събота, 14 април 2012 г.

Време за дегустация - Winebox Portfolio Tasting






Виненият пазар в България вече съвсем не прилича на това, което беше преди 6-7 години. Стотици изби, сортове, купажи се борят за вниманието на потребителите, а изборът е труден в това море от предлагане. Ето един жокер – най-лесният начин да опитате и опознаете възможно най-много вина, изби и региони, без да похарчите сума, близка до БВП-то на африканска държава, е да посещавате винените дегустации.

Вярно е, че този жанр доскоро беше доста затворен – дегустации се организираха основно, когато избата/вносителя трябваше да се покаже на търговските си партньори ново вино, реколта, марка.
Признавам, че късметът да работя няколко години в медия, ориентирана към ресторантьори, ми осигуряваше място на подобни събития и успях да опитам достатъчно вина, за да разбера, че това ще бъде любов за живот.

Дегустациите обаче вече се превръщат в събития за всички с интерес към виното. В специализираните магазини като Casavino те вече са ежедневие. Форумът на сп. DiVino пък – DiVino Taste определено беше събитието на миналата година, а сега с нетърпение чакаме Winebox Portfolio Tasting, където срещу скромната сума от 12 лв ще опитаме над 100 вина от 20 производители, както от Стария, така и от Новия свят.

На 19 април от 11 до 20 часа в зала Триадица на Гранд Хотел София ще срещнем и самите уайнмейкъри и собственици, търговски представители на избитe и винени специалисти, които ще отговарят на въпроси за вината и ще разказват историите зад техните имена. Някои от тях ще изнесат и лекции, придружени със специални дегустации и практически съвети за най-запалените винени любители.

Лично аз смятам да наблегна на любимите ми новозеландски и австралийски изби, на чилийските съкровища, както и на френските вина. Предхождани от световната си слава, френските вина са предизвикателство заради техния начин на регионално, а не на сортово разделение. Човек трябва да познава добре регионите във Франция и техните изби, за да се ориентира какво да очаква от определено вино.Това се постига с много опитване, a подобен форум е чудесна възможност.

Ще се видим там.

1 коментар: