петък, 13 август 2010 г.

Party street Shishman

Добрите идеи понякога трудно пробиват, но не и когато има остра нужда от тях. Обикновено повече критикувам визията (или често липсата й) на Столична община за града, но инициативата "София диша", подета от столичния ДСБ зам.-кмет по културата Христо Ангеличин, заслужава похвала. Три поредни недели дни, стартирайки от настоящата, "Шишман" ще е пешеходна шоузона с музика, спорт и забавления. Отсечката от Графа до Парламента ще е забранена за автомобили и ще се превърне в "истинска европейска централна улица".

Нищо ново не сме открили, просто се опитваме да пренесем на софийска почва една чудесна практика от други европейски и световни градове. В Париж например всяко лято затварят улицата по цялото протежение на река Сена, а в Ню Йорк - площадът Таймс Скуеър и на него практикуват йога. Идеята е поне за малко да създадем един"зелен" път, който да свързва част от централните паркове, разказа Ангеличин.
Друга идея на инициативата е подтикне към обществен дебат за града, за начините, по които се придвижваме, за въздуха, който дишаме, за зелените алтернативи с по-малко автомобили и шум.

Програмата включва творчески работилници, спорт, игри, театрални пърформънси, музика и т.н. В уличната фиеста ще участват циркови и театрални артисти - клоуни, жонгльори, артисти на кокили, мимове и др. Музикалната част е поверена на софийските улични музиканти, на различни джаз и класически банди, както и на диджеи. А по средата на улицата даже ще има роял, обеща столичния зам.-кмет. По време на празника ще се проведат и турнири по мини тенис, бадмингтон, дартс, джаги, народна топка и други. Столична община очаква към инициативата да се присъединят и много скейтбордисти, кънкъори, велосипедисти - всички онези, които са избрали алтернативни начини на придвижване в града.

Миналата година имаше Гролш парти на Шишман и мяй никак не беше зле:)
снимката е на Дневник

Любимите ни барове ще се включат активно в акцията. Околните магазинчета също няма да бездействат. Например магазин Under construction на съседната ул. "Паренсов"ще изнесе на Шишман специален щанд с нова колекция тишърти с картини на българска художничка.

Отдавана искаме София да си има поне едно място, където правилата са малко по-различни. Където баровете и ресторантите не затварят градините си в десет, където можеш да намериш някакъв нощен живот и през седмицата, където да не слаломираш между колите, където улицата не е паркинг и въобще където да знаеш, че ето тук е фън зоната. Шишман е идеалното място за това. Дано тези три недели да покълнат по-нататък в нещо по-ежедневно. Или поне ежеуикендно.

По думите на инициатора, участниците в програмата са се включили абсолютно доброволно. Общината няма да похарчи никакви средства. Може би ще единствено живеещите там няма да са на 100% доволни, тъй като ще трябва да махнат колите си от улицата, но пък хайде сега, август е, неделя, София е празна.
.
.

4 коментара:

  1. Да, идеята е прекрасна, а всъщност - много стара, така че все пак проби трудно :) В развитие тя предполага "Шишман" да стане пешеходна улица, посветена на развлечения култура първо за целия летен сезон, а някой ден - и целогодишно. Разположението на улицата, архитектурата, създадените традиции - всичко е аргумент "ЗА".

    ОтговорИзтриване
  2. Много стискам палци да стане, има си нужда.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно :)
    Жалко, че ще изпусна първите две недели, но се надявам инициативата да се превърне в постоянно състояние.

    ОтговорИзтриване
  4. "София дишa", "Големият пикник на София".. а и много други, знайни и незнайни инициативи, под чиято реализация стои едно име-Христо Ангеличин или - заместник-кметът с колелото. Човекът, който успя да събере на едно място различни групи по интереси, да покаже на всички софиянци една различна градска енергия, да събуди заспалия културен живот на столицата, би бил възможно най-подходящият кандидат на автентичната десница за кмет на София. Време е..необременени лица като Христо Ангеличин да бъдат начело на синята идея и възродят дясното управление. София се нуждае от кмет, който има дългосрочна визия, а само за 5 месеца като зам.-кмет, Ангеличин доказа с работата си, че притежава всички необходими качества.

    ОтговорИзтриване