понеделник, 1 октомври 2012 г.

Пътеводител на винения пътешественик

Надявам се предходният пост да не ви е отчаял и отказал съвсем от опитите за винен туризъм, защото все пак има изби, които опитват да го правят - къде по-добре, къде по-зле. Това е опит за ориентация в картата (също така написан за сп. Бакхус. )  В най-популярното й издание, което се намира и в книжарниците, на винарската карта има отбелязани цели 135 изби. Малка част от тях обаче предлагат посещения, а в още по-малка част би било наистина интересно и приятно да се гостува.

Нескромно твърдя, че по-подробен пътеводител няма да намерите, така че enjoy!

P.S. Изрично отбелязвам, че този пост не коментира качеството на виното, което съответните изби произвеждат и предлагат, а само накратко описва къде и доколко има възможности за посещения/нощувка/дегустация/хранене.

Северозапад
В тази наистина красива част на България за съжаление няма много изби, които да са помислили по-сериозно за винен туризъм.  

Снимка: Шато Бургозоне

Звездата тук определено е шато „Бургозоне” на река Дунав срещу живописния остров Есперанто. Комплексът още не е 100% завършен, но вече предлага дегустации - с предварителна заявка.

Шато Де Вал до Градец, на 15 км от западно от Видин, е друга интересна изба, но няма навик редовно да посереща гости, макар че с предварително обаждане едва ли ще ви откажат визита в красивата къща.

Екзотични са дегустацииите на винарска изба „Магура“ в „Прилепната галерия“ на пещерата Магура, където отлежават бутилките с естествено пенливо вино на избата. Задължително е да се обадите поне седмица преди посещението.

Снимка: изба Магура

Регионът на Плевен

Градът, в който вероятно ще стане нов дом за Държавната агенция  за лозата и виното, не е избран случайно. Там се намира и Института по лозарство и винарство, както и единственият в България Музей на виното. Създаден по инициативна на собственика на местната изба шато „Кайлъка”, музеят е разположен в пещера в едноименния парк и освен вината на „Кайлъка”, съхранява над 6000 вида вина от всички краища на България. Освен да закупите вино, можете и да дегустирате, както и да изслушате някоя от беседите.  Едва на двеста метра от него са разположени и лозовите масиви на шато „Кайлъка”.

Снимка: Музей на виното - Плевен

Търново

Търновския регион не е особено наситен с винарски изби. Доайенът тук е винпром Лясковец - едно от най-старите места за провеждане на винени дегустации и туристически посещения -още от социалистическо време. Макар, че самата изба все още не е направила нито крачка напред и в страни от същото това време – като външен вид най-малко, ентусизмът, с който хората от избата подхождат към туризма и дегустациите, е наистина достоен за уважение. Интересни са експонати от музейната сбирка, римската преса за грозде и артефактите от историята на избата

Русе

В Русе, спор няма, задължителната спирка е форт "Левент Табия”, където се помещава "Винарска къща Русе”, по-известна с търговското име на разкошните си вина –„Левента”. 

Ресторантът винарна се състои от пет тематични зали,  както и дегустационна зала. 

Освен на наистина качествено вино, тук можете да се насладите на добра кулинария. А най-добре е да съчетаете и двете - специално за ценителите на вина се предлагат четиристепенни и шестстепенни винени вечери.

Снимка: Левента

В близкото село Нисово – на около 15 км южно от Русе, в живописното дефиле на р. Русенски Лом е малката семейна изба  Horse Valley на  «Райнов и синове". Избата  е малък бутиков проект, в който можете да опитате интересни вина с локален характер. Обадете се предварително, за да подготвят дегустацията.

Стара Загора – Сливен - Карнобат

Винарска изба „Едоардо Миролио” до новозагорското село Еленово опредено заслужава посещение. 

Модерната постройка е разположена сред лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади. Луксозният хотел „Соли Инвикто” с ресторант и дегустационна зала над винарната допълват картината. 



Допълнителна атракция е риболова. Ако желаете само да разгледате избата, без да отсядате в хотела, трябва да се свържете предварително с винарната.


Снимка: изба Едоардо Миролио

„Мидалидаре Естейт” в село Могилово близо до Чирпан е една от най-модерните български изби – и като външен вид и като начин на производство. Традиционните винени турове и дегустации  се правят всеки ден от 10 до 17ч, без официалните празници. За групи от над 6 души се обадете предварително.

Снимка: Мидалидаре

Всеки е заглеждал симпатичното шато “Windy Hills”, кацнало на пътя към морето, близо до Сливен.  Е, някой ден просто можете да се отбиете за обяд с дегустация и винен тур в имението (с предварително обаждане, не забравяйте). Ако ви допадне, може и да отседнете  в четиризвздната хотелска част на шатото.

