неделя, 11 март 2012 г.

Новозеландски совиньон блан с мехурчета



Тази зима трудно се разделих с бялото вино. Едва през ледения декември се предадох и признах, че може би е ред на нещо по-таниново към съответно и по-калоричните вечери. И въпреки че още много червени вина чакат ред - и за писане и за пиене - краят на зимата вече се усеща и бързам да ви кажа нещо много важно:

Тичайте да си купите бутилка пенлив совиньон блан Vicar's Choice на новозеландската изба Saint Clair от Марлборо, защото това е един от най-вкусните и вдъхновяващи начини да се пренастроите на пролетна вълна.

Vicar's Choice е пълен разкош, който съчетава две от най-хубавите неща, случвали се някога във винарството - новозеландския совиньон блан и мехурчетата. Като всеки уважаващ себе си совиньон блан от Марлборо и този е изключително ароматен с преобладаващо тропически плодове, а ако се постараете на вкус ще усетите и лайм, пъпеш, мъничко грейпфрут.
Супер свежо и живо вино, което в комбинация с мехурчетата, създава усмивки, настроение и онзи "мммммм"-коментар с повдигане на веждите. Не преувеличавам, честна дума.

Цената му е около 21-22 лв (в Карфур и Касавино), но си струва всяка стотинка и  не бих го заменила и за най-доброто просеко, кава или каквото и да е друго пенливо вино. Сравнение с шампанско не бих направила, защото просто не е честно.
Удоволствие е да се пие точно както си е, но ако искате да е в комбинация с храна - ключовата думичка е морски дарове.

Искам да обърна специално внимание на тапата, защото за първи път виждам такава - с прост механизъм, който спестява цялото бутане, дърпане, криене, приклякане и примижване, както и рискът от счупени прозорци, лампи и извадени очи.
Просто натискате кафявата част на пластмасовата тапа,  като същевременно другата част се издърпва нагоре. По същия начин, както се борави и с капачките на минералната вода в спортни опаковки например. Тапата може да се ползва многократно, аз лично си я запазих.

Няколко думи за избата  - Saint Clair е семейна изба, която произвежда вина от 1994 година, но  собствениците, Нийл и Джуди Иботсон, се занимават с винопроизводство от близо 35 години. Името на имението идва от първите собственици на земята и прилежащите й лозя - фамилията Синклер. Днес тази семейна изба (под семейна имам предвид, че наистина цялтото семейство е заето в процеса) притежава внушителни площи с бели сортове - совиньон блан, пино гри, ризлинг, шардоне, вионие и гевюрцтраминер, но също и с червени - пино ноар, шираз и мерло.

Част от лозята на избата
В България се внася немалка част от портфолиото на избата, предимно бели вина, но също и пино ноар и малко шираз. Повечето са под марката Сен Клер, но сякаш най-разпространен е ето този, малко анонимнен на пръв поглед, совиньон блан на доста изгодната цена от 14 лв. Всъщност за всичко налично от тази изба у нас можете да се осведомите ето тук.

1 коментар: