сряда, 26 май 2010 г.

Колко столици има България?

В началото бе Велинград. Да бъде СПА столица на България, рече Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, начело с Боби Рагин и тъй и стана. В далечното лето 2005, кой е предполагал, че титлата на родопското градче ще бъде потвърдена първо от Балканската, а после и от една Световна асоциация на хотелиерите...Първи сте на Балканите, каза нейният председател. Вълнението беше голямо. Велинградчани отпразнуваха голямото признание с разкошен концерт на Преслава.

После дойде ред на Поморие – балнеостолица на Балканите. Наскоро го последва и Велико Търново – културната столица на Балканите. Сега идва ред на

Банско - зимна столица на Балканите

Това е номинацията, която председателят на БХРА Благой Рагин обяви вчера на среща при кмета на Банско Александър Краваров. Впечатлени от постиженията на Банско, гостите от Македония и Сърбия увериха, че категорично ще подкрепят номинацията и ще положат всички усилия Банско да бъде обявен за Балканска зимна столица още през тази година.

Не съм сигурна откъде черпи своите корени тази родна и съвсем не типична само за туристическия бранш титломания. Има много маркетингови подходи, методи, трикове ако щете. Въпросът, защо все избираме най-мегаломанския, е достоен поне за докторантура.

Все си мислех аз, че освен луксозни (по нечии други виждания, не моите) хотели и помпозна титла една добра туристическа дестинация има нужда от още десетки неща. Или не? Ениуей. Все пак ми се струват в повечко тия столици. Накрая да не ни завладеят пак турците, така разделени? Всъщност, то и без това летните почивки ги караме у съседско. Аз мисля да заложа на Анталия – лятната столица на България.

1 коментар:

  1. Ако този балкански лъв (Благой Рагин) чете - искам да предложа : Благоевград - "Студентската столица". Всичко необходимо е на лице - като начало студенти, мноооого заведения и най-важното топли банички 24ч в денонощието / 7 дни в седмицата!!! За предлаганите екстри няма да споменавам - Петрич и толкова близо.

    ОтговорИзтриване