понеделник, 22 февруари 2010 г.

Един градски турист в пустинята: Древният град Дуга

Ден 2
След първия пъстър ден в пулсиращата столица на Тунис, се отправяме към едно не така живо място - древният римски град Дуга. Много хора всъщност не харесват древните градове и въобще останките и руините от стари цивилизации. Намират ги за скучни и безинтересни, когато в тях няма живот. Аз пък си умирам за мъртви градове. И колкото по-малко следи от човешко присъствие има в тях, толкова по-добре. Ето защо Дуга (или Туга в античен вариант) ми се видя истински рай.


Гледка към един от няколкото храма

Амфитеатърът

Дуга е разположен е на 70-80 км северно от град Тунис на цели 65 ха, но, разбира се, разкопан е само центърът, тък като ако трябва да се изрови всичко, ще се наложи да разрушат няколко села.

Улицата към капитола

Руините на Дуга изникват сред живописна картина от ниви и маслинови горички. Всъщност руини не е точно казано. Дуга е най-красивият и запазен римски град на тунизийска териотория, а тук такива не липсват – има над 200 римски селища. Така добре запазен, че все едно наскоро е имало земетресение, което го е поразрушило и прогонило хората. Именно поради тази причина е поставен под закрилата на ЮНЕСКО.


Амфитеатърът отгоре


Когато влязохме в Дуга заваля дъжд и гледката стана някак по-зловеща. Излъсканите каменни плочи на улиците светнаха, тъмнолилавото небе пък направи пожълтелите камъни на храмовете да изглеждат още по-ярки.

Тук спокойно може да се снима филм. Грандиозни храмове, амфитеатър в отлично състояние, форум, пазари, улици, скулптури, арки, училища, бани - всичко в отлично състояние се е съхранило през вековете.

Запазени са дори мозайките в няколкото бани на града - древният еквивалент на СПА центровете :)

Не разбирам много от римска архитектура и градоустройство, но екскурзоводката ни обясни, че заради хълмистия релеф и склоновете, римляните са изневерили  
 на традиционната архитектура и са подредили града стъпаловидно.

Тук се намира в доста добро състояние може би най-красивият капитол, който римляните са строили на тунизийска земя.

Запазени са колони, надписи с името на града и имената на редица императори и управници, дори цели статуи на императори. Без главите.


Както разбрахме от екскурзоводката обаче, това не е отпечатъкът на времето или вандалите. Практиката е била статуите да се правят с подвижни глави, за да не се сменя цялата статуя, когато се смени императорът.

На няколко десетки метра по встрани има още един по-малък капитол, както и напълно запазната канализационна мрежа, част от която е разкопана и може да се види. Не е много сигурно защо този град е построен тук, но се предполага, че той е бил връзката между Рим и берберския свят.

 

Статуята на императора. Главата се подменя в зависимост от това кой е на власт.

Храмът на Juno Caelestis

Арката на Александър Северус

Но Дуга е бил проспериращ град дори преди римляните. Лубико – 21-метрова пуническа кула от II в. пр. Хр., се издига в близост до централната част на града като страж от друго време и озадачава с нетипична архитектура, по-скоро напомняща за Анкор Ват, отколкото за Рим или Тунис. Древна стела свидетелства за нейните строители и за нумидийска принцеса, за която са смята, че е живяла тук.

Лубико

Няма коментари:

Публикуване на коментар