сряда, 5 май 2010 г.

Коктейли с коняк? Изненадващо добра комбинация

Вятърът снощи ме отвя в столичния клуб Оскар, където гигантът LVMH - Moët Hennessy Louis Vuitton беше организирал почерпка с коняците Енеси в главната роля. Целта на упражнението - да отупат коняка от прашния му имидж на тежкарско и претенциозно питие, което се пие чисто в затоплена чаша и да покажат, че той може да бъде участник и в свежи летни коктейли.
И честно казано бяха успели! Двата коктейла ми харесаха адски много. Червеният - коняк със сок от горски плодове и истински горски плодове. Белият - нещо подобно на мохито, но с коняк вместо ром и джинджифил към останалите съставаки.
Наистина адски свежо!


Това е вторият път, в който ми разрушават стереотипите за този вид питие. Първият беше, когато на летището в Атина нахилена помоутърка ми забърка коктейл с Метакса, прясно изцеден лимон и тоник.
Изненадващо добре се получи.

Преди време пък в България беше дошъл да презентира продуктите регионалният директор на "Камю Коняк". Това е един от петте най-големи производители на коняк в света. За разлика от Енеси обаче, Камю не са част от огромен концерн, а френски независим бутиков производител, който набляга на отлежалите и много скъпи коняци.
Господинът обясни как навикът да се пие коняк в затоплена чаша всъщност е много стар, но напълно неоснователен. Идва от времето, когато алкохолът се е съхранявал в ледените подземни мазета на кръчмите и кръчмарите са затопляли чашите, за да добие питието стайна температура. Днес това е напълно ненужно, каза той. Всъщност вкусовите качества на коняка не се подобряват при затопляне, напротив. Стайната температура е повече от достатъчна, а все повече хора откриват, че конякът е дори още по-приятен с бучка лед.

Така че занапред явно все по-често конякът и берендитата ще се пият с лед и ще участват в свежи коктейли, в които досега бяха пренебрегвани. Крайно незаслужено, както се оказа!
.
.

2 коментара:

  1. Хах! Чувал съм, че се пие в затоплена чаша, чувал съм, че това е отживелица, но не знаех защо са го правили. Доста интересно :)

    ОтговорИзтриване