сряда, 30 юни 2010 г.

Престъпна безотговорност!

Вчера научих история, която ще ви споделя, защото е абсурдна и възмутителна, и нямам думи да опиша отвращението си от замесените в нея хора и организациите и институциите, които те представляват. Напоследък в София се случват готини музикални събития – фестивали, концерти. Както знаете, наскоро на Националния стадион свириха и Рамщайн. Мои познати са отишли да ги слушат – много готина двойка, имат и малко бебе, измъкнали се за няколко часа, за да идат на концерт и да се позабавляват. Всичко чудесно, но в един момент момчето, който е астматик, получил пристъп най-вероятно от адреналина. За зла участ се оказало, че е забравил спрея си. Такива неща се случват.

Това, което не трябва да се случва обаче, е на стадион с 50 000 души да няма шибан медицински пункт, който е задължителен при такива събития. При това говорим не са единичен концерт, а за двудневен фестивал, който започва от обяд. Е нямало е.

Единствената линейка на терена е била зад сцената. Тя обаче обслужвала само бекстейджа.

Друга линейка е имало на един от аварийните изходи, който обаче е бил твърде далече. Когато получиш астматичен пристъп, нещата се развиват много, много бързо. Можеш да се задушиш за минути. Казвам го от личен опит, защото аз също имам астма и много добре знам какво е. И нямаш време да обикаляш по изходите.

Така че моят познат, полузадушен вече, се добрал до най-близкия изход и помолил охраняващия полицай да повика линейката по радиостанцията, защото ситуацията е спешна.

Отговорът на тъпото ченге е: Аз не съм тука да викам линейки. Преди малко мина една по улицата, що не идеш да я настигнеш...

Какво следва: обаждане на 112. След известен брой минути идва линейка – не знам същата или друга. Пред нея момчето спира да диша, посинява и изпада в тричасова кома с колапс на белите дробове.

В болницата за това време държат жена му без никаква информация, като периодично й носят негови вещи – телефона, дрехи, накрая и брачната халка и не отговарят на въпросите й. Накрая става ясно, че диша и че е бил на 2 минути от нелепа смърт заради безотговорността на организаторите и бруталното отношение на хора, чиято изначална функция е да помагат на хората.

Хубавото е, че дори полузадушен той е успял да запише номера на полицая. Надявам се, тъпото ченге да лежи в затвора докато възвърне човешкото си отношение, ако някога е имал такова. Надявам се, организаторите от Болкан ентъртейнмънт кампъни да ги глобят така, че да не им минава през акъла да си спестят няколкостотин лева, заради които може да умре млад човек. И се надявам тази държава някой да я вземе на франчайз и да се закрие най-после марката „България“.

П.С. Да не забравя по повод концертите да спомена, че онези умници, които организират ПаркЛайф, не са по-стока, след като ни накараха да чакаме два часа под проливния дъжд концерта на Готан Проджект, без да обяснят какво и защо се случва. Накрая излъгаха, че е имало закъснение на полет! На другия ден стана ясно, че групата не искала да излезе в дъжда, защото валяло насрещно и щяла да пострада техниката. Всичко това можеше да се каже в началото и всеки да реши дали ще стои да чака, дали ще си ходи, дали ще иде да изчака на другата сцена. Защото за разлика от техниката ние сме хора и не е много гот да седим под проливния студен дъжд! Просто не мога да повярвам, че никой не мисли за пет стотинки...

И къде бяха данъчните да видят (щото по медиите се скъсаха да обясняват, че ще проверяват всички концерти) как на единия пункт се продаваха билети на ръка, без касови бележки, а на следващият ги взимаха и връзваха гривнички. Гривничката не е документ. Тези приходи просто няма да бъдат отчетени. А ако въпросните данъчни са били там, значи са най-големите балъци на света.

Щях да напиша жалба. Но бесът ми мина заради хубави концерт на Морчиба на следващата вечер. А трябваше да я напиша.


7 коментара:

  1. без думи! One way, Terminal 2 - и край! Това са повредени хора!!

    ОтговорИзтриване
  2. Свидетел съм, че това най-вероятно е вярно. По бул. Драган Цанков профуча линейка. Не бях на концерта, а пиех биричка наблизо.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако имаш информация за развитието на астматичния ужас, сподели, моля те!

    ОтговорИзтриване
  4. Какво точно те интересува?Какво се случва като имаш астматичен пристъп?

    ОтговорИзтриване
  5. Дам, и аз си го мислех това, докато чаках да се източа заедно с още милЬОн човека от един изход... Викам си, какво ли би станало, ако на някой му призлее в тълпата... Няма линейки, няма нищо... Стадо свине и 200-300 овчари с жилетки...

    ОтговорИзтриване
  6. kaji imeto na chengeto ... osven tova poznatia ti triabva da go sudi lichno kato chenge i kato grajdanin

    ОтговорИзтриване
  7. не знам името, но младежът мисля, че се захванал с това:)

    ОтговорИзтриване