събота, 3 юли 2010 г.

Зелени работи

На зеленото скоро няма да му мине модата, защото може пък да не е мода, а нов начин на мислене и то добър такъв. Наскоро Дания въведе закон, който задължава всички нови сгради да имат зелени покриви. Идеята е до 2025 Копенхаген да стане въглеродо-неутрален град. Северните страни са доста напред в зелено отношение, като Стокхолм е модел за всички, които харесват концепцията за екоград. Причината е може би във високия стандарт на Севера или заради самите нации, които винаги са имали по-дълбока връзка с природата, отколкото останалите народи в Европа.
Разбира се, и другаде в Европа има добри примери за зелено отношение и дизайн. Ето няколко от последните, реализирани наскоро, и все още нереализирани проекти.

Това е тренировъчен футболен център с игрище и прилежаща сграда във Франция, чийто зелен покрив просто се слива с игрището.

Проектът за новият изложбен център в Малмьо, Швеция предвижда сградата да има огромен зелен покрив.

Бъргъркинг във Вагхойзел, Германия. Сградата се поддържа изцяло със солари и ветрогенератор. Специалистите все още не знаят как да се отнасят към подобни инициативи. Сградата е супер, но все пак говорим за ресторант за бързо хранене, който предлага масова, нездравословна храна. А това е в директен конфликт с идеята за еко, природосъобразно и зелено.

Тази зелена покривка не е просто парк, а е покривът на педиатрична клиника във Флоренция.

И накрая: Музей на дърветата! Той е отворил врати наскоро, близо до Цюрих в Швейцария, разбира се, на открито - в землището на манастир от 14-ти век и съдържа над 2000 уникални дървесни вида. Дизайнът е дело на швейцарския ландшафтен архитект Ензо Енеа, а част от експонатите са и лично негови. Странно хоби-да колекционираш дървета, но човекът го е правил цели 17 години.
На част от дърветата - около 50 вида, е обърнато сериозно внимание и към тях са прикрепени специални инсталации, които да ги отличат. Сигурно и за това се нарича музей, а не парк и се влиза с входна такса.
.
.

1 коментар:

  1. Озелененият покрив НЕ прави една къща зелена. Като начало озеленяването увеличава товара върху конструкцията. Като се сметне вложената енергия, почвайки още с производството на материалите, зеления покрив изобщо не е зелен. Истински зелените неща в строителството далеч не са толкова поетични - вакуумни колектори, изолации, олекотени конструции, ползване на дъждовна вода за миене на тоалетните и дори една хитра системка, при която отпадните води от къщата топлят постъпващата студена. В нормалните държави намерението да строиш "зелено" ти носи някаква форма на субсидия. Най-зеленото нещо, което може да се направи в България, е да се редуцират гиганските загуби на питейна вода, които заради остарялата инфраструктура буквално изтичат в канала. Има и още неща, главно свързани с оптимизация. Именно затова отношението ми към "еко"-истерията е ужасно двойствено. Повечето неща, които се рекламират като "еко" може да са много фешън, но далеч не са зелени.

    ОтговорИзтриване