Снимка: Windy Hills

В района на Сливен друга спирка е "Къщата на виното" на Домейн Бойар в изба „Сините скали”. Имайте предвид, че е отворена за дегустации между 9:00 и 16:00 часа само в делнични дни. Заявките извън това работно време се уговарят предварително. Обиколката на избата трае около два часа и включва три варианта за дегустации.

Винарска изба „Братя Минкови“ до Карнобат е сравнително нова дестинация за винен туризъм. В избата във възроженски стил се дегустират вина и се комбинират с ястия от националната и световна кухня. Не липсва и тематичната разходка – лозя, производствени процеси, помещения за отлежаване, които в случая са два подземни тунела от по 80 м.
Избата разполага с две музейни части, които разказват историята на възрожденското винарско семейство Минкови и традицията на винопроизводството в Карнобатския регион. Контактът с избата става чрез запитване в електронна форма през уебсайта й...хмммм

Снимка: Изба братя Минкови

Черноморието

Шато Медово, съвсем наскоро прекръстено на шато Рубаят, в едноименното село Медово на 20-тина км от Слънчев бряг е една интересна лятна отбивка. Заради голямото туристическо движение през летния сезон няма нужда от предварителни уговорки. Дегустациите се провеждат в специално оборудвана зала на комплекса, чиято хотелска част работи целогодишно. Атракция е улицата на занаятите по модел, подобен на този в Етъра. Шато Медово е собственост на винекс Преслав а в дегустациите са включени основно вина от марката Хан Крум. В скъпия пакет обаче са подбрани най-сполучливите вина от няколкото бранда на винекс Преслав.


Снимка: Шато Медово

В Поморие винената спирка се намира в хотелския комплекс „Виа Понтика”, част от веригата "Феста", към който има действаща винарска изба, построена в далечната 1932 г. Естествено напълно реновирана. Избата предлага дегустации на вина и други напитки на ‘’Черноморско злато’’ – собствениците на комплекса, посещение в енотеката и ресторант с традиционно българско меню.

Снимка: комплекс Via Pontica

Местността Кошарите до Поморие се намира и сравнително новата изба Тохун, която произвежда вина с марката Сороко. В уебсайта няма конкретна информация за провеждани деустации, но пък модерно изглеждащата изба си има дегОстационна, така че предполага се, че и това се случва.

Принтскин от сайта на Тохун

На Северното Черноморие, разбира се, спирката е Евксиноград  -  лятна резиденция на княз Алексндър I Батемберг. Под двореца се намира избата построена за нуждите на царското семейство.  Тя функционира и днес и е отворена за посетители. Може да дегустирате 12 бели вина и 7 вида коняци, най-известният сред които е Евксиняк.

Средна гора

Шато Копса  до Карлово е избата в България, която може би се доближава най-много до представата за шато – замък върху естествено възвишение, а наоколо – лозя.

Избата предлага настаняване в хотелска част, ресторант с фини ястия, разбира се – дегустации и презентации.

Атракция е разходката с файтон с конски впряг в Розовата долина. 



Снимка: Шато Копса

Близо до Хисаря е комплекс Старосел, който също предлага настаняване, дегустации, но също и винени СПА процедури и редица спортни атракции като лов, риболов, джип сафари и др. Интересна тук е самата дегустационна, която е изградена по подобие на вътрешността на тракийски (гръцки) храм.



Маршрутът се допълва от малката градска изба Румелия в Панагюрище, която предлага да опитате вината от серията Мерул в уютна туристическа дегустационна рип бар, както и три стаи за настаняване.

Пловдив

В един от най-винените региони на България, логично има и най-голямо разбообразие. В самия град е "Винарско имение Драгомир" – една модерна, все още градска изба, поне докато стане готов разкошния комплекс, който „Драгомир” започва да избражда в едноименното село наблизо. Помещението за дегустации е с модерен интериор, с усещане за изискан ресторант. Прдставянето на избата и дегустацията обикновено водят самите собственици на винарната, които са и създателите им. Дегустациите са с по пет вина и подходящи хапки, но може да се организира и вечеря, с индивидуално изработено четири степенно меню, предложено от гост готвач. Признавам, че на това място съм абсолютен фен!

Снимка: Изба Драгомир

За истинско преживяване тип "релакс насред нищото" подходящ избор е изба BessaValley  до село Огняново, Пазарджик. Стандартните дегустации на вината с марка „Енира”, разходка из впечатляващата изба и лозята наоколо, могат да се случат без предварителна заявка всеки делничен ден до 15 ч следобед.

