четвъртък, 15 март 2012 г.

LFE Gran Reserva 2009. Карменер. Трети опит. Успешен и още как


Може би помните, че само преди няколко седмици споделих болката си от несполучливата ми връзка с карменера. Е, нещата се промениха коренно преди броени дни, когато намерих в пощата си покана да получа колет от Цюрих. В него намерих бутилка карменер Гран Резерва 2009 на избата Luis Felipe Edwards (LFE) , любимият на Денислава Греве - една повече от мила дама, която направи жеста да ми я изпрати чак от Швейцария, за да ми покаже, че карменерът може да бъде и уникално удоволствие. В което тотално се убедих.

Карменерът на LFE няма нищо, нищо общо с този на El Descanso, нито дори с този на на Чилкас. Прекарах немалко време в чудене какво точно не ми харесваше в тях, но едва след като направих сравнението, намерих причината - и двете вина бяха твърде землистисти на вкус, наситени с усещане за пръст, петрол, масло, асфалт и др. Вероятно не всеки намира подобни тонове за неприятни, но на мен ми дойдоха твърде много.

В карменера на Luis Felipe Edwards обаче те не само липсват, но всъщност трябва да призная, че рядко съм опитвала толкова различно и интересно вино, което да е едновременно изключително пивко, много пикантно, но и страхотно ароматно и плодово - с преобладаващи тъмни горски плодове и сини сливи, но също и с акценти на червена чушка. Цветът му е тъмен рубин, с леки виолетови отенъци, а тялото му е плътно, мощно и много топло. А дългият послевкус оставя крайно приятно леко горчиво и леко трапчиво усещане, примесено с ванилови тонове. Изключително добро вино!

Избата от Колчагуа вали се радва на природни дадености, които се срещат на твърде малко места по света - кристално чист въздух, много слънце и топлина, свеж океански климат, но с малко валежи. Наричат долината под върховете на Андите, само на 100-тина км от столицата Сантяго, "следващата Напа". Казват, че тероарът тук е перфектен за винопроизводство. Гроздето узрява бавно и развива максималните достойнства на всеки сорт с пълна плодовост. Всъщност регионът е много популярен и заема достойно място в световната карта на винопроизводството.

Luis Felipe Edwards е семейна изба. Историята на фамилията Едуардс започва с един доктор, който емигрирал в края на 19-ти век от Лондон в Ла Серена, вторият по големина град в Чили. Неговият внук е първият от фамилията Едуардс, който започва да прави вино и оттогава традицията не е прекъсвана.

През 1976 наследникът му Луис Фелипе Едуардс Старши купува имение в това перфектно парче земя, възстановявайки стари насаждения с лозя от 1930 и 1950 г. Той обаче засажда и нови сортове, строи нова изба, оборудва я с най-модерната за времето си технология. Неговото първо винтидж вино - Luis Felipe Edwards Cabernet Sauvignon 1994, е пуснато на пазара през 1995 година и все още е търсено. Казват, че и днес то е разкошно пивко.

Избата днес е 100% фамилна собственост и е голям износител на качествени вина за 50 страни по света. Лошата новина е, че България не е сред тях. Ще ми се да добавя "все още". Надавам се някой от търговците на вино в България случайно да попадне на този пост и да поправи тази чудовищна несправедливост!

Няма коментари:

Публикуване на коментар