петък, 4 юни 2010 г.

Невъзможните летни вечери

Лято е, а това ме подсеща за един проблем, който ме мъчи всяка година – някъде към десет часа градините и външните части на заведенията затварят. Което е отвратително. Вместо да се насладя на прохладната лятна вечер, трябва 1. да се прибера, 2. да ида, примерно, в парка или 3. да се навра вътре.

Вариант 1 не е вариант, защото е най-отвратителният селски аргумент на хора без аргументи, дето ти казват „ми кат не ти харесва, седи си дома!“ Седи си ти дома, сельо!
Вариант 2 също не е алтернатива по ред причини, най-важните от които, че доколкото си спомням забраниха да се пие в парка, а и никой не сервира храна там. А също така бих желала елементарни удобства като осветление, тоалетна, да не ме тормозят безчет нетрезви субекти с искания за „некви стотинки да си купим вино“ и „една цигара може ли?“
При това положение вариант 3 става най-приемлив, въпреки неприятното усещане от климатика и въпреки че баровете ни конкурират и Нефтохима по пушилка.

Причина за всичко това, както предполагам знаете, е Наредба № 1 за обществения ред на територията на Столична община, която забранява, най-грубо казано, след 22 часа да се носят музика и шум от заведенията, които се намират до 30 метра в близост до жилищни постройки. Това на практика са 99% от заведенията в София, защото все пак сме в град, а не на нивата и навсякъде има жилищни сгради.

В практически превод наредбата означава, че след 22 ч музиката в откритите части на заведенията трябва да секне. Хората обаче също произвеждат шум, особено когато са на градус. Така че, за да не рискуват да си навлекат гнева на някоя зловеща бабичка или на някой пълен нещастник, който ужасно мрази другите да се забавляват и викат полиция, много заведения в центъра решават проблема кардинално и малко преди уречения час във въздуха се носи „Последни поръчкиииии“ и „Моля, да ми платите, че след малко затваряме“.
Миналото лято например едно всеизвестно барче на Шишман така го бяха погнали (при положение, че във външната част принципно няма музика), че собствениците седмици не смееха да увеличат музиката и във вътрешната част.

Естествено разбирам всички съображения, заради които подобна наредба съществува. Когато наистина се злоупотребява, трябва да има контрол и санкции. В другите случаи обаче не е ли нормално да има малко повече толерантност?
Ето няколко според мен достатъчно основателни причини защо:

Това е голям град и той няма как да е твърде тих. Посреднощ разни Титани събират боклука, а още в тъмна сутрин всичко се тресе от минаващия трамвай или пък съседите се млатят и крещят като на заколение в седем сутринта. Последното, също според Наредба 1, не трябва да се случва преди преди осем сутринта, но пусти скандал - не трае!


Солун


Погледнато от туристическа гледна точка, голям град без нощен живот трудно би бил примамлива туристическа дестинация (Не че само това пречи на София да бъде такава де, но и това е част от картината). Прекарвала съм летни вечери в Истанбул. Животът кипи по улиците до малките часове, маси навън има навсякъде, музика също. Подобна е и картинката в градовете в Гърция. Предполагам, че те също имат правила за шума. Но пък щеше ли Истанбул да е Истанбул или Солун да е Солун, ако уличния живот замираше в десет? Странно е насред лято в гореща и прашна София в десет вечерта да няма къде да седнеш на открито, дори и без музика. Даже е зловещо – летен уикенд, а улиците празни.

Истанбул

И не на последно място – като угодихте на тютюневите лобисти и ми отнехте правото на кислород в заведенията, мили законодатели, дадохте ли ми алатернатива? Задължихте ли баровете за пушачи да си направят нормална вентилация, а не да отбиват номера с някакви скапани климатици, които просто въртят въздуха вместо да вкарват в помещенията нов? Сигурна съм, че има начин това да подлежи на контрол. Ама не ви се занимава сигурно. При това, представете си, аз съм пушач и за да искам да не се пуши в баровете, смятайте колко е зле.

Гледай, колко писане само, просто за да аргументирам желанието си да мога да хапна и изпия бутилка вино с приятели на „чист“ софийски въздух в топлата лятна нощ. И някои от нас обичаме това да се случва и след десет.

.

15 коментара:

  1. всичко е до манталитет
    Ако не се чудеха живущите как да направят мръсно на кръчмаря-дето много печели, проблем нямаше да има.

    Засега - остава варианта Лодки или потайни малки кръчми в криви улички....

    ОтговорИзтриване
  2. Не е точно решение на проблема ти, но като стена жега се качваме на Копитото към 9-10 вечерта. Малко е скъпо, но гледката е добра (МНОГО добра), има бира, сладолед, палачинки и ... 25 градуса на въздуха. (когато в града е 33-34)

    ОтговорИзтриване
  3. Мдам, за жалост си е манталитет. Поне през уикендите обаче да вдигнат тоя тъп вечерен час от десет на дванадесет часа. Или да се отнася само до музиката и да спрат да тормозят собствениците заради глупави сигнали. То на някои всичко им пречи.
    Между другото, предполагам, за да избегнат проблема, забелязвам, че сума бирарии, кръчми, пицарии са опаковали "летните" си градини и вече са някакви парници и никакви градини не са.
    Иначе, Стойчо, харесвам решението ти ама като съм един мързелив градски турист без кола:)

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. А вие защо не поживеете едно лято до една такава кръчма? Нощ след нощ да не можете да спите? Музики и пиянски крясъци без пропуск на поне една нощ! Как се издържа, мислите ли? Вярно, че 22ч. през лятото е доста рано, но поне от 24ч. натам би трябвало хората наоколо да имат спокойствие.

    ОтговорИзтриване
  6. А дали ви се е случвало да живеете над такова заведение, в което всяка вечер през летния сезон се вдига шум до късно и човек трябва да си затваря прозорците, за да може да си почине или просто да не участва в принудителната веселба. Аз пък мисля, че и хората, които живеем над такива заведения, имаме право да спим през лятото на отворен прозорец. А който иска да се весели - има заведения, които не са на 30 м. от жилищни сгради. Мисля, че е по-важно да се осигури правото на почивка на едни, отколкото правото да си пият питието на открито на други.

    ОтговорИзтриване
  7. И за това си има оправия, поне в градовете където целта е благоденствието на граждане, а не менталното доволство на инвеститорите. Може да се обособи пешеходна зона със специален режим в една малка част от центъра. Там могат да се поместят всякакви малки магазинчета, разумно количество заведения и дори галерии. Според мен най-явния кандидат е района около Докторската градина, защото от една страна има добър транспорт, зеленина и е близо до парка на Военната академия и Борисовата градина, а от друга има доста паметници на културата, които да се погрижат за атмосферата. Така и самите паметници ще имат шанс срещу офисно-молната истерия (защото тази зона е вкарана в "Ситито на Диков и вероятно ще бъда срутена и застроена с "небостъргачи"). Подобни градоустройствени мерки са логични, често прилагани и имат доказан положителен ефект, дори и само заради туристите.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз съм категорично за тази наредба, но тя изобщо не се спазва. Така че не виждом от какво се жалва автора. Живея в близост до прочутото заведение Captian Hook на бул."Пенчо Славейков" , където преди няколко години застреляха бившия Гл.прокурор от Военна прокуратура - НИкалай Колев. Та там се вихри чалга до малките часове на нощта, придружена със викове и стрелба. Това е в центъра на София - каква наредба, какви 5 лева...

    ОтговорИзтриване
  9. Авторът се жалва от това, че някакви чалги гадости може и да се вихрят някъде на открито, но аз такива места не посещавам. И докато те си се вихрят безконтролно, други едни места, които не никому не пречат, ги затварят в десет. Значи си говорим за двойни стандарти. И защо е така? съчувствам на тези, които живеят под гадни чалгаджийници, не тези чалгаджийници защитавам и не в тях искам да пребивавам. А 12 е един доста разумен час. И отново - дори не е музиката. Искам да мога да седна дори на едно тихо място, без музика,просто да си изпия питието навън. Вие, които живеете над заведения, ами и на вас със сигурност ви се случва да излезете и да искате да изпиете чаша вино навън.Някъде. На готино, тихо и културно място.
    темата ще има продължение със сигурност. защото примерно преди час ни изгониха от едно хубаво събитие с музика, което се случваше в двора на Художествена академия. И не мисля е на някого наоколо пречеше музиката, защото наоколо почти няма жилищни сгради. Ами ако искате в тоя град да се случват някакви неща и да има някакъв живот, редно е задръстените ченгета да започнат да мислят и да действат според случая, а не според общото правило. Защото това се случва и по фестивали на открито в градини като Борисовата. на кого точно пречи музиката там?

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. По принцип проблемът е именно смесването на жилищни зони с други, нетипични за тях дейности. Например в Германия в жилищните зони не може да се строи нищо освен магазини, нужни за жителите им и други подобни непречещи работи. Затова пък в смесените зони заведенията могат да бъдат денонощни и хората са наясно, като си купуват жилище там. Изобщо центърът в момента е едно безумно съчетание на магазини, офиси, заведения, шумен транспорт и издишала инфраструктура. Ясно е че подобна мешавица не може да работи добре. А на куките това им е работата, това че по изключение я вършат, си е направо радващо. Виновни са куците наредби, които са писани проформа и популистки, както винаги

    ОтговорИзтриване
  12. Много съм съгласна с тебе, сигурно трябва да има ясно обособени зони. Но няма. А ако не в центъра, къде да са тия заведение, къде да се случва този нощен живот? Много ми е странно как е възможно някаква квартална чалгаджийница да дъни до 2 часа необезпокоявана в Младост примерно, но по Шишман, където има много барове и където има повече офиси отколкото жилищни сгради, да ги гонят да прибира в десет без дори да има музика? А за събитията е още по-зле. Дали им разрешение снощи до 10.30. В петък вечер. на място което няма кого да обезпокои. е защо?

    ОтговорИзтриване
  13. ako ne iskash da si sedish doma shte se naloji da se zamuknesh na niakoe zavedenie po-daleche ot jilishtni sgradi (ima dostatuchno takiva za tia ka tebe deto im se visi po noshtite na zavedenia) kogato se pribera sled rabota nai-malko mi se slushat pianski gluchki ili hileneto na pubertetchetata, koito otchaiano se nadiavat niakoi da gi zabeleji
    ne me karai da sujaliavam, che te pohvalih naskoro - kogato govorish za tolerantnost ti purva triabva da ia proiavish i da otbeleja, che ima hiliadi drugi nachini chovek da si zapulva spobodnoto vreme sam ili s kompania osven kisneneto po zavedenia (bez da prechi i pritesniava ostanalite)

    ОтговорИзтриване
  14. Толерантността е в това да се намери баланс, така че да не се поставят едни нужди на приоритетно място над други. Ако четеш внимателно какво съм написала, ще видиш че съвсем не желая всички дискотеки да станат открити, пияните тийнейджъри да огласят улиците или пък чалгаджийниците да дънят до сутринта. Но не е и нужно всички да се поставят под общ знаменател. Не е нужно всяко едно място да прибира в десет ако не е шумно, ако няма музика и ако не пречи никому. И за каква толерантност претендираш ти, след като ми обясняваш как трябва да си запълвам свободното време и дали е ок или не е ок да ходя по заведения. Това си е моя работа. А пияните тийнеджъри се събира и по улиците, без да има заведения. и какво да направим? да ги опандизим ли??

    ОтговорИзтриване
  15. едва чакам да дойде лятото - много обичам заведенията на открито - Витошка изминалото лято стана много хубаво място за прекарване на летна вечер - с нетърпение очаквам да дойде лятото и хубавите моменти там

    ОтговорИзтриване