Снимка: Беса Вали

Посещения са възможни и във винарска изба Загрейголям, разгърнат комплекс насред море от лозя, към които се открива гледка от дегустационната зала. За да посетите „Загрей” трябва да сте поне петима души и да се обадите предварително.

Още няколко по-малки и непретенциозни изби в региона предлагат дегустации - „Пълдин” в Перущица и винарска изба Благови , на 3 км от Пловдив.

Предпочитаната от мнозина дестинация обаче е Брестовица. Градчето е приютило няколко изби, най-старата от които е винарска изба Брестовица - класическа френска “надземна изба”, изградена по проект на френски инженери в края на 30 `те години на миналия век. Избата предлага дегустации на своите малки серии от червени вина.

Вино и SPA хотел Todoroff  е другата спирка. Тук предлагат настаняване, винено спа и още забавления, но ако искате просто да опитате виното, Тодорофф има пет различни пакета – със сухи месета, с „гурме” (хайде, хайде) хапки, с обяд или вечеря и различен брой вина.

Снимка: изба Тодорофф

Третата спирка в градчето е винарска изба “Villa Vinifera”, която предлага класически винен тур – с проследяване на технологичния процес, помещенията за отлежаване, дегустации на вина и ракии, водени от професионален технолог и комбинирани с мезета, както и възможността да си бутилирате собствена бутилка за спомен.

Сакар

Топлият и мек климат на Сакар привлича все повече интереса на винарите, а вината, които те създават са също така топли и меки. Дали заради отдалечеността на този регион или друго, но малко от избите там са отворени за туризъм и посещения. Гостоприемна точка е изба „Катаржина”.

С предварително обаждане тя предлага  винен тур из лозята и имението с дегустация. Също така може да организира обяд или вечеря, да ви съдейства с резервация в хотел в Свиленград или и с посещението на забележителностите. Трябва да призная, че мястото е наистина прекрасно - красиво, различно, топло, дори някак мистично, а избата е сред най-забележителните в България. (Снимка: Катаржина)

Пиринският край

Мелник е може би най-популярната винена дестинация в България. В градчето няма "истински" изби – с голямо призоводство, но чарът му са старинните къщи, които предлагат прословутото мелнишко вино и вкусни гозби. Най-известна сред тях е Кордопуловата къща  - построена специално за съхранение и търговия на вино.

Друга атракция е изба „При Шестака”. Това е едно от старите семейства, останали да живеят в Мелник със 120 годишна история във винопроизводството. Освен да ви нагостят и почерпят със собствено вино, те организират и обиколки на различни винени места в региона.

Наблизо е винарска изба „Синтика” в Сандански  - модерен комплекс с хотелска част, наследник на стар винарски комплекс, от който днес е запазена единствено подземната изба за отлежаване. Мястото е подходящо както за почивка, така и просто за винен тур с дегустация, а бонус е  разкошната  градина с редки екзотични растителни видове.

Снимка: изба Кьосев

Докато сте в региона можете да посетите и мъничката изба "Кьосев" в село Илинденци. Освен традиционните дегустации на вино, собствениците предлагат кулинарни допълнения, както и настаняване в „Къщата за винен туризъм” в двора. Едва ли има смисъл да хваля природните дадености на региона, но ако ви дойде природата твърде много – в къщата има и безжичен интернет. Йей!


3 коментара:

  1. Пропуснати са доста изби в района на Харманли и Любимец в иначе "обстойния" ви очерк.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина посочените изби предлагат добър винен туризъм, но не мисля, че публикацията ви е обективна и пропускате много имена! "Villa Yustina" в с. Устина, " Castra Rubra", Salla Estate са само малка част от пропуснатите от Вас изби, които предлагат не само качествени вина, но и качествен винен туризъм, който силно убягва в някои от посочените от Вас изби. Не случайно има издадена книга "Винени маршрути" със селекция от 60 винарски изби, чиито автори, за разлика от автора на тази статия, са ги обиколили всички.

      Изтриване
  2. Много красив двор на къщата.Точно да можеш да поставиш всичко което имаш нужда за да прекараш весело със семейството си.Виното особено през зимата и у нас е на доста голяма почит, да пътуваш и да пробваш различни вина е страхотно. Както пишете и вие по пет вина и подходящи хапки, е страхотно изкарване на дните.Снимките са красиви радвам се че ни показвате тези места, дали може и ние да дойдем когато решим или е само с предварителни резервации.Има богат избор на изби и според мен у нас те първа ще се развиват.

    ОтговорИзтриване