петък, 12 февруари 2010 г.

За музеите и хората

Какво правите, когато сте в чужд град? Кръстосвате улиците, упражнявайки активен или пасивен сайтсийнг. Хапвате и пийвате - на крак, в ресторант, в бар, в клуб и т.н. Посещавате музеи, галерии, експозиции, атракциони и други интересни места и събития. Пазарувате. Въргаляте се в парка, защото в чуждите паркове човек може спокойно да се въргaля.
Става дума за т.нар. city break туризъм, който е доста разпространен из Европа. Един уикенд, прекаран в чужда държава.

Как се избира дестинация? Лесно. Три въпроса: Има ли евтин и удобен полет? Има ли достатъчен избор от места за настаняване? (от хостели до петзвездни хотели от международни вериги, хора всякакви). Какъв е изборът от всички гореизброени дейности – културен живот, нощен живот, развлечения?

И колкото повече са те, толкова по-добре. Защото едни биха гледали опера, други биха отишли на електронно парти, но две неща са сигурни: А) Жените винаги пазаруват и Б) Музеите винаги се харчат дооооста добре. Разбира се, ако стават за нещо.

София определено е назад с материала по всички изброени показатели и трудно би се конкурирала с други столици в ЕС (а и с повечето големи градове), но въпросът с музеите е особено трагичен.

На последното си заседание в сряда обаче, за моя изненада правителството взе, че гласува концепция за развитието на столичните музеи. Неин вносител е Министерството на културата, а идеята е да се окрупнят някои съществуващи музеи и галерии и да се създадат нови.

Какво предвижда планът?

Планът е София да има четири големи музейни комплекса или музейни зони - на историята на града, на визуалните изкуства, музеен комплекс "Софийски Арсенал" и на тоталитарното изкуство. Бившият Княжески дворец (Национална художествена галерия сега) ще бъде ремонтиран и в него ще се разположи музеят на историята на София.
Напъдената художествена галерия пък трябва да се влее в Националната галерия за чуждестранно изкуство и неизползваната бивша сграда на Техническия университет (на гърба на галерията). Заедно те ще станат Национален музей на визуалните изкуства (в края на миналата година на проекта даже му излезе името Българският Лувър, тъй като много държим да имаме български еквиваленти на големите чужди културни достижения).

Идва ред и на Национален музеен комплекс "Софийски Арсенал", който ще включва музея на земята и хората, сградата на бъдещия музей за съвременно изкуство и нови части, които според документа са възстановения изчезнал обем на Арсенала (?!?) и подземното водохранилище.

Има възможност и за създаване на музей на тоталитарното изкуство. „Центърът би могъл да се разположи в кв. Дървеница, до комплекса от сгради на Министерството на културата, върху територията на КАТ-София. Музеят ще включва скулптурна експозиция на открито в паркова среда, закрити експозиции в съществуващите сгради на КАТ и фондохранилища“, пише в концепцията.

Въпросителните

Идеята столичните музеи да се поизтупат от мухъла и да им се вдъхне малко живот, не само че е съвсем на място, но и трябваше да се случи доста отдавна. Защото София е една от най-скучните столици в Европа. А по отношение на музеите положението е повече от трагично. Като започнем с историческия музей в грозната и неприветлива соц сграда на майна-си-райна, минем през археологическия, който не е лош, но е адски скучен и стигнем до природонаучния и етнографския, които могат да бъдат истински бужута като се има предвид колко богата е малка България и на флора и фауна, и на бит и традиции, но вместо това са тъжна картинка и едва кретат със смешните си бюджети. За тях нещо няма ли да се направи?

Много искам да се зарадвам на начинанието. Обаче имам толкова много недоверие към МК, че просто не вярвам, че ще има съществена промяна. Защото проблемът с повечето музеи не е толкова в коя зона са, а какво съдържат, в какво състояние е това съдържание и как е експонирано. Ако любимото МК смята да прехвърля морално остарели експозиции от една сграда в друга, колкото да се оправдае бюджета на начинанието, аре няма нужда. Ако смята да преструктирира музейните комплекси чисто административно, също няма нужда. Не ме интерсува към коя музейна зона се води Ротондата и дали художествената галерия е част от чуждестранната или не.
Това което искаме да видим е експозиции с модерна концепция, интерактивност, мултимедия и то в адекватна съвременна среда.

Национален музей на визуалните изкуства звучи готино и космополитно. Но няма да бъде ако просто се пренаредят прашасалите картини от едната сграда в другата. Що се отнася до Национален музеен комплекс "Софийски Арсенал" (Наистина ли е нужно да се казва така?!)... Липсата на музей на съвременното изкуство определено е една от големите културни дупки на София. Но още когато идеята се зароди, тя срещна мнението и на хората на изкуството, и на архитекти и дизайнери, а и на активните хора в София. А то е, че музей за съвременно изкуство в западнала сграда от XIX в е пълна идиотия, пък колкото и да се морернизира и ремонтира тази сграда. Никой не иска да си го мери с Гухгенхайм, но все пак! Явно в Министерството чуваемост от вън няма.

Другото, което се чудя е, какво общо имат Музея на земята и хората (който е минераложки музей т.е. „събира, изучава, съхранява и представя минерални образци и материали“), подземното водохранилище и съвременното изкуство, че трябва да са обединени под абсурдното име Софийски Арсенал? Вие как бихте обяснили на един чужд турист защо музеят за съвременно изкуство е кръстен на оръжейно предприятие? Всъщност, първо нека някой да ми го обясни на мен, че сама на успявам.

Що се отнася до Музея на тоталитаризма, такива музеи има в Полша, Унгария, Румъния, Германия и принципно са чудесна идея. Няма нищо по-хубаво от това да съумееш да използваш тъмното минало за нещо хубаво и градивно, вместо да го отричаш, криеш и унищожаваш. Само дето локацията и сградния фонд ми звучат малко странно, но пък може да е търсен ефект за повече автентичност на изживяването ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар