петък, 25 юни 2010 г.

За прайда, медиите и парите (които никой не дискриминира)

Утре ще се проведе третият Гей Прайд в София. Няма да коментирам с подробности всички онези тежки глупости и тесногръди изказвания на хора с мислене от Средновековието, на които редица медии дадоха трибуна и възможност да споделят елементарните си и лишени от всякаква логика разсъжедения. Хубавото беше, че тези индивиди пък бяха толкова отчайващо простички, че единственото, което успяха да постигнат, беше да се изложат здравата. Каквото и заслужават.

Но понякога медиите ме изумяват с това, че не само не осъзнават изначалните цели на своето съществуване, не само че не могат да мислят по-комплексно от първосигналната формула на директния сблъсък „гей срещу върл хомофоб“, но и съвсем не схващат, че канейки разни маргинали и фарисейчета, демонстрират тотална липса на самоуважение. Подобен диалог в нормалния свят просто не съществува.

Радвам се, че гей обществото този път успя много ясно да покаже, че въпросът има ли то право на съществуване, на глас и на искания, отдавна е излишен и в повечето ЕС държави никой не си го задава. Радвам се и че парламентарно представената политическата класа (засега само в лицето на ДСБ) най-после направи първи стъпки и се престраши да разпознае празния стол на отлаганата с години политическа дискусия за гей правата като свой. И той е запазен само за нея.

Надявам се утре да участваме в едно весело, пъстро и позитивно събитие. Защото това е и политическа, но и културна проява на едно субобщество, което има своята доста интересна и често доста напредничава субкултура. И ако тя бъде разпозната като такава, може само да донесе настроение и да обогати събитийния календар на столицата.

Ще се радвам и след няколко години за гей парада София да посреща хиляди гости и от чужбина. Защото, айде стига глупости, хората по света направиха пари от гей туризъм. И то добри пари, защото гей хората харчат предимно за себе си (тъй като повечето нямат деца, в които да влагат доходите си, тъй като повечето нямат семейни задължения и се фокусират върху работата си и са добри специалисти и мениджъри, а това означава, че печелят доста добре и т.н. ), а и обичат да си угаждат. Не мисля че тази държава има нужда от още хейтъри. Но със сигурност малко кинти няма да и дойдат зле. Дали ще се намери някой толкова принципен, че да не ги приеме?

.

3 коментара:

  1. Зная за хотели, които приемат гей двойки в Европа и печелят луди пари от това.

    ОтговорИзтриване
  2. Не само хотели. Има цели комплекси в Испания, Италия,Гърция и т.н. А в по-големи мащаби са цели дестинации. Гей хората харчат с пъти повече от масовите туристи. Последният път, когато ходих на най-голямата туристическа борса в Европа - в Берлин, имаше цяла огромна зала само за гей туризъм, а цял един ден - бизнес форум по темата. Казват, че това е една от най-перспективните и бързорасрастващи се ниши. И има много логика да е така. А това са потенцилно много пари.

    ОтговорИзтриване