нашите клиенти. Което за съжаление ни затормозява да поддържаме огромен избор тъй като останалите бутилки тъй да се каже леко се неглижират както от клиентите така и от персонала за което се извинявам лично.

    И нека избора на вино не се свежда до просто четене на лист хартия нека се поровим по рафтовете нека почувстваме бутилката да ни каже ас съм вашето вино за този момент :) нека има чар и любопитство. А и все пак сме "Fun House" нека е малко по фън при нас от другаде :)

    С Уважение

    Иван Георгиев

    П.С.

    Fun House
    има политика за продажбата на вино във всичките си заведения чрез която насърчава
    консумацията на вино а именно нормирана +10лв. надценка
    Fun House
    печели от всяка бутилка вино едно и също и няма интерес вие да пиете
    скъпо вино а.Важното за нас е то да е добро и да подхожда на вашата храна.

    Наздраве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара:) и се съгласявам на 100%, че виното е лично и понякога дори съкровено изживяване. все пак ако удвоите предложенията никак няма да се разсърдя:))) аз съм от онези саможиви клиенти, които обичат тихо, без много приказки и съвети сами да си избират виното. за това и лично за мен листчето е улеснение. разбира се, хората са различни. а ценовата ви политика е чудесна, искрени поздравления и доскоро:))

      Изтриване
    2. От днес, 09.11.2012.г, на практика удвояваме вината, дори белите ги утрояваме като избор, но с винената листа политиката ни е да наблягаме на определени вина за всеки месец(малко или много познати) и за това акцентираме на определена винарна, а за останалите вина помагат сервитьорите ни, които да, не са сомелиери(как ли един сомелиер би дошъл да работи като сервитьор :)), но съм убеден, че превъзхождат като познания 95% от персонала в заведенията в България, да не кажа и 99%.Заекът се завръща в новото ни зимно меню, което до седмица ще е факт, заедно със свинският джолан и редица други. Така че, заповядайте при нас, за да проверите дали сме спазили обещанията си :)

      С уважение:
      Павел Петков(от персонала във Funhouse TheClock)

      Изтриване
    3. чудесни новини - и за виното и за заека и за останалите неща:)а всъщност това с вино/изба на месеца е чудесен подход, нямам нищо против него, напротив. с удоволствие ще намина скоро отново:)
      Поздрави

      Изтриване
  2. E хайде, неточната или липсваща пунктуация някак си ще я преживея, обаче да пишете ас аС!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, да, това мое възмущение беше към коментара на Иван Георгиев, а не за статията!

    ОтговорИзтриване