Черноморското село Варвара получи своите 30 минути слава някъде между 2005 и 2008 година, когато икономиката се беше устремила нагоре, когато доходите все пак растяха и когато строителният бум обещаваше да превърне Черноморието в една мегарезиденция. Тогава "младата творческа интелигенция" откри чара на това малко рибарско селце, което дори не разполага с читав плаж, но за сметка на това осигурява специфична романтика – една друга, лично нейна си реалност, различна от тази на средностатистическата скука на север (Царево) и второкласната чалга на юг (Ахтопол).
В резултат на това Варвара се сдоби с ново кметство в традиционното за община Царево жълто-оранжево, с нова църква и тук таме с нов асфалт и тротоари. Друга придобивка от това бурно време са няколкото по-големи и по-малки хотела, които в настоящия момент стоят празни и един-два нови магазина.
Новата църква във Варвара
Аз лично обаче помня Варвара от годините, когато църквата на завоя не съществуваше, а античният смесен магазин в „центъра” на селото все още май беше единственият работещ. Варвара в гимназиалните ми години беше най-престижната Джулая морнинг дестинация. На голямата поляна зад въпросния магазин, която днес е почти изцяло строително усвоена, в края на 90-те се събираха само най-готините – хипари, пънкари, рокери и всички други почитатели на алтернативната култура.
Старият смесен магазин
Блусарят Дари свиреше с часове, подрепян и от други самоуки музиканти, лееше се евтин алкохол, въртеше се безгранично количество ганджа, десетки новосформирани двойки се натискаха в шубраците наоколо и животът за няколко часа се превръщаше в хедонистично откровение. Някъде в малките часове цялата хипи процесия дружно се изнасяше към т.нар. метално дърво над скалите и там дочакваше "мистерията", наречена изгревът на слънцето в първия ден на юли.
Сега може би звучи малко идиотско, но когато си на 16 години, подобно преживяване автоматично се превръщаше в жизнеутвърждаващо за ценностната система на хората от моето поколение, заклещени между тотално неразбираемото минало и недостижимото бъдеще на лайфстйл културата, която наблюдавахме по западните телевизии и за която копнеехме, но която никога не достигаше на време до нас. Когато тя все пак намираше пътя до България, ние вече не я искахме, защото я бяхме надраснали. Искахме нещо друго, което също идваше твърде късно. И така до ден днешен.
При Димо
Но да се върна на темата. Този същият пиков момент между 2005 и 2008 беше и шансът за експанзия на горе долу единствената свястна кръчма в селото – всеизвестната При Димо. Някога При Димо беше едно малко семейно заведение, което днес обаче покрива значителна част от площта на селото и е в състояние да побере в себе си поне два самолета гладни туристи.
Маринован октопод
Изненадващо, но предложенията в кухнята са се обогатили, без сериозно да пострадат в качествено отношение. Разбира се, рибата – в почти всичките й възможни за нашите ширини варианти е доминираща. Предлагат я печена, пържена, на пара, маринована. Миди, раци, рапани, октопод, скариди, калмари, хайвер и всякакви други вариации на морския свят също са в изобилие, но съвсем не са за пропускане и специфичните за заведението местни специалитети и разядки, които най-добре си тичкат с една-три-пет благи ракийки. Или пък мастички.
Жабешки бутчета
Скордаля
Тази година се озовахме в При Димо една късна и облачна сутрин и съвсем без да искаме успяхме да закусим със следното меню:
Старци разбойници
Малко нещо арт инсталации межди двете кръми, които са на броени метри една от друга
За съжаление другата придобивка на селото от времената на слава – кръчмата „Старци разбойници” отваряше едва в 5 следобед и не дочакахме да проверим с какво могат да ни зарадват там. Иначе пазя добри спомени от лятото на 2006 или 2007 година, когато ресторантчето беше чисто ново и впечатляваше с модерната си за тези географски ширини визия, а и кухня. Миналото лято „Старци разбойници” се продаваше за малко над 200 000 евро. Към настоящия момент обаче нямам представа дали е сменил собствениците си. Това в крайна сметка е ирелевантно ако храната да продължава да бъде все така вкусна.
В крайна сметка, ако прекарвате почивката си наблизо или просто ако имате път към този край, не пропускайте да похапнете във Варвара. Преживяването е наистина неочаквано интересно.
.
.
Изглежда страхотно, много хубави снимки, мерси че ги споделихте
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за кратката виртуална разходка - беше очарователна! Миналата година отидохме да почиваме в шумните големи курорти и ни дойде в повече. Тази година ми се иска някое тихо, китно местенце като това. Не спомена квартири и цени, ако имаш някаква информация ще се радвам да чуя.
ОтговорИзтриванеАз лично отсядам в Синеморец, тъй като във Варвара няма нормален плаж, а обикновено съм без кола. А и няма почти нищо друго освен При Димо(който дава и стаи под наем). Но във Варвара има доста къщи, които дават квартири, има и няколко хотелчета. Просто трябва да провериш през google. В Синеморец също има десетки варианти, както и в Ахтопол.
ИзтриванеЗа съжаление мнението ми за "При Димо" е твърде негативно, поради непростимо немърливо обслужване. Настаниха ни на непочистена маса и в рамките на 35 мин никой не благоволи да я разчисти, нито дойде да ни вземе поръчката. В същата тази времева рамка 3 пъти помолихме да си поръчаме нещо, както се подразбира - безрезултатно. В същото време свободната съседната маса беше мудно разчиствана...
ОтговорИзтриванеМисля,че не сте прав.Миналата година бях за панаира там и вечерях в този ресторант.Бяхме двамата с моятя съпруга .Въпреки,че нямаше места и персонала явно малък,бяхме настанени от една много мила и любезна сервитьорка ,която от своя страна ни предложи страхотно меню на което се насладихме.Следващите 5 дни всеки ден вечеряхме в този ресторант при същата сервитьорка ,която ни помогна да опитаме едни от най-хубавите ястия .За нас това беше едно страхотно изживяване далеч от забързания и напрегнат живот в София.
ИзтриванеТова село изглежда много интересно и приятно, заслужава да отидем, благодаря за статията.
ОтговорИзтриванеНе се смятам за голяма кулинарка, но винаги когато имам свободно време се опитвам да изненадам семейството ми с домашни ястия или хляб, който те винаги хапват с голямо удоволствие.Благодаря за тази статия и вкусни ястия,които ни показвате.Не съм била във Варвара но изглежда приятно особено пролетта когато всичко ще бъде така зелено и свежо.Нямаше да се сетя, че това може да са едни жабешки бутчета, изглежда така добре приготвени, но никога не съм опитвала и се надявам да не ги и и опитвам.Когато едно село е по малко то толкова по оценяваме нещата,които имаме там....странно нали!?
ОтговорИзтриванеКолкото по-малко шопи - толкова по-добре. Много хубаво, че не ви харесва и капризничите, стойте си в София и ние не примираме за вас. На нас пък много ни харесва да не говорим, че пропуснахме 3 празника заради заети от шопски селяни нашествия. Благодарим ти Димо за всичко. От Поморийската група и не взимай шопите на сериозно - все пак са провинция нали не са на морето /Хемингуей/
ОтговорИзтриване