вторник, 6 юли 2010 г.

Пуснаха "Алея първа"

Днес стана ясно, че ДНСК все пак разрешава строежа на скандалната "Алея Първа" във Варна. Подробностите по цялата вбесяваща история можете да прочетете ето тук.
Забележително е как след цялото перчене, че ще спре сделката и ще съди главния архитект на Варна, ДНСК тихинко отстъпи с обяснения, че не можел да спре строеж, който не бил започнал. Но пък арх. Петър Йорданов все пак щял да бъде санкциониран за това, че е издал строителни разрешителни за сгради преди да издаде разрешения за укрепителни съоръжения. Значи нарушени процедури има, но проектът не може да бъде спрян, защото не е започнал и все пак разрешение му се дава. Честно казано аз по-голям абсурд, не само юридически ами и чисто логичен, не съм чувала.

Сред всички извадени нарушения по продажбата, не се намери ни едно, което да се превърне в препъни камъче. Софийския съд прехвърли топката на варненския, защото на софийска територия нарушения намало. Министър Плевналиев се оказва базгласна буква и колкото и да протестира, че не бил разрешавал строеж на хотели, а само укрепителни съоръжения, няма никакво значение. А Бойко изначално се фръцва сърдито, когато някой журналист се осмели да спомене думите ТИМ и "Алея Първа".

Ако някой си е мислел въобще, че с политическите чадъри от виско ниво за групировки се е свършило, нека да помисли пак. А ТИМ са толкова нагли, че на всичко отгоре искат половин милион обезщетение за "уронен престиж" от НПО-то, една гражданска организация, която протестираше срещу реализацията на "Алея първа". Ако до няколко дни не получат парите, щели да ги съдят за същата сума.

Хайде сега всички варналии, които са посмяли да надигнат глас срещу местните велможи, да отупат джобовете и да съберат за глоба "Мълчи и трай!".
.
.

10 коментара:

  1. e,ne mislja che tolkova trjabva da se vdiga shum. Skoro tova shte e ljubimo mjasto na turisti i varnenci s barove, restoranti pri tova v luxozna obstanovka. Kvo po got ot tova.

    ОтговорИзтриване
  2. дано да им паднат хотелите с едно хубаво свлачище

    ОтговорИзтриване
  3. Първо да мине сезона,че да няма пострадали и после вече да падат:))

    ОтговорИзтриване
  4. da gi eba w maikata tiq mo6ennici

    ОтговорИзтриване
  5. Проекта "Алея първа" е от съществено значение за Варна а и за цяла България. Не разбрахте ли, че сделката е законна и там ще се строи!!! Аман от лаладжии!

    ОтговорИзтриване
  6. Това ще е любимо място на всички селяни и боклуци, варненци вече не стъпват на магистралата, наречена "Алея първа".

    ОтговорИзтриване
  7. от съществено значение може да е за тебе, да се правиш на политически гъзар във Варна. не знам как още хотели на плажа, в морската градина на града, може да е от съществено значение за страната. не ми говори глупости. сделката е в нарушение на поне пет закона. я ми обясни как се сдобиваш с държавна земя без решение на МС? аман от двойни стандарти, които никога няма да спрат. градската гради е ГРАДИНА. а не хотелски комплекс. малко ли си имате наоколо такива?
    да отговоря и на първия коментирал неглижар: ми сещам се едно нещо, което е по-гот от поредните лускозни хотели, барове и ресторанти - например,ей така за разнообразие да се спразват законите.

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко изглежда много хубаво като проект, въпроса е дали достъпа до алея първа ще е свободна. Защото ако имат безкористен характер намеренията на ТИМ, нека ги изложат пред Варненци. Но като се има предвид алчната им душичка, ме съмнява че скоро варненци ще им бъде отнет свободният достъп до централния плаж + буните, което си е чист абсурд. Ще ходим по чукарите на плаж. Абе загубена работа - тук в България никой не спазва правила. От едрите риби, та до селяците по пътя. Явно и ББ не може да се справи. Трябва ни един Чилаверт, колкото и да е утопично.

    ОтговорИзтриване
  9. Г-н Трайков, чувалили сте някога за градоустройство? Това е една наука, която се занимава с градска среда и с въздействието ѝ върху хората. Е, проектът за "Алея Първа" е едно, меко казано, недоразумение от градоустройствена гледна точка. И няма сериозен архитект, който да Ви каже друго. Не, не говоря за смешниците, които се кичат с тази титла в България, раздават си бутафорни награди и се пъчат по платени списания и на които в останалата Европа няма да им дадат да проектират и гараж. Говоря за архитектите в нормалните държави (или нормалните архитекти в България, които обаче никога нямат думата), за които урбанизъм не е празна дума и които са запознати с простия факт че туризъм без качествена градска среда не може да се прави. Които няма да направят компромис с професионализма си, за да угодят на дебеловрат инвеститор, който разбира от архитектура колкото Веско Маринов от качествена музика. Лудостта, която се случва по българското Черноморие, няма аналог в Европа. И колкото и бавно да заграяват местните инвеститори, все някой ден ще трябва да се комфортират с този факт. Но тогава вероятно ще е късно.

    ОтговорИзтриване
  10. Слави, дано повечето варненци да не са на твоя акъл. Сделката била добра, естествено, но за ТИМ, и не е сделка, а кражба на земя без търг. Разлика в цената на пазара е повече от 70 милиона евро, а Бойко гони кокошкари тук и там за някой и дръг милион. Друг е въпроса дали варнеци са съграсни да продават изобщо.
    И как на този "архитект" Марин да му повериш брега на Варна, той още сади на пясъка найлонови палми, хората решиха че се е "ограмотил" като махна старите.

    ОтговорИзтриване