събота, 11 юни 2011 г.

Кратък позитивен пост за софийските таксита

Преди две-три години нямаше и през ум да ми мине, че някога ще кажа подобно нещо. Но! Напоследък ми се случва да попадна на наистина свестни таксиметрови шофьори. Не твърде често. Може би на 15-20 возения веднъж. И не, под свестни нямам предвид облагородени от живота господа в предпенсионна възраст, на които прощаваме за счупените коли, защото понасят живота си спартански и с усмивка към клиентите.

Тези са други. Обикновено са млади мъже. Колите им са нови и чисти. Музиката е неутрална и не много висока. Познават града много добре и не се налага да обясняваш от къде да минете. Може би, защото имат навигационна система. Говорят на Вие. Не пушат в колата. Отварят врати, помагат с багаж. Не закръглят суми. Възпитани и любезни са. Не натрапват разговори.

Това вече е истинска услуга. Такава, каквато очаквам да бъде. Преди две-три години такива шофьори нямаше. Или са били бели лястовици. Веднъж на 2000, не на 20 возения.
Това ме кара да си мисля, че все пак, сякаш задвижвани от гравитацията на западния свят и въпреки усилията на държавата ни да не ускорява темпото, а напротив - да търси начини да го забавя, се движим напред. Искам само това да стане по-бързичко. Защото такситата са си таксита по всяко време, но има други неща, които след един момент нататък и да ги има, просто влизат в графата пропуснати шансове. И са нужни сега.
.
.

1 коментар:

  1. Dokato ima svoboden pazaren izbor na taksita shte ima i takiva "beli lqstovici". Mladite bylgari zapochvat da tyrsqt kachestvo vyv vsqka edna usluga, koeto nemoinuemo shte dovede do generaliziraneto na belite lqstovici.

    ОтговорИзтриване