сряда, 15 септември 2010 г.

Сайт за милиони. Буквално.


Шест милиона и половина ще струва на България проектът за създаване на туристически информационен портал с интегриран в него мултимедиен каталог. Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ и трябва да бъде готов до края на 2011 година. Идеята е вече съществуващият, но доста безугледен сайт www.bulgariatravel.org, да се превърне в модерен официален туристически портал на България, в който потенциалните туристи, както и бизнеса, да намират цялата информация, от която имат нужда, на едно място. При това богато илюстрирана със снимки, клипове и друга мултимедия.

Безспорно България има нужда от подобен портал, с какъвто разполагат всички утвърдени туристически дестинации, и каквато страната ни уж също е или поне се стреми да бъде.

Ако ви се струва, че парите са много обаче, то е защото наистина са много. И големият въпрос е, как ще се похарчат?

Две са основните дейности по проекта. Едната е създаването на самия сайт и каталога, като за тази цел са отделени близо два милиона лева. На всеки, който се занимава с изработването на сайтове, би му настъхнала косата от подобна сума. Според специалисти в бранша, техническата изработка на портала като стойност не би трябвало да надхвърля 20 000 евро. При това за много добър продукт. Останалата част от парите се предполага, че трябва да отидат за мултимедийния каталог – хиляди снимки, стотици текстове, десетки видеофилми за туристически обекти и т.н. Друго голямо разходно перо е преводът. Порталът ще се поддържа на девет езика, включително японски и иврит.

Поръчката обаче според наблюдатели съдържа някои пропуски. Като този, че не са зададени параметри и контролни механизми за въпросните снимки и клипове. Ако изпълнителят, който ще стане ясен след две седмици, реши да е недобронамерен, може да закупи вече готови продукти евтино и да ги представи като голяма своя инвестиция. Ако пък е добронамерен, то с тези пари може да се създаде портал за чудо и приказ, с панорамно видео, с много качествени кадри, с оригинални и любопитни текстове.
Малко по-сериозно стоят нещата обаче с втория голям разход. Почти три милона лева са предвидени за популяризацията на портала чрез рекламна кампания в Интернет. Във време, доминирано от социалните мрежи, във време, в което все още Интернет е един от най-евтините рекламни канали, тази сума изглежда меко казано внушителна.
3.1 млн лв. е и националният бюджет на България за маркетинг и реклама в туризма за цялата 2010 година, с който плащаме участията си на десетки турситически борси в чужбина. Почти толкова ще струва и популяризирането на един сайт в Интернет. Не ни се иска да вярваме, че отново се „усвояват“ някакви европейски пари. Още повече, че на този проект му е „втори път стомна за вода“. Първата поръчка бе пусната по времето на Държавната агнеция по туризъм, но бе спряна от новите управляващи, тъй като имаше съмнения за нередности по поръчката. Които сега би трябвало да са отстранени. И затова, когато дойде време за прескъпата реклама на сайта, ще задаваме още повече въпроси.

Kоментарът е от днешния брой на в. Пари

P.S. Бисери: цел на рекламната кампания: Да генерира 1.9 млн клика към новия портал...Брей, как ги сметнахте? А не е ли по удачна цел, да се увеличи туристопотока в България с някакъв процент, а не да си броим кликовете.

И още: "Интернет е най-ефективният и ценово изгоден канал за комуникация на България като туристическа дестинация, сочи анализът на Министерството на икономиката, енергетика и туризма", из пресрилийза на МИЕТ.

Суперизгоден е - 3 млн за рекламна кампания на сайт в интернет! Някак не мога да схвана логика на това да създаваш продукт за 2 млн лв и да го рекламираш с 3 млн лв. Aко това е начинът, по който разсъждава Mинистерстовото на икономиката, горка ни икономика. Защо просто не си кажат, че нямат капацитет да направят повече проекти. Защото това прилича на ударно усвояване на голяма сума, тъй като просто трябва да се усвои. Иначе за 6 милиона и половина могат да се направят минимум десет свестни неща. В крайна сметка е за нас, нищо че парите не са от бюджета.

P.P.S По-подробно за драмата по проекта можете да се запознаете в сайта на Боян Юруков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар