вторник, 5 октомври 2010 г.

Сира, мурведр и вионие Zalze от ЮАР

Ой ти, Малко Залце, що не си голямо! Така би възкликнал народният поет, ако беше опитвал Kleine Zalze. Може би дори и Поетът щеше да го възхвали ако беше попадал на него или поне на нещо по-различно от кръчмарските интерпретации на омайната напитка. По негово време чужди вина рядко са минавали оттук, па камо ли южноафрикански.
За това и в стиха "Тежко, тежко! Вино дайте", нe само че няма продуктово позициониране, но и преобладава гневно пиянският тон, който съвсем можеше да се избегне ако Поетът беше сменил виното с вино, механата с ресторант, а и държавата с някоя друга всъщност. Опс, за империята говорех.

Сега по същество: Zalze Shiraz, Mourvedre, Viognier ( в съотношение 80%:15%:5%) на изба Kleine Zalze от ЮАР е вино с изключително пищен и силен вкус, което причинява истинска експлозия на вкусовите рецептори. Предполагам, че причината се крие в примесите от мурведр и вионие, които дават по-различен характер на иначе много ароматната, но по-мека и по-гладка сира. Резултатът е прекрасно и много богато на вкус вино, но чак пък да потикне към революция, към пеене на буйни песни и зъбене на тирана, е не, слава Богу.
Заради такива чудни вина юарците може би не сa събрали сили да се преборят по-рано с апартейда, но пък по-добре някои държави да си имат пороци, отколкото някои пороци да си имат държава.

Опитвайки това вино, веднага усещате тъмните горски плодове, подправките, танините и френския дъб, в който виното отлежава 12 месеца. Няма как да не се върже перфектно с тежки червени меса, пикантни храни и сирена с наситен вкус.

Заради пребогатия вкус и дългия послевкус лично моята точка на насищане бе достигната точно с две чаши и половина. Което всъщност е добре, защото понякога не я достигам или я подминавам, да бъда честна. ..

Винарна Kleine Zalze е фамилна собственост, разположена край историческия град Стеленбош между двата океана. Това всъщност си е цяло имение с гурме ресторант, голф игрище и къща за настаняване насред лозята. Винарната e обявена за най-добър производител на ЮАР през 2007 г., което никак не е изненада.

Вината на Kleine Zalze се срещат вече в повечето специализирани магазини за вино. Точно това вино реколта 2007 бе забелязано в Cаsavino на нескромната цена от 24 лв., но аз пък имам набито око и си го набавих от кварталния магазин за 14 лв (реколта 2008), където беше попаднало вероятно малко случайно, но пък се задържа и все още го има.
И много ми харесва бутилката. Една такава...чудно симпатична. :)

Това беше, благодаря, че изтърпяхте тази неописуема рецензия!

5 коментара:

  1. Много добро вино. И на пържолите пасна чудесно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Предполагам,че виното е чудесно.
    Тъй като съм фен на аржентински и чилийски вина.

    ОтговорИзтриване
  3. Не разбира още съм под чукана в лозето, заседнах и няма мърдане...

    ОтговорИзтриване
  4. Няма значение. може и под, важното е да си близо до чукана ;)и аз не разбирам ама ето на..упражнявам се, ахахах

    ОтговорИзтриване
  5. Статията е супер за наистина супер вино,опитвал съм от тази изба шардоне,вионие и знаете ли такова беше
    качеството на нашите вина преди 89та,когато Бг беше
    винен производител от европейска величина...сега цените на нашето вино са европейски,а качеството да не коментирам по-добре...
    ха наздраве@@от жоро!!/ с южноафриканското вино/

    ОтговорИзтриване