понеделник, 31 май 2010 г.

Фестивален сезон

Случайно видях днес, че Каварна си е намерила място в блога на сайта на най-популярните туристически пътеводители в света Lonely Planet. В поста със заглавие Heavy Metal Travel Podcast, Каварна е наречена world’s greatest heavy metal town (hint: it’s on the Black Sea — as if any other color would do), има и снимки на блокчетата в Каварна, украсени с портретите на някои музиканти, гостували там.


Не съм фен на Каварна и метъла, но пък трябва да се признае, че градчето успя да влезе в графата "дестинация за фестивален туризъм", което е похвално. Това обаче не променя факта, че това място продължава на нищо да не прилича и изглежда супер западнало на фона на всички останали черноморски селища, въпреки цялата олелия в последните години. Може би защото метълът не е твърде градивна музика. Шегичка:)

Идва лято. С него идват и фестивалите и забавленията на открито. Фестивалният туризъм е една от най-готините форми на туризма въобще. Хем създаваш забавления и развлечения за жителите, хем привличаш туристи, хем стимулираш икономиката с парите и на двете групи.


На софийска почва вече подгряхме с Mellow Music Festival на списание Едно в Борисовата градина и в едно от халетата на Интер експо център. Следват Парк лайв фест, Spirit of Burgas и други по-малки. Чудесно е, че ги има и много се надявам да успеят да постигнат нещо, защото от години насам няколко опън еър фестивала стартират добре, но не успяват да задържат и да вдигнат нивото на участниците. Не успяват да привлекат и по-актуалните към момента фестивални изпълнители, които иначе обикалят Европа.
Въпреки че чухме големи имена и прекрасни банди като Fun Lovin Criminals, Faith No More, Lamb и др., а тази година следват Thievery Corporation, Groove Armada, Gotan Project и Morcheeba, които идват за първи път у нас и адски се кефя, все пак се надявам скоро да можем да видим на живо и по-новите фестивални лица, които са на върха СЕГА като Royksopp, Crystal Castles, Yeasayer или LCD Soundsystem (всички те ще бъдат на Екзит, между другото).


Въпрос на имидж и на пари, разбира се. Сърбия успя да го постигне с Екзит Феста, Румъния пък се издъни с B'estfest-а, който започна доста добре. Тази година той няма да се проведе, а обещанието е да се завърне през 2011. Надявам се Парк Лайв и Spirit of Burgas да успеят да се развият, макар че по мое лично мнение, програмите тази година не са по-добри от миналогодишните, а в случая на Spirit of Burgas май е и по-зле. Поне засега. Продиджи? Сигурна съм, че можете по-добре!


Иначе формулата Spirit of Burgas е уникална и не виждам причина да не проработи. Не ми е известно да има друг голям фестивал в Европа, който да се провежда директно на плажа. Дано само решат проблема с пропускателния режим, защото миналогодишните опашки бяха, меко казано, изнервящи.

На софийска почва има малко проблем пък с местата за провеждане на фестивалите. Миналата година на колодрума в Борисовата градина се получи доста добре и сега мнозина са изнервени от факта, че избраният терен за Парк Лайв тази година е до летището. Може би софиянци са доста претенциозна публика, имайки предвид, че фестивалите обикновено се правят в покрайнините на градовете, където има предостатъчно място и шумът не смущава никого. Но от друга страна пък разбирам и недоволните, като знам какво "удоволствие" е градският транспорт в София.

И тук може би е ролята на общините да поработят в дългосрочен план и да улеснят подобни прояви - с обособяването на подходящи терени, с подобряването на инфраструктурата, с по-редовен и по-късен транспорт или пък нормални тоалетни в парковете, защото тези химически клоаки са просто отвратителни и е тъпо да няма друг избор. Да не говорим, че извън фестивалите пък човек съвсем няма никакъв избор, освен да се вмъкне като крадец в някое капанче и да се надява, че зоркият сервитьор няма да го забележи.

Та, честит фестивален сезон. Аз лично мисля да го прекарам възможно най-пълноценно.
.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар