понеделник, 10 март 2014 г.

В очакване на Winebox Portfolio Tasting 2014

 • Кога: 20 март 2014, четвъртък, от 13:00 до 21:00 часа
 • Къде: Radisson Blu Grand Hotel, пл. Народно събрание №1
 • Вход: 12 лв.
За втори път Winebox - вносителят на емблематични изби като Champagne Taittinger, Geoges Duboeuf, Juve y Camps, Emilio Moro, Elias Mora и др. ще ни зарадват с Winebox Portfolio Tasting 2014.
Първото издание на събитието през 2012 г. премина повече от успешно. След година почивка, няма никакви причини да се съмняваме в успеха и този път. Още повече, че говорим за безупречни изби, които създават вина - образци.

Какво няма да забравя от предишното издание на тейстинга: 
Разкошните топли червени вина на Емилио Моро и Елиас Мора, пино ноара и ризлинга на новозеландската Spy valley, мехурчетата на Тетанже, особено розовите и тези на Жуве&Кампс, прьомие крю-тата на Louis Michel Et Fils от Шабли, както и тези на Bouchard Pere Et Fils от Бургундия, "Моргон"-ът на Дюбофф и всичко от Сансер. В никакъв случай не трябва да се проускат вината на Delas Freres от Долината на Рона - особено червените, но пък и белите не трябва да бъдат нито грам подценявани. "Еразурис" пък са точния избор от Южна Америка. Ако след всичко това имате възможност не се лишавайте и от фините розета на Шато Минюти. 
Освен всичко друго, тази година ще трябва да се стегнем, защото портфолиото на Winebox e набъбнало със седем нови изби, част от които преставители на емблематични за виното райони като Грав, Сен Емилион и Песак-Леонян в Бордо, както и Фриули, Венето и Пиемонт - царството на величествените бароло и барбареско в Италия.

Снимки: Winebox

Какво ще научим:
Дори най-прекрасното и най-скъпо вино може да се окаже без стойност, ако не можем да го оценим. Винолюбителите са в непрекъснат процес на учене за безбрежния свят на виното и именно образователната част е сред най-ценните страни на винените изложения и събития.

Тази година майсторските класове на Winebox Portfolio Tasting са посветени на:

"GREAT FRENCH WHITES" - великите бели френски вина от Шабли, Рона, Шампан и Бургундия, за които ще разкаже Яна Петкова.

"BIG, BIG REDS" - с големите червени вина, какво ги прави велики и какво ги различава от останалите много добри вина ще ни запознае сомелиерът Любомир Стоянов.

"THESE MAGIC BUBBLES..." или магията на мехурчетата и пенливите вина е територия на Ефросия Благоева;

“ДА СОВИНЬОНСТВАМЕ ПО СВЕТА! ” - за любимият на мнозина совиньон блан - от Нова Зеландия през Европа до Чили, ще говори Ясен Захариев.

Не по малко интересни са и двете лекции, в които отново Яна Петкова ще ни запознае с тайната на фините провансалски розета в “Provence Forever”, а Мартин Кортезе от изба Трапиче ще разкаже за визитната картичка на Аржентина – малбека, в лекцията Стани Малбек Експерт.

Интересна само по себе си е и сравнителната дегустация на 3 вина с чаши Riedel, която - казвам го от опит - ще ви убеди, че чашата има значение, ще научите и защо. 

Побързайте, места са почти изчерпани!5 коментара:

 1. Ще се видим там :-)

  ОтговорИзтриване
 2. Никога до сега не съм посещавала някаква толкова голяма и известна изба,освен нашата,която си е само за нас разбира се понеже нямаме подобно масово производство.Мога да кажа че техните питиета са едни от най добрите, които съм опитвала и всеки път гледам да си поръчам нещо с тяхната марка.Радвам се че ни пишете, дано другият път качите и повече снимки.Червените вина са уникални и макар, че ги дават предимно за зимно питие, за мен и лятото си е добро питие със прясна салатка, по една чашка на вечеря е идеалното количество.

  ОтговорИзтриване
 3. Много обичам виново, особено бялото с мек вкус.Мога да си пийвам постоянно, разбира се по една чашка или две, не да се напивам.Според мен да се напиеш от вино е малко просташко с извинение и по този начин се показва че не знаеш как да го пиеш.Макар че има някои доста силни.Поздравявам ви за всичките изби,които имате и все на качествено вино.Никога не съм посещавала изба, но често гледам дегустациите как стават по телевизията.Как трябва да помиришеш първо след това да завъртиш питието в чашата и още какво ли не, за да разбереш от какво е и коя реколта.

  ОтговорИзтриване
 4. Изглежда много интересно..Дали и тази година ще го има?

  ОтговорИзтриване
 5. Виното е уникално създадено от боговете за простосмъртният

  ОтговорИзтриване