Понякога всичко, което искам от живота е да изляза след сутрешното си кафе и да
седна някъде, където мога да изям един хубав садвич. Има дни, в които нищо не
може да замени хубавия сандвич. Той обаче продължава да бъде сред най-рядко
срещаните бисери на и без това отчайващата ни улична храна и фаст фууд култура, която все още е на кота едно. В
това отношение напредъкът е бавен и трудно забележим.
Към момента най-добрият за мен сандвич в София (мнението е
лично и не претендира за изчерпателност и неоспоримост, това е индивидуална
оценка) правят във фирмения магазин „Хляб и сирене за приятели” на „Добрев” на
ул. „Цар Асен” - ъгъла с „Парчевич”.
Веднага се обосновавам: 75% от сандвича е хлябът и неговото качество определя и крайния резултат. Тук го пекат на място, тъй като магазина е и пекарна. За това му давам около 1600 точки.
Тънък слой маслинова паста или песто – свеж елемент и достатъчно мазнина, която
да замени маслото (или не дай боже-
маргарина). Още 250 точки. Колбас по избор + пушена моцарела – месо и сирене –
абсолютната класическа комбинация за сандвич, която да ни засити – 730 точки.
Листо
от свежа маруля и резен домат – свежарският елемент, който прави преглъщането
лесно. 400 точки. Без сосове, които да убият вскуса на сандвича, без
странни салати, туршии и други глупости. В добавка – размерът е предостатъчен
за пълно засищане – 300 точки, а цените – между 2.50 и 3.90 лв. Още 500 точки.
Завършваме с приятната атмосфера, кътчето където
можем да седнем и да се нахраним спокойно, хубавото кафе, чай и друго по
желание, както и възможността да си тръгнем с нещичко от магазина – сирене,
колбаси, маслини, зехтин и други подбрани продукти. Или в моя случай- с бутилка вино от доста симпатичния подбор от изби, който са направили – още 800 точки. И така „Добрев”
печели с общ сбор от ...wait for it…1. 035. 600 точки!
А не е ли най-нормалното нещо на света хубавия сандвич? Хубавият
сандвич обаче не е този, който ми пробутвате за 6.50 лв, защото е хипер мега
здравословен, органик, състейнабъл и други измишльотини, нищо че е стоял 8
часа зад витрината, тъй като никой не иска да го купи. И как ще иска- разбирам,
че наемите са скъпо нещо, но не приемам, че сандвичът трябва да струва колкото три
тренировки във фитнеса.
Ето отличителните черти на сандвичите в София:
1.
Скъпи и с големи претенции, за сметка на това – съвсем не вкусни.
2. Евтини и
гадни – с всички възможни най-лоши продукти, които се намират в търговската
мрежа.
3. Арабите – мазно, мазно, мазно, за хигиената не искам да си мисля, но
пък незаменими, когато бавно се отправяш към дома си след тежка вечер.
4. Сандвичът-манджа
– кой по-дяволите е решил, че в един сандвич трябва да се сложи цялата продукция на салати Алди, Кенар или друг подобен шит, изкуствени
зеленчуци, туршии, 13 вида гарнитури….които да текат по дрехите, ръцете и
лицето, когато опитваме невъзможното – а именно да отхапим от него.
5. Сандвич
от някакво подобие на бутер тесто…really?!!
6. Частични
успехи – побързах да похваля Farmer’s, но те пък побързаха да ме разочароват, сервирайки ми наскоро
сандвич с толкова суха питка, че се разпадаше на трохи в ръцете ми. Пичове, не
се прави така, когато имате претенцията, че си печете хляба на място и когато
ми взимате 5 лв. Освен това първото просто не е вярно – по-точно е да се
каже, че претопляте хляба на място, но когато той е на поне два дни, нищо не помага.
Фенка съм на печивата в My Baker, но пък
сандвичите са също така надценени ги правят с хляб, който не спира да ме
изумява с това, колко упорито жилав и труден за дъвчене е.
7. Ииииии накрая върхът – сандвичите в Студентски град. Това е
жанр, който заслужава отделен пост и за момента нямам думи да опиша тази
мултикултурна холестеролна атомна вселена, идеална за изнурените, предрусали с
чалга студентски души. И няма ХЕИ на този свят, което да може да ги спре.
наистина са вкусни сандвичите и обслужването е на ниво :-)
ОтговорИзтриванеВ седмицата преди Великден имаха проблеми с питките и нямаше точно във времето около обяд, но им е простено :-)
учудвам се на смелостта на всеки, опитал каквото и да е от манджа стрийт или в района около която и да е жп гара в страната.
ОтговорИзтриванеизглежда вкусно! ще пробвам :-)
ОтговорИзтриванена снимката на магазина пише хляб и сирене за приятели, не хляб и вино за приятели. кое от двете е?
ОтговорИзтриванеАничка, супер си! Искрено се забавлявахме тази сутрин с твоето писание (което ми напомня да те подканя да пишеш повече)! :) Вчера си купихме хлебче със сушени домати, моцарела със сушени домати и пушена моцарела (забележи, как единият продукт преминава в другия) и се разбихме вкъщи от сандвичи! Обаче от магазина на Цар Иван Асен 2 (две), който си е официално "Сирене и вино за приятели". Обръщам внимание на ВИНО предвид твоите покупки. :)
ОтговорИзтриванехехехехе, еееех, добре оправих го това име. Щото все вино ми е в главата:)))
ОтговорИзтриванеПоследния път, когато си купих хляб от "Добрев", в него имаше косъм. Не че нещо, ама....
ОтговорИзтриванеВ Ciccione на "Хр. Белчев" пробвах много добри сандвичи няколко пъти, дано да поддържат нивото. Иначе още не мога да прежаля Taqueria.
ОтговорИзтриване