понеделник, 15 февруари 2010 г.

Светът е карнавал

Carnival, Carnaval, Καρναβάλι, Carnevale, Carnestoltes, Karneval, Karnawal, Карнавал...На всички езици думата е една и съща и означава пъстри и весели хора, шестващи по улиците. Тълпата е опиянена от музика и танци, от алкохол и наркотици, от чувството за свобода. Анонимността от маските, пелерините и пищните костюми, позволява да се преминат много граници. Включително и тези на благоприличието...

През сезона на карнавалите много неща са позволени. Особено на най-страстния, пищен и разточителен карнавал в света – този в Рио.

Рио Де Жaнейро и жителите му са ненадминати в хедонизма си, ирoнично прикрит под шапката на църквата. Католицизмът – религия на сладострастието? Едва ли. Но този карнавал отдавна живее отвъд църковните канони и морал – неизбежно, когато е основна индустрия в един многомилионен град.

Предполагам, че мнозина се чудят какво общо има църквата. Всъщност карнавалът е религиозен фестивал, характерен основно за римокатолицизма, по-рядко срещан в православието и почти никак в протестанството. За произхода на името има известни спорове между италианското наречие carne levare, което означава „да махнем месото” и латинското carne vale, което означава „сбогом на месото“. Но без значение кой е по-правилният вариант, идеята е ясна.

Карнавалите обикновено започват седмица преди Месни Заговезни, когато месото трябва да изхвърчи от менюто. Но има съществени разлики в началото и продължителността на карнавалите, особено в Европа, заради различното историческо минало и разпокъсаността на градовете-държави през Средновековието.

Карнавалът всъщност е символично освобождаване от старото Аз. Безгрижието на карнавала е последното място, където човек трябва да остави плътските изкушения, прегрешенията и страстите (като им се отдаде, разбира се, едва ли има по-голям развъдник за венерически болести от карнавала в Рио.

Простете ако помрачавам романтичната ви представа за него), защото започва периодът на пречистването, което трае до Великден. Та, каквото не е успял да свърши човек досега (ядене, пиене, чукане и т.н.), карнавалът е последен шанс и то ужасно удобен последен шанс, защото почти всичко се прощава, щом е извършено на карнавала. Нали след това човек се пречиства тялото и душата си чрез постите.

Карнавалът в Рио е най-известният, най-пищният и най-големият в света, но той съвсем не е единственият. Карнавали през февруари се вихрят в цял свят – Венеция, Виареджо и Рим в Италия, в Дюселдорф, Кьолн и Майнц в Германия, на Канарските острови и Андалусия в Испания, в Португалия, в Хърватска, из Карибския басейн – в Доминикана, Хаити, Ямайка. В Колумбия, Уругвай, Тринидад и Тобаго...

На стария континент най-колоритен и поетичен е карнавалът във Венеция, който продължава цели десет дни и ще приключи..утре. Бели маски и черни пелерини, домина и шапки с пера, костюми на Арлекино, Пиеро, Панталоне, Коломбина и останалите герои от комедия Дел'арте шестват из улиците на Венеция. Карнавалът е проведен за първи път през Ренесанса – в далечния XV век пред двореца на дожите с височайшето разрешение на Папата и вече се е превърнал в институция. Днес страстите се вихрят най-силно на известния площад Сан Марко. Музика, театър, акробати и танци има обаче навсякъде по каналите, мостовете и в многобройните места, които приютяват маскените балове. Хиляди туристи посещават Венеция за карнавала, тази година не беше изключение въпреки кризата и лошото време, още повече че празникът този път съвпадна и със Св. Валнтин .

Карнавалът започва с "полета на ангела". Легендата разказва, че тази традиция се е зародила в средата на XVI в., но с името "полета на турчина", кръстена на първия акробат, който се изкачил по опънато въже до камбанарията на катедралата "Сан Марко" и слязъл невредим, за да отдаде чест на венецианския дож. Много циркови артисти и акробати повтарят неговото слизане бегом, което наподобява полет, но заради многото инциденти, името се променя на "полета на ангела".

Традицията на карнавала във Венеция е прекъсната, когато Наполеон завладява града. Разбира се, авторитарният режим, закрепен със силови мерки, не приема карнавала с неговите непроницаеми, зловещи маски и широки перелини, осигуряващи анонимност и застрашаващи сигурността.

Далече от каналите на Венеция, на бреговете на Тиренско море, се вихри другият голям италиански карнавал във Виареджо, който е много по-дълъг и продължава до 21 февруари.

Интересното на този карнавал е, че той е с политически украски. Тук се провеждат живописни кортежи и паради с карнавални колесници, украсени по злободневни и политически теми. Шестват и гигантски карикатурни фигури, карани на огромни платформи. Тази година на дневен ред са забежките на премиера Берлускони,американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и спорните закони.

В Испания има множество карнавали, но най-популярни са тези в Тенерифе и Кадис, където празненствата силно наподобяват карнавалите в Бразилия, с карнавалните платформи игрупи в бразилски стил. Сред най-тачените традиции е ежегодното избиране на кралица на карнавала - сложните костюми на девойките изискват месеци, за да бъдат направени и понякога тежат над 100 килограма! Не ми се мисли...


В Кадис по време на карнавала иначе спокойният град заприличва на огромно улично парти, чиято кулминация е голямото надсвирване на музиканти, хорове, квартети и празнично облечени банди. След състезанието и победители и победени се забавляват заедно по улиците, преминавайки през старата част на града, пеейки еротични или сатирични песни. Тук карнавалният костюмът е съвсем задължителен, имайте го предвид ако решите някога да наминете. В Кадис обиковено испанците носят костюми, които често осмиват известни институции, политици, знаменитости и скорошни събития.Например монахини, забавляващи се на улиците, редом до пилета, болни от птичи грип.

Карнавалът в белгийския град Бенш е може би един от най-ексцентричните в Европа и коронният му номер се нарича Маршът на Жил, когато 800 мустакати мъже с восъчни маски и зелени очила преминават в парад по улиците. Маршът е замислен като един вид осмиване на трупите на Наполеон. Гледката е странна и забавна, особено когато Жиловците започнат да замерват тълпата с червени портокали. Белите дрехи не са добра идея.

Не трябва да се пропусне и най-зрелищният карнавал в Германия – този в Кьолн. Нищо, че е февруари, карнавалът преминава с хиляди

литри бира и музика и всъщност е едно огромно улично парти. Любимото на всички е т. нар. Вечер на жените. Според традицията жените имат правото да отрежат вратовръзките на всички мъже, които срещнат по пътя си, но после са длъжни да ги възнаградят с целувка.

В швейцарски град Базел пък в ранните часове на 22 февруари електричеството в града угасва, а улиците се изпълват с хора с факли. На светлината на факлите се извършва и основният ритуал на карнавала – коронясването на карнавалната кралица